Tampere ja Helsinki: Behdadia ei saa palauttaa Iraniin

Tampereen mielenosoitus kokoontuu keskiviikkona 23.5. klo 15:45 Tampereen maahanmuuttoviraston edustalla osoiteessa Itsenäisyydenkatu 11. Maahanmuuttovirastolta liikutaan Tampereen poliisiasemalle (Hatanpään valtatie 16), jonne voi tulla klo 17:00 jos ei ehdi mielenosoituksen lähtöpaikalle.

Helsingin mielenosoitus 23.5. klo 15:00 Helsingin maahanmuuttoviraston edustalla Pasilassa osoitteessa Ratapihankatu 11 (“Turvapaikkapuhuttelut ja suulliset kuulemiset”). Kokoontuminen Veturimiehenkadun ja Kellosillan kadun risteyksessä.

Behdadia (nimi vaihdettu turvallisuussyistä) ei saa palauttaa Iraniin -mielenosoitus Tampereella ja Helsingissä.

Tampereen poliisi otti Behdadin kiinni ja sulki turvasäilöön Tampereella maanantaina 21.5.18, aikeenaan palauttaa Behdad Iraniin maan hallinnon armoille.

On perusteltuja syitä ei ainoastaan olettaa vaan peräti sanoa varmaksi, että Behdadin palauttaminen Iraniin asettaisi hänen vapautensa ja henkensä vaaralle alttiiksi Iranin hallinnon toimesta. Iranin hallinto sortaa kurdivähemmistöään näkyvästi. Varsinkin mielipiteitään avoimesti julkituovat poliittisesti aktiiviset kurdit ovat hallinnon sortotoimien kohteena, kuuluivat he sitten PJAK:n, KDPI:n, Komalah’n, PAK:n tai jonkin muun ryhmän riveihin. Tilanne on vain pahentunut viimeaikaisten mittavien mielenosoitusten nujertamisen myötä, ja hirttotuomiot ovat arkipäivää. Suomesta turvapaikan saanut kurdiaktivisti Diako kidutettiin kuoliaaksi Iranissa vuonna 2017 (http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705302200173572_u0.shtml). Tätä asiaintilaa ei tunnuta Suomessa käännytyshanakkuuden huomioiden otettavan vakavasti. Kuitenkin, kenen tahansa sortotoimien kohteeksi todennäköisesti joutuvan palauttaminen sortoa harjoittavaan kotimaahansa rikkoo perustuslaissa olevaa palautuskieltoa. Tämän oikeuden nojalla aiemmin on jätetty palauttamatta Iraniin useita kurdiaktivisteja. Näissäkin tapauksissa siis jo itse kiinniotto ja säilössäpito palautuksesta puhumattakaan osoittautuivat perusteettomiksi toimenpiteiksi.

Suurin osa tamperelaiseen kurdiaktivismiin liittyvistä kokouksista on järjestetty juuri Behdadin avustamana. Näihin kokouksiin Behdad on myös itse osallistunut aktiivisesti – hän on myös ottanut osaa useisiin mielenosoituksiin, eritoten kurdikysymystä koskeviin. Näiden toimien sekä sosiaalisessa mediassa esitettyjen mielipiteiden myötä Behdadin tiedetään Abdullah Öcalania ja näin ollen PJAK:ta selväsanaisesti tukevasta vakaumuksestaan jotka niin ikään assosioivat Behdadin Iranin hallinnon silmissä viholliseksi.

Behdad on elänyt Suomessa vuodesta 2009, siis suurimman osan aikuisikäänsä. Hän on ollut työelämässä ja oppinut sujuvan suomen kielen. Täällä eläessään hän on myös luonut laajat sosiaaliset verkostot Suomeen – hänet tunnetaan ystävällisenä, avuliaana, avarakatseisena ja uuraana nuorena miehenä. Hänen elämänsä ja tulevaisuutensa on täällä – Iranissa hänellä ei ole tulevaisuutta. Vaadimme perustuslain mukaista palautuskiellon noudattamista ja Behdadin välitöntä vapauttamista.

Behdadia ei saa palauttaa Iraniin!

Lähde: Kurdistanin Ystävät Tampere