Internationellt upprop till aktion mot nazistmarschen i Åbo, Finland den 18 augusti 2018

Den 18 augusti har Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kallat till en demonstration för “yttrandefrihet” i Åbo, Finland. NMR är hittills organiserat i Sverige, Norge, Finland och Danmark och har som mål att skapa en nationalsocialistisk nordisk stat genom revolutionära medel. I praktiken har det inneburit att man dödat en person som motsatte sig dem i Finland, flera fall av misshandel i Sverige, placeringen och sprängningen av en bomb vid ett asylcentrum och av en annan på bokcafét Syndikalistiskt Forum i Göteborg, användning av pepparspray för att attackera ett pridetåg i Finland, knivattack på människor som besökte ett bokevenemang i Jyväskylä, Finland, och i allmänhet fysiska attacker på minoriteter, vänsterfolk och antifascister.

I september 2016 attackerade NMR-medlemen Jesse Eppu Oskari Torniainen en person som motsatte sig deras nazistiska gatuevenemang i centrala Helsingfors, med påföljden att personen dog. Detta ledde inte bara till rättsliga följder för Torniainen utan även till att den finska polisen påbörjade en process för att förbjuda hela organisationen i Finland. Nästa rättegång i denna process kommer att hållas i Åbo i slutet av augusti, och det är därför NMR mobiliserar nazister från alla nordiska länder den 18.8. Datumet är ingen slump eftersom då har det gått ett år sedan en ISIS-sympatisör knivhögg flera och dödade två kvinnor i Åbo. Nazisterna är vana med att utnyttja andras tragiska död för att främja sina egna politiska mål.
Vi som lokala antifascister från Åbo är inte oroade över hur rättegången kommer att gå. Ett förbud mot organisationer och hela extremismdiskursen kan en dag användas även mot oss av staten. Men den rättsliga processen kommer att få ett slut, och vi kommer alltid att motsätta oss fascister av alla slag på våra gator och överallt, oberoende om det handlar om nazister som vill starta raskrig eller om det är islamistiska fundamentalister.
Kom till Åbo och stoppa nazisterna. Naziserna mobiliserar över gränserna, och det bör vi också göra.
Tips om hur man lätt kommer till Finland från Sverige:
Med färja: ta färjan från Stockholm till Åbo (Turku). Det är möjligt att anlända till Åbo på morgonen, delta i demonstrationen och återvända till Stockholm samma kväll om man så vill. Kolla vikingline.se och tallinksilja.se för billiga priser på kryssningar mellan Stockholm och Åbo. Resan tar cirka 12 timmar och kan vara mycket billigt. Att boka nu med Viking Line kostar cirka 140 SEK eller cirka 14 euro enkel resa.
Med flyg: Flyg till Helsingfors, Tammerfors eller till Åbo och ta bussen till Åbo centrum. Från Helsingfors och Tammerfors handlar det om en 2 timmars bussresa.
Med buss: Kontrollera Onnibus.com eller Matkahuolto.fi för billiga biljetter från Helsingfors och Tammerfors till Åbo. Bussresan tar 2 timmar och priserna kan börja från 5 euro. Det är också möjligt att åka buss från HelsingforsVanda flygplats direkt till Åbo.
Samma text på ryska, engelska, och finska.
Länkar: