Natsit häiritsivät koulurauhaa Helsingin Rastilassa

Natsit ovat aikaisemminkin kohdistaneet häiriköintinsä nimenomaan nuoriin. Kuvassa PVL:n Samuli Matikainen, Jani Pihlaja, Janne Moilanen ja Rami Joukanen kailottamassa natsipropagandaa Rastilan koulun pihalla vuonna 2018.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Helsingin ryhmän 6 jäsentä marssi keskiviikkona 24. huhtikuuta puolen päivän aikaan seisomaan banderollien kanssa Helsingin Rastilassa sijaitsevan Merilahden peruskoulun edustalle. PVL on kopioinut ruotsalaiselta kattojärjestöltään toimintatavan, jonka tavoitteena on häiritä lasten koulunkäyntiä pelottelulla sekä lietsoa rasistista vihaa kouluyhteisön ulkopuolelta. Tilanteessa näkyy, miten PVL:n jäsenet pyrkivät lähelle koulurakennusta ja videokuvaavat lapsia ja koulun henkilökuntaa. Ilmeisesti uusnatseilla ei ole parempaa tekemistä keskellä päivää, kuin häiritä opetushenkilökuntaa heidän työssään. Tapahtuma-aikana koululaiset olivat siirtyneet jo luokkiin sisälle, jonka vuoksi natsit jäivät koulun ulkopuolella levittämään sairasta maailmankuvaansa.

Natsistisen sanoman levittäminen on alkanut Merilahden koululla jo viikkoja ennen natsien keskiviikkoista häiriköintiä. Ilmeisesti yksi koulun oppilaista on levittänyt PVL:n materiaalia koulussa ja hän on käyttänyt koulupäivien aikana Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen rynnäkkökiväärillä kuvioitua “Defend Finland” t-paitaa. Ilmeisesti sama oppilas on kuvannut videon koulun sisältä, jota puolestaan  PVL on levittänyt omiin tarkoituksiinsa rasistisilla saatesanoilla. On epäselvää, onko koululainen ensin ottanut yhteyttä PVL:ään vai toisin päin. Äärimmäisen autoritäärisesti toimiva natsijärjestö pyrkii estoitta hyödyntämään ja hyväksikäyttämään nuoria jäseniään. Muun muassa Ruotsissa PVL on käyttänyt nuoria jäseniä väkivaltaisissa hyökkäyksissä. Väkivallan avulla PVL on pyrkinyt sitouttamaan uusia ja kokemattomia jäseniä tiukkaan ja valvottuun organisaatioon. Toivomme, että koulu- ja vanheimpainyhteisö ottavat natsistisen materiaalin levitttämisen mahdollisimman nopeasti käsittelyyn ja pyrkivät aktiivisesti toimivaan yhteisön sisällä ulkoisia natsihäiriköitä vastaan. Natsien pääasiallisena ideana on ruokkia rasistisia ennakkoluuloja ja lisäämään koulukiusaamista. Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä ja sen toimintatavoista voi lukea lisää esimerkiksi täällä, täällä tai täältä.


Kuva 1. PVL kokoontuu häiriköimään peruskoulua

Keskiviikkoista PVL:n operaatiota johti Rami Termonen (kuva 1, etualalla oikealla), joka on Tukholmasta Helsinkiin palannut Ruotsin Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä toiminut PVL-aktiivi. Megafonin puhetta piti PVL:n Helsingin ryhmän pitkäaikainen aktiivi Janne Moilanen (kuva 1, oikealla ruskeassa takissa). Porvoossa asuva Niklas Suomi kuvasi tapahtuman. Banderollia piti PVL:ään vuoden 2017 loppupuolella liittynyt vantaalainen Jani Pihlaja (kuvassa taka-oikealla) sekä Samuli Matilainen (kuva 1, taka-vasemmalla), joka esiintyy useissa kuvissa järjestön kotisivuilla. Yllämainittujen viiden henkilön lisäksi natsien tempauksen kuvasi PVL:ään kuuluva naishenkilö. Kaikista vastenmielisimmäksi natsien kouluhäiriköimisen tekee, että PVL:n henkilöt olivat ilmeisesti valmistautuneet jonkinasteiseen väkivaltaan, sillä videokuvasta selviää, että Termonen käytti tempauksen aikana rystysistä vahvennettuja taktisisia taistelukäsineitä (kuva 2). Samoin natsit olivat tuoneet paikalle metallisia lippuseipäitä, jota he käyttävät useissa yhteenotoissa lyömäaseina.

Kuva 2, PVL:n jäsenet olivat varustautuneet kouluhäiriköintiin lyömiseen tarkoitetuilla hanskoilla sekä metallivartisilla lipuilla

PVL on osoittanut useasti miten arvaamaton ja väkivaltaan valmis organisaatio se on. Paine järjestön kieltämiseksi on ajanut uusnatsijärjestön ahtaalle ja pakottanut järjestön muuttamaan toimintatapojaan sekä avaamaan jäsenhankintaansa. On selvää, että yhä ahtaamalle joutunut järjestö pyrkii levittäytymään nyt myös koulujen lähistölle, kuten se on jo vuosien ajan Ruotsissa toiminut. Levittäytymällä koulujen lähettyville, uusnatsijärjestö pyrkii rekrytoimaan nuoria jäseniä äärimmäisen hierarkkiseen ja väkivaltaiseen järjestöön.

Edit. 28.4. klo 14:26. Lisätty tietoa Samuli Matilaisesta. Kiitos lukijalle, joka tunnisti tämän ja lähetti meille tiedot. Jos tiedät lisää Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenistöstä, ota yhteyttä osoitteeseen varistoimitus[ät]riseup.net.