Kunnes kaikki ovat vapaita: Katsaus mielenosoittajien vainoon Saksan G20-huippukokouksen jälkeen

“Päästäkää meidän väkemme vapaaksi!”

Viime kesänä Hampurissa järjestettiin G20-huippukokous, joka kokosi yhteen rikkaimpien maiden päättäjiä ja johtohahmoja aina Trumpista Duterteen keskustelemaan siitä kuinka parhaiten jatkaa luonnonvaroja riistävää luokkapolitiikkaa ja kuinka säilyttää konsensus joka suojaa kahdenkymmenen huippukokousmaan intressejä. Hampurin poliisi oli pannut parastaan jakamalla kaupungin useisiin eri vyöhykkeisiin, joista osaan pääsy oli rajoitettua tai kokonaan kiellettyä muilta kuin kokousvierailta. Vahvistuksia oli kutsuttu ympäri Saksaa ja kaupungin kaduille oli raahattu 45 vesitykkiä vain kokousta varten. Ennen varsinaista kokousta poliisi teki myös etsintöjä poliittisiin tiloihin ja tovereiden koteihin. Vielä vain muutamia päiviä ennen huippukokousten mielenosoituksia poliisi rynnäköi mielenosoittajille tarkoitettuun leiriin ja pahoinpiteli ihmisiä ja määräsi leiriytyjät poistumaan. Tämä ei kuitenkaan kyennyt estämään sitä mitä Hampurissa tulisi tapahtumaan.

Welcome to Hell -mielenosoitus kohtasi poliisit torstaina, ollen yksi odotetuimpia mielenosituksia koko viikonloppuna.

Huippukokousviikonlopun aikana nähtiin monenlaisia vastarinnan muotoja ja erilaisia aloitteita G20-kokousta vastaan. Toiminnan muodot vaihtelivat tulisista katutaisteluista Hampurin satama-alueen blokkaamiseen ja mielenosoituksiin huippukokousmaiden edustajien hotellien edessä. Vaikka poliisi onnistui hyökkäämällä hajottamaan torstaille suunnitellun Welcome to Hell -mielenosoituksen, ottivat mielenosoittajat kadut takaisin viikonlopun aikana jokaisen illan päättyessä intensiivisiin mellakoihin joiden kohteena oli ennen kaikkea poliisi ja muut kontrollijärjestelmät. Huippukokouksen edistyessä poliisi käytti jatkuvasti enemmän ja enemmän väkivaltaa yrittäen muun muassa ajaa mielenosoittajien yli autoilla. Useaan otteeseen myös siviilipukuiset poliisit tähtäilivät ihmisiä aseilla ja kerran siviiliasuinen poliisi ampui varoituslaukauksen ihmisiä kohti. Tilanne palautui poliisin hallintaan vasta sen pyytäessä apua armeijalta ja erikoisjoukkojen ottaessa katuja haltuun.

Raskaasti aseistetut erikoisjoukot joutuivat lopulta saapumaan paikalle poliisin epäonnistuttua.

Vaikka G20-huippukokousta Hampurissa voidaan pitää jonkinlaisena liikemobilisaatioiden voittona, on hyvä muistaa myös mitä tapahtuu spektaakkelien jälkeen. Jo elokuussa Saksan sisäministeriö päätti kieltää linksunten.indymedian ja määräsi useita kotietsintöjä epäiltyjen ylläpitäjien koteihin. Sisäministeriö syytti indymediaa “vihan lietsomisesta poliittisesti toisin ajattelevia ja maan viranomaisia kohtaan”. Samaan aikaan jaettiin jo ensimmäisiä tuomioita ja tukahduttamiskoneisto alkoi päästä vauhtiin. Muun muassa eräs toveri tuomittiin 2 vuoden ja 7 kuukauden vankeuteen vain siksi, että tämä puolusti mielenosoitusta poliisin hyökkäykseltä. On selvää että monista tuomion saaneista on haluttu tehdä vain esimerkkejä oikeusnäytelmässä jonka tarkoitus on palauttaa mielikuva laista ja järjestyksestä.

Joulukuussa 2017 ja myöhemmin toukokuussa 2018 poliisi julkaisi useita satoja kuvia mielenosoittajista, jotka se haluaa tunnistaa ja saattaa oikeuden eteen. Toukokuussa 2018 Hampurissa syyttäjä määräsi myös etsintöjä suoritettavaksi muissa maissa kuten Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Sveitsissä, joiden seurauksena muutama toveri otettiin kiinni. Poliisi teki aikaisemmin joulukuussa useita samanlaisia kotietsintöjä ympäri Saksaa joissa se takavarikoi puhelimia ja tietokoneita. Useita henkilöitä etsitään pitkin Eurooppaan ja poliisi on jakanut kuvia myös medialle siinä toivossa että se saavuttaisi maksimaalisen tuloksen ajojahdissaan.

“Valtiollista repressiota ja poliisiväkivaltaa vastaan” – Joulukuun 2017 etsintöjen jälkeen tapahtui useita spontaaneja mielenosoituksia poliisin tukahduttamistoimia vastaan.

Viimeisimpänä 27. kesäkuuta 2018 poliisi suoritti 13 kotietsintää ympäri Saksaa. Neljä näistä kotietsinnöistä suoritettiin Offenbachin ja Frankfurtin alueella ja nämä etsinnät päättyivät myös kiinniottoihin. Vaikka pidätetyt toverit on sittemmin vapautettu, ovat syytteet edelleen voimassa ja heidät on määrätty luovuttamaan passinsa ja ilmoittautumaan lähimmälle poliisiasemalle säännöllisesti. Syyttäjän mukaan henkilöt ovat osallistuneet G20- protesteihin Hampurissa syyllistyen samalla useisiin rikoksiin.

Jokainen voi tukea Hampurissa tällä hetkellä vangittuja, syytteessä olevia tai tuomion jo saaneita useilla eri tavoilla. On tärkeää levittää tietoa siitä mitä oikeusprosessisa tapahtuu ja kuinka valtio pyrkii palauttamaan kontrollin takaisin omiin käsiinsä. United We Stand -blogin kautta voit seurata viimeisimpiä tapahtumia oikeusprosesseissa. Voit myös aina lahjoittaa rahaa tai järjestää tukitapahtuman vangituille tovereille. Vangittujen ja epäiltyjen puolesta Saksassa toimii muun muassa Rote Hilfe -vankitukijärjestö. Järjestö kerää rahaa myös Frankfurtissa ja Offenbachissa syytettyjen puolustukseen ja muuhun poliittisen tukahduttamiseen vastaiseen toimintaan:

Rote Hilfe e.V. Ortsgruppe Frankfurt

IBAN: DE24 4306 0967 4007 2383 90

BIC: GENODEM1GLS

GLS-Bank

On tärkeää että tuemme toisiamme yli rajojen ja näytämme ettemme taisteluja vain yksittäisiin voitonhetkiin vaan muodostamme yhdessä liikkeen, jota poliisi ei voi murtaa. Kunnes kaikki ovat vapaita!

Lue myös: