Uudenkaupungin natsipropagandan levittäjät

Kuvakaappaus Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kotisivulta. Pieni, mutta fanaattisen natsijärjestön jäsenet palvovat Adolf Hitleriä.

Uudessakaupungissa on viimeisen vuoden aikana aktivoitunut kaksi natsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsentä. Tämä on näkynyt muista Suomen kaupungeista tuttuun tapaan rasistisina tarroina ja julisteina katukuvassa, josta muun muassa Vakka-Suomen Sanomat uutisoi 5.2.2018. Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on avoimesti kansallissosialistinen järjestö, joka kiellettiin käräjäoikeudessa marraskuussa 2017. Järjestö valitti kuitenkin päätöksestä hovioikeuteen, jonka vuoksi päätös ei ole lopullinen eikä vaikuta vielä suoranaisesti järjestön toimintaan.

Uudenkaupungin natsit ovat vuoden aikana omien sanojensa mukaan esimerkiksi eristäneet seurakunnan pyörittämän monikulttuurisuuskahvilan teipillä: “Lisäksi paikallisen monikulttuurisuuskahvilan avajaisiin osallistuttiin omalla tavalla: rakennus eristettiin eristenauhalla. Uusikaupunki kuuluu kansallissosialistiseen vyöhykkeeseen eikä kaipaa monikulttuurisuutta!” (4.9.2017). Lisäksi teippinauhaa on laitettu seurakuntatalon ympärille. Natsit ovat myös levittäneet rasistista materiaalia Suomen Punaisen Ristin toimitilojen edustalle. Tämän lisäksi natsipropagandaa on tarkoituksella liimattu oppilaitosten läheisyyteen, sillä “Koulut ovat yksi suurimmista kulttuurimarxilaisen propagandan äänitorvista”, natsien verkkosivuilla todetaan (15.8.2017). Viimeisimpänä ryhmä teki Uudessakaupungissa “muistoaktivismia” fanaattisesti palvomalleen Adolf Hitlerille ja kirjoitti tästä julkaisemassaan “toimintaraportissa”, että “Uudessakaupungissa kiinnitettiin keskustaan tarroja aikamme suurimman johtajan syntymäpäivän kunniaksi” (22.4.2018). Juutalaisia ja kulttuurimarxisteja koskevat salaliittoteoriat ovat olennainen osa PVL:n arkielämästä vieraantunutta ideologiaa ja järjestön sekavaa maailmankuvaa.

Natsijärjestö eristi seurakunnan omistamat tilat teipillä Uudessakaupungissa 4.9.2017.

PVL:n viestintästrategiaan kuuluu, että valokuvat otetaan usein “edullisista kuvakulmista” propagandistisissa tarkoituksissa. Samoin esimerkiksi järjestön teksteissä pyritään antamaan todellisuutta suurempi kuva pienestä natsijärjestöstä. Natsijärjestön tavoite on vaikuttaa todellista kokoa suuremmalta, jotta uudet ihmiset ottaisivat yhteyttä järjestöön ja se saisi kipeästi kaivattuja lisäjäseniä. PVL:n verkkosivuilla on julkaistu noin 40 raporttia tarrojen ja julisteiden levittämisestä Uuteenkaupunkiin kesäkuusta 2017 alkaen. Huolimatta järjestön mahtipontisista julistuksista, katujen tarrottelusta natsipropagandalla vastaa kuitenkin ainoastaan kaksi aktiivista PVL:n jäsentä Uudessakaupungissa. Uudenkaupungin jäsenet kuuluvat etänä PVL:n Porin ryhmään, jota on johtanut lukuisista rikoksista tuomittu Cari Murto vuodesta 2013.

Saamiemme tietojen mukaan useat paikalliset ihmiset ovat viime aikoina poistaneet rasistista propagandaa kaduilta ja pyrkineet selvittämään natsien henkilöllisyyttä. Tervehdimme ilolla ruohonjuuritason natsismin vastaista toimintaa ja valaisemme siksi Uudenkaupungin kaduilla propagandaa levittäneiden natsien henkilöllisyyttä.

PVL:n avainhenkilö Uudessakaupungissa on (ilmeisesti vuoden 2017 aikoihin Haminasta) kaupunkiin muuttanut Ville Nurmela. Nurmela osallistuu aktiivisesti natsijärjestön toimintaan ja on matkustanut esimerkiksi PVL:n Ruotsin osaston Göteborgissa järjestämään mielenosoitukseen syyskuussa 2017 sekä tehnyt “katuaktivismia” muun muassa Porissa ja Turussa.

Ville Nurmela Göteborgissa 30.9.2017 osana suomalaisten natsien delegaatiota. Nurmela sai poliisin pampusta natsien yritettyä murtautua poliisin linjojen läpi.
Ville Nurmela päässään Pohjoismaisen vastarintaliikkeen riimulogolla varustettu lippalakki.
Ville Nurmela levittää öisin natsien propagandaa.

Nurmelan kanssa Uudenkaupungin “taisteluraporteissa” esiintyy useimmiten Mimmi Kallila. PVL:n verkkokaupassa olleesta tietovuodosta käy ilmi, että Kallila on tilannut järjestön tukitavaraa Uudessakaupungissa sijaitsevaan osoitteeseensa Rantakatu 9 asunto 15 syyskuussa 2015. Kallila on alkanut esiintyä PVL:n verkkosivun kuvissa vuonna 2017, joten hän on viimeistään viime vuonna siirtynyt passiivisesta tuesta aktiivisempaan natsitoimintaan liittymällä PVL:ään.

Mimmi Kallila poseeraa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen sivulta otetussa kuvakaappauksessa mainostamassa PVL:n itsenäisyyspäivänä järjestämää kansallissosialistista marssia.
Ville Nurmela etualalla ja keskellä Mimmi Kallila jakamassa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen propagandaa Turussa 27.3.2018.

Vaikka Uudenkaupungin kuvissa ei esiinny muita henkilöitä kuin Nurmela ja Kallila, on mahdollista, että lisäksi uusikaupunkilainen Jarkko Mäenpää kuuluu PVL:ään tai ainakin tukee natsijärjestöä. Mäenpää esiintyy Ukonvasama nimisen natsistisen musiikkijärjestön kuvissa helmikuussa 2018 lukuisten PVL:n pitkän linjan aktiivien kanssa.

Kyykyssä banderollia pitämässä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtaja Antti Niemi (vasemmalla) ja Turun osaston ryhmänjohtaja Pauli Kaila ja takana seisomassa myös muita PVL:n jäseniä. Uudessakaupungissa asuva Jarkko Mäenpää on toinen seisoja vasemmalta PVL:n myymässä Defend Finland t-paidassa.
Jarkko Mäenpää Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenten järjestämissä salaisissa treeneissä Turussa.

Uudessakaupungissa ja kaikkialla muuallakin on parasta puuttua natsismiin heti kun sitä ilmenee. Natsismi on tehokkainta kitkeä juuriltaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Muutama tarranliimaajaa voi tuntua harmittomalta, mutta Pohjoismainen vastarintaliike on osoittanut, että mikäli järjestö saa kasvaa rauhassa tarpeeksi pitkään, aloittaa se jossakin vaiheessa väkivaltaiset hyökkäykset toista mieltä olevien ja ohikulkijoiden kimppuun. On siis parasta poistaa natsien propaganda kaduilta ja puuttua heidän esiintymiseen julkisessa tilanteessa välittömästi.

Onko sinulla lisätietoa Uudenkaupungin natseista? Vaivaako sinun kotikaupunkiasi natsiongelma? Ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen varistoimitus[ät]riseup.net.