Natsit, homoviha ja antisemitismi – Pitääkö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Pride-boikotti?

Helsingin Pride-kulkueeseen osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä vuonna 2017. Kuva: Ranneliike.net

Äärioikeistoa yhdistää Suomesta Ukrainaan yhdistää voimakas homo- ja transviha. Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on vuosien varrella toiminut aktiivisesti Pridea ja koko seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavaa liikettä vastaan levittämällä homovastaista propagandaa niin julkisuudessa kuin muun äärioikeiston parissa. Vuonna 2010 joukko PVL:n jäseniä hyökkäsi Helsingin Pride-kulkueeseen ja samana vuonna hajotettiin Helsingin Seta ry:n toimiston ikkunat ja seiniin piirreltiin natsi-symboleita. Pelottelu ei kuitenkaan toiminut ja Helsingin Pride-kulkue kasvoi seuraavana vuonna useilla tuhansilla ja on jatkanut kasvua vuosi vuodelta. Vuonna 2017 Pride-kulkueessa ja puistojuhlassa oli arviolta ennätykselliset 35 000 osallistujaa.

Vuonna 2010 rikotut Setan ikkunat. Iskun takana oli Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä, epäilee natsijärjestöstä irtautunut entinen johtaja Esa Holappa.

PVL:n sisarjärjestö yritti järjestää Norjan Fredrikstadissa 29. heinäkuuta 2017 ensimmäisen mielenosoituksensa teemalla ”Murskatkaa homojen etujärjestöt!” ja ”Murskatkaa homolobby!”. Natsijärjestö sai aluksi poliisilta luvan homovastaiselle marssilleen Fredrikstadissa, mutta poliisi perui luvan sen julkisen paineen alla jälkeen kun tuhannet ihmiset ilmoittivat tulevansa paikallisten järjestämään vastamielenosoitukseen. Lopulta Norjan PVL piti toisaalla sijaitsevassa Kristianstadin kaupungissa pienen kokoontumisen ainoastaan jäsenilleen. Norjalaislehden mukaan PVL uskoo antisemitistiseen ZOG-salaliittoteoriaan, jonka mukaan Norja (ja muut Pohjoismaat) elävät juutalais-sionistisen miehityshallinnon alla ja ainoa keinoa päihittää se on aseellinen vallankumous. Lehti jatkaa, että PVL pitää Adolf Hitleriä hienona poliitikkona, haluaa karkottaa kaikki paitsi “pohjoismaista rotua tai sitä lähellä olevat ihmiset” Norjasta ja kriminalisoida homoseksuaalisuuden.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen homovastaisen mielenosoituksen mainos “murskatkaa homolobby” kehottaa taistelemaan “dekadenttia” homokulttuuria vastaan.

Tällaiset äärimmäiset fasistiset mielipiteet eivät ole ainoastaan osa Norjan PVL:n poliittisia näkemyksiä vaan heijastelevat koko PVL:n poliittista ohjelmaa Pohjoismaissa (natsijärjestö on aktiivinen Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa). Homovastaisuus on olennainen osa PVL:n kansallissosialistista politiikkaa ja yhdistyy järjestön vihaa tihkuvassa maailmankuvassa misogyniaan, rasismiin ja muuhun syrjintään. Järjestön poliittisessa ohjelmassa kirjoitetaan, että “kulttuurimarxismi” ja feminismi edustavat “kansa- ja perhevihamielistä arvomaailmaa”. PVL:n mielestä “terve ja toimiva perhe on arvoiltaan luonnollinen.” Lisäksi PVL:n sivuilla julkaistuissa kirjoituksissa “homokulttuuri” kytketään päihteiden käyttöön, joka järjestön salaliittoteorioille ja moralismille pohjautuvassa maailmankuvassa on merkki homokulttuurin “rappiollisuudesta”.

Koko PVL:ää johtava ruotsalainen Simon Lindberg kirjoitti vuonna 2016 suomeksi julkaistussa tekstissä, että Pride-kulkueissa osoitetaan mieltä “epäluonnollisen kulttuurin puolesta”. Natsijärjestön näkemykset “luonnollisesta” ja “luonnottomasta” kulttuurista heijastelevat fasismille ominaista kansankokonaisuus-ajattelua, jossa “kansanruumiista” on tuhottava “luonnottomat” elementit eli joukkotuhota kaikki fasistiseen maailmankuvaan sopimattomat ihmisryhmät (seksuaalivähemmistöt, juutalaiset, rodullistetut, feministit, vasemmistolaiset ja niin edelleen). Tämä kaikki on tietenkin epätieteellistä mystifiointia, jolla natsijärjestö pyrkii ideologisesti oikeuttamaan väkivaltaansa.

Kuvakaappaus Pohjoismaisen vastarintaliikkeen sivulta. Natsijärjestön salaliittoteorioihin pohjautuvassa homovihamielisessä ja antisemitistisessä ideologiassa Pride kytketään juutalaisuuteen..

PVL:n poliittisessa manifestissa vaaditaan kieltämään homopareilta avioliitto ja adoptointi, kriminalisoimaan “homojen etujärjestöt ja muut luonnollista järjestystä vastaan suunnatun propagandan” ja kieltämään “homoseksuaalisen mainonnan julkisilla paikoilla”. Käytännössä tätä poliittista ohjelmaa on toimeenpantu Suomessa ja muissa Pohjoismaissa viime vuosina niin, että PVL:n jäsenet ovat polttaneet sateenkaarilippuja ja häiriköineet Pride-kulkueita. Viime vuonna  joukko PVL:n tunnettuja jäseniä kuvasi Helsingissä Pride-kulkueen osallistujia poliisin katsoessa vierestä ilman reaktiota. Järjestö on käyttänyt julkaissut kuvia ihmisistä Priden osallistujista pelottelutarkoituksessa sekä käyttänyt niitä homovastaisissa teksteissä verkkosivullaan.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä ahdistelemassa Helsingin Pride-kulkuetta kuvaamassa sen osallistujia vuonna 2017. Vasemmalla tällä hetkellä vankilassa Jimi Karttusen istuva helsinkiläinen Jesse Torniainen, tuntematon natsi, ylivieskalainen Harri Aurema ja turkulainen Jani Ketola.
Tuntematon Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsen, joka osallistui Pride-kulkueen häiriköintiin viime vuonna.
Turkulainen Jani Ketola aktivoitui Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä vuonna 2017. Kuvassa Ketola stalkkaamassa Helsingin Pride-kulkueen osallistujia muiden natsien kanssa.

Viimeksi pari viikkoa sitten Luulajan Pride-marssilla kuusi PVL:n jäsentä ilmaantui paikalle häiriköimään marssia banderollin kanssa, jossa he julistivat “puolustavansa ydinperhettä” ja “homolobbyn” murskaamista. Natsit kuitenkin piakkoin luikkivat pois tilanteesta, jossa oli selvää, että kukaan ei heitä sinne halunnut. Täältä voit katsoa videon siitä miten Luulajan Priden osanottajat reagoivat natsien surkeaan häirintäyritykseen. Samankaltaisen vastaanoton he ovat yleensä saaneet ympäri Ruotsia yrittäessään häiriköidä Pride-marsseja.

Tänä vuonna PVL on Suomessa kutsunut “kansallismielisiä” boikotoimaan kaikkia yrityksiä, jotka osoittavat tukensa Prideille. Nyt-liitteen kolumnisti Pekka Torviainen kirjoitti tällä viikolla, että kaikki suomalaiset isot teleoperaattorit tukevat Pride-kulkuetta. Tämä herättää kysymyksen, että noudattaako PVL itse kutsumaansa Pride-boikottia ja lopettaa internetin käytön välittömästi? Jos PVL:n verkkosivuille ilmestyy tänä viikonloppuna uusia tekstejä tätä ei voi pitää minään muuna kuin natsien Pride-boikotin rikkomisena.

Kuvakaappaus Pohjoismaisen vastarintaliikkeen sivulta. Uutisessa kehotetaan boikotoimaan kaikkia kymmeniä Pride-viikkoa tukevia yrityksiä.
Kuvakaappaus Pohjoismaisen vastarintaliikkeen sivulta. Natsit saavat viettää kesänsä ilman internetiä, Karhun olutta ja kymmeniä muita viihdykkeitä jos he noudattavat omaa boikottikutsuaan.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Helsingin ryhmän jäsen tekemässä homovihamielisiä banderolleja kesäkuussa 2018. Natsien sivun mukaan banderollit on “tarkoitettu lähiajan käyttöön”.

Kehotamme kaikkia osallistumaan tänään lauantaina 30. kesäkuuta Pride-kulkueeseen. Tahdomme nostaa esiin, ettei Pride kuitenkaan ole yksiääninen tapahtuma. Valtavaksi karnevaaliksi muuttuneen Priden poliittisempaa puolta edustavat pinkkimustat  kritisoivatkin homoliikkeen sisällä sateenkaarikapitalismia, jossa suuryritykset tekevät rahaa Prideillä ja Israelin kaltainen palestiinalaisalueita miehittävä valtio pinkkipesee imagoaan seksuaalivähemmistöillä ratsastamalla. Helsingin vuoden 2018 Pinkkimustan blokin kutsu:

Pinkkimusta blokki marssii tänäkin vuonna Helsinki Pride -kulkueessa lauantaina 30.6.

Järjestäydymme kulkueeseen Senaatintorilla klo 12 aikaan. Löydät meidät pinkkimustien lippujen alta! Kokoonnumme torin ylälaidalla, torilta katsottuna tuomiokirkon portaiden oikeassa kulmassa. Kulkue lähtee liikkeelle klo 13.

Kannatamme rajatonta maailmaa ja vapaata liikkuvuutta.

Vastustamme valtion kontrollia, joka kohdistuu sukupuoleen, seksuaalisuuteen, perhemuotoihin ja liikkumiseen.

Sukupuolemme ja kehomme ovat meidän ja me voimme elää niitä todeksi ennennäkemättömillä tavoilla. Transihmisten kehon muokkaamista eivät saa rajoittaa valtion ja lääketieteen fantasiat kaksijakoisesta sukupuolesta.

Vaadimme hlbtiqa-yhteisöiltä solidaarisuutta ja konkreettisia tekoja fasismia, rasismia ja transfobiaa vastaan sekä yhteisöjen sisällä että niiden ulkopuolella. Loppu pakkopalautuksille, etniselle profiloinnille ja pakkosterilisaatioille! Tuemme toisiamme, juhlimme ja taistelemme pinkkipesua, kapitalismia ja CIS-teemiä vastaan!

Pukukoodi: pinkkimusta! Naamioituminen sallittu.

Jos näet natseja kuvaamassa tai muilla tavoin häiriköimässä Prideja pidä asiasta ääntä! Voit alkaa yhdessä muiden ihmisten kanssa huutaa “natsit ulos!” tai “ei natseja Helsinkiin”, estää natseja kuvaamasta ja häätää häiriköt joukkovoimalla pois Pridesta. Pidetään Pride yhdessä meille kaikille turvallisena tilana. Queers Bash Back!

Rumpuryhmä vuoden 2017 Pinkkimustassa blokissa Helsingin Pride-kulkueessa. Kuva: Ranneliike.net
Stop Deportations / Oikeus Elää -mielenilmauksen turvapaikanhakijat ja heidän tukijansa vuoden 2017 Helsingin Pride-kulkueessa. Kuva: Ranneliike.net