Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsenet tuhosivat Oulun kaupungin pridelippuja

Oulun Pride-kulkue vuosimallia 2018. Kuva: Ranneliike.net

Oulussa järjestettiin kuuden vuoden tauon jälkeen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa puolustava Pride-kulkue lauantaina 21. heinäkuuta 2018. Poliisin lennokkaan arvion mukaan kulkueeseen osallistui 1000-2100 ihmistä. Kesken kulkueen kolme Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) natsia varastivat Oulun kaupungintalon edestä kaksi pridelippua ja tuhosivat ne. Natsit yrittivät myös ottaa samalta paikalta translipun, mutta eivät onnistuneet siinä ohikulkijan puututtua ilkivaltaan. Meille lähetetyistä kuvista käy ilmi, että ainoastaan yksi natseista oli itse Oulusta.

Oululainen Juha Mylly liittyi Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen vuodenvaihteessa ja aktivoitui PVL:n Oulun ryhmässä.

Espoolainen Samuli Matilainen toimii PVL:n Helsingin ryhmässä. Matilainen osallistui huhtikuussa Rastilan koulun lasten häiriköintiin sekä kuvasi Helsingin Pride-kulkueessa kesäkuussa osallistujia muiden natsien kanssa.
PVL:n Helsingissä ryhmässä aktiivisesti toimiva Salla Silvennoinen.

Oulun natseilla vaikuttaa olevan vaikeuksia saada vanhoja jäseniä pysymään mukana toiminnassa, sillä Juha Mylly oli ainoa sateenkaarilippujen tuhoamiseen osallistunut paikallinen natsi. PVL:ää vuosina 2008-2012 johtanut oululainen Esa Holappa on nykyään natsismia vastustava antirasisti, Holappaa seurannut ja PVL:ää vuosina 2012-2015 johtanut Juuso Tahvanainen vaikuttaa lopettaneen järjestössä toimimisen (Tahvanaista ei ole näkynyt julkisuudessa kahteen vuoteen) ja viime vuoteen asti PVL:n Oulun ryhmää johtanutta Santeri Kerästä ei ole näkynyt myöskään kevään aikana. Keränen ei myöskään ollut paikalla tukemassa yksin Oulun ryhmää edustanutta Myllyä Oulun Priden häiriköinnissä.

Juha Mylly (sotilaspuvussa) osallistui Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitukseen Tampereella 21. lokakuuta 2017.

Juha Mylly osallistui lokakuussa 2017 PVL:n mielenosoitukseen sotilaspuvussa ollessaan armeijasta lomalla ja teki kulkueessa natsitervehdyksiä. Mylly sai myöhemmin sakkoja sotilaspuvun pitämisestä uusnatsien mielenosoituksessa. Sittemmin Mylly liittyi PVL:ään ja toimii tällä hetkellä natsijärjestön Oulun ryhmässä.

Kirjoitimme Helsingin Pride-kulkueen alla, että homoviha ja rasismi muodostavat olennaisen osan PVL:n ihmisvihamielisestä natsi-ideologiasta.  Oulussa lippujen varastamiseen osallistunut Samuli Matilainen kuvasi häiriköintimilessä kidutusmurhaaja Rami Joukasen johdolla Helsingin Pride-kulkueen osallistujia kesäkuussa 2018. Helsingin ryhmässä toimivat  Matilainen ja Salla Silvennoinen aktiivi seisoivat myös Oulun Pride-kulkueen varressa natsibanderollin kanssa, joka aiheutti naurunpyrähdyksiä Priden osallistujien keskuudessa.

Sateenkaarilippujen tuhoaminen ja kulkueen uhkailu ovat osa PVL:n strategiaa, jolla se pyrkii raivaamaan yhteiskunnassaan tilaa ihmisvihamieliselle ideologialleen. Tämän takia on tärkeää, että puutumme yhdessä natsien häiriköintiyrityksiin kaikkialla, kohdistuivat ne sitten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin tai muihin natsien ideologiaan sopimattomiin lukuisiin ihmisryhmiin. Oulu Pride 2018 -tapahtuman järjestäjät ovat sanoneet, että tapahtuma järjestetään uudestaan ensin vuonna ja natsien toiminta ainoastaan todisti tapahtumalle olevan tarvetta. Voit katsoa kuvia vuoden 2018 Oulun Pride-kulkueesta täältä.

Edit. 3.4.2021 klo 15:36: Artikkelin kirjoitushetkellä tunnistamaton natsi on myöhemmin paljastunut Riihimäellä asuvaksi Salla Silvennoiseksi, joka käyttää verkossa nimimerkkiä “Sally Enare”.

Katso myös:

Natsit, homoviha ja antisemitismi – Pitääkö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Pride-boikotti?