Helsingin #Trumputin sumpussa olleen haastattelu

Poliisi saartoi mielenosoittajat Kiasman aukiolle Helsingissä 16.7.2018. Kuva: A-ryhmä

Globaalin kapitalismin öykkärijohtajat Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat toissa päivänä Helsingissä. Sunnuntaina pidettiin järjestäjien mukaan 4000 ihmistä kerännyt Helsinki Calling- mielenosoitus ja maanantaina Helsinki Against Trump and Putin -mielenosoitus. Poliisi teki maanantaina näyttävän joukkopidätyksen Kiasman edessä ja otti kiinni 31 ihmistä. Varis-toimitus otti yhteyttä sumpussa ja kiinniotettuna olleeseen toveriin saadakseen selkeämmän kuvan päivän tapahtumista.

Voitko kuvailla mitä päivän aikana tapahtui ennen kuin poliisi saartoi ihmiset sumppuun Kiasman kohdalla?

Joukko anarkisteja osallistui blokkina Helsinki Against Trump and Putin -mielenosoitukseen joka kulki Kaisaniemen puistosta Finlandia-talon taakse johon osa mielenosoittajista jäi seuraamaan puheita ja esiintyjiä. Osa blokista kuitenkin päätti lähteä jatkamaan mielenosoitusta Esplanadille kaupungin läpi. Poliisi pysäytti meidät kuitenkin noin puolessa välissä Espaa, mutta kokoonnuimme siitä huolimatta paikalle pitämään lyhyen mutta innokkaan mielenosoituksen. Tämän jälkeen päätimme lähteä paikalta yhdessä ja Mannerheimintiellä päätimme levittäytyä kaduille kertomaan miksi Trump ja Putin eivät olleet tervetulleita Helsinkiin. Marssin edettyä Kiasman kohdalle poliisi piiritti meidät useasta suunnasta antamatta yhtään käskyä tai varoitusta ja muodosti sumpun, josta se alkoi hiljalleen ottaa ihmisiä kiinni ja laittaa näitä pidätysbussiin.

Miksi ja millä perusteella poliisi sumputti ja otti kiinni näin ison joukon ihmisiä?

Kiinniotot tehtiin alunperin poliisilain nojalla eli kyseessä oli ennakoiva kiinniotto. Myöhemmin pidätysbussissa kuitenkin annettiin ymmärtää, että suurinta osaa epäillään jonkinlaisesta niskoittelusta ja sakkoa olisi tulossa. Vasta myöhemmin poliisi kertoi ihmisille mistä rikoksesta he heitä epäilevät.

Todellisuudessa kiinnioton syy on todennäköisesti vaihdellut pitkin päivää sen perusteella mikä on parhaiten sopinut Helsingin poliisin narratiiviin järjestyksen säilyttämisestä. Usea toveri on kertonut ettei heille ole pidätysbussiin laitettaessa kerrottu mitään syytä kiinniotolle ja poliisien keskinäisistä keskusteluista päätellen ei ollut aivan selkeää, että he itsekkään tiesivät mikä peruste lopulta tulisi olemaan.

Erään henkilön mukaan kaksi poliisia arvuutteli pidätysbussissa kovaan ääneen mikä perusteeksi tulisi kertoa, johon toinen heistä oli vastannut vain “siinäpä onkin keksimistä”. Poliisi on mediassa väittänyt mielenosoituksen tarkoituksen olevan kadunvaltaus Mannerheimintiellä ja täten mielenosoitus aiheutti vaaraa tunkeutumalla liikennöidylle alueelle. Väite vaaran aiheuttamisesta on kuitenkin absurdi poliisin itse suljettua suuren osan liikenteestä keskustan alueelta useaksi tunniksi.

Voitko kuvailla tunnelmia sumpusta, poliisiasemalta ja pidätyksen jälkeen?

Poliisin muodostettua sumpun ilmassa oli tietysti jonkin verran hämmennystä. Sumppu oli muodostettu alkuun niin nopeasti, että sen sisään joutui myös ohikulkijoita ja turisteja. Mielenosoituksen purkaminen bussiin hoitui noin puolessa tunnissa, jonka jälkeen se ajettiin Kisahallin putkan eteen, jossa poliisi alkoi yksitellen purkaa bussia. Oli mukava huomata ettei kiinniotto ollut lannistanut paikalle saapuneita ihmisiä, jotka jaksoivat vääntää poliisin kanssa oikeuksistaan kun kulmia koetettiin oikoa ja kun poliisi koitti kerätä sellaisia tietoja jotka eivät heille kuulu.

Putkassa tunnelma oli jokseenkin pysähtynyt. Poliisi yritti kuvata kaikki mielenosoitukseen osallistuneet kiinnioton aikana vaihtelevin tuloksin. Noin kuuden tunnin jälkeen ihmisiä alettiin päästää vapaaksi suppean kuulustelun jälkeen. Tämän aikana poliisi yritti myös udella ihmisiltä näiden osoitteita, puhelinnumeroita ja muita tietoja jotka eivät heille kuulu. Kieltäytyminen johti useassa tapauksessa vapautumisen lykkäämiseen. On tärkeää että että emme alistu poliisin harrastamalle pelottelulle ja uhkailulle, vaan pidämme kiinni oikeuksistamme. Kiinniottokokemuksia on jälkikäteen myös hyvä purkaa yhdessä tovereiden kanssa sen varalta että jokin on jäänyt painamaan. Mikäli et tunne ketään kenen kanssa aiheesta puhua, voit varmasti ottaa yhteyttä johonkin Helsingin alueella toimivaan ryhmään (esim. Varis tai A-ryhmä). Onneksi putkan ulkopuolella meitä oli vastassa joukko ihmisiä, jotka olivat tulleet osoittamaan solidaarisuutta kaikille kiinniotetuille ja järjestäneet paikalle ruokaa ja juomaa. On aina mukava päästä ulos kun vastassa on ystävällisiä kasvoja. Kiitos siis kaikille, jotka tukivat kiinniotettuja sinä iltana!

Helsinki Calling -mielenosoitus maanantaina 16.7.2018. Kuvassa helsinkiläisen A-ryhmän järjestämä blokki.

Tuleeko kiinniotetuille jotain seurauksia? Miten heitä voi tukea?

Suurinta osaa ellei kaikkia kiinniotettuja epäillään “liikenneturvallisuuden vaarantamisesta”, jonka seurauksena voi olla sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Tutkinnan ollessa vielä kesken on hankalaa sanoa minkälaisia seuraamuksia syytteestä tulee, mutta yhdessä voimme osoittaa poliisille etteivät sakot estä poliittista toimintaa esimerkiksi keräämällä rahaa jo nyt tuleviin sakkoihin. Mikäli olet kiinnostunut kiinniotettujen tukemisesta voit olla yhteydessä esimerkiksi A-ryhmään osoitteessa a-ryhma@riseup.net.

Terveisiä tovereille?

Kaikesta huolimatta maanantaina Helsingin kaduilla esitettiin viesti paremman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta, jossa ei ole tilaa Putinin tai Trumpin kaltaisille murhanhimoisille poliitikoille. Ei anneta poliisin määrittää toimintaamme kaduilla, eikä kiinniottojen estää meitä toimimasta poliittisesti!