YPG lupaa ajaa Turkin ulos Afrinista sissisodalla

YPG:n ja Afrinin autonomisen hallinnon yhteisessä tiedotteessa luvataan: “Vastarinta Afrinissa jatkuu kunnes alue on viimeistä tuumaa myöten vapautettu ja sen asukkaat ovat palanneet kyliinsä.” Kurdijohtoinen hallinto ilmoitti myös, että se oli kehottanut siviilejä poistumaan julmuuksien välttämiseksi nyt kun konflikti on saavuttanut uuden tason.

“Ilmoitamme täten, että sota Turkin valloituspyrkimyksiä ja Vapaaksi armeijaksi itseään nimittäviä Takfiri-joukkoja vastaan on nyt uudella tasolla. Enempien siviiliuhrien välttämiseksi ja vihollisen lyömiseksi on suoran yhteenoton sodasta siirryttävä hit-and-run-taktiikoihin. Meidän joukkojamme on kaikkialla Afrinissa.”

Lisäksi YPG ja Afrinin hallinto tuomitsivat Venäjän ja Turkin toimet suoraan ja syyttivät kansainvälistä hiljaisuutta kaupungin nykyisestä tilanteesta.

“Rikkokaa hiljaisuutenne. Jos Erdogania ei pysäytetä nyt, hän tulee uhkaamaan koko maailmaa”, sanoi YPG:n puhehenkilö eräässä lehdistökonferenssissa.

Sunnuntaina Turkin asevoimat ja Turkin presidentti Tayyip Erdogan ilmoittivat vahvistamattomissa tiedotteissaan, että Turkin armeija ja sen liittolainen FSA olivat vallanneet Afrinin kaupungin (tieto vahvistettiin sittemmin). Kahdeksan viikkoa sitten alkaneen operaation kohteena oli Afrinin kaupunki, verrattain rauhallinen ja yhteiskuntapoliittisesti vakaa erillisalue Syyriassa. Afrinissa asui yli sata tuhatta Syyrian sisäistä pakolaista.

Jo yli 300 siviiliuhria vaatinut Operaatio Oliivinoksa aloitettiin Turkin mukaan “PKK:n terrorististen ainesten” häätämiseksi maan rajan tuntumasta. Turkin ilmavoimat ovat tukeneet operaatiota, kun taas maasotaa ovat käyneet jihadisteiksi luonnehditut joukot FSA:n lipun alla. Turkin armeija tukee FSA:n joukkoja, ja ne taistelevat Turkin rinnalla . Tähän mennessä Turkin kanssa yhteistyössä toimivat sotilaat on yhdistetty laittomiin teloituksiin, kuolleiden naissotilaiden silpomiseen, omaisuusvarkauksiin ja viattomien siviilien kuolemiin.

“Olemme saaneet todella hälyttäviä raportteja siviilien kuolemista ja loukkaantumisista ilma- ja maahyökkäyksissä Syyrian Afrinissa”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston puhehenkilö perjantaina.

Operaation kahdeksannella viikolla, sunnuntaina 18. maaliskuuta, Erdogan ilmoitti Afrinin olevan Turkin hallinnassa. “Afrinin kaupungin keskusta saatu hallintaan kello 8:30 tänä aamuna”, hän sanoi. Hyökkäykset sattuivat ensimmäisen maailmansodan Gallipolin taistelun 103. vuosipäivälle ja viikon sisään kurdilaisesta uudenvuodenjuhla Newrozista. Sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa FSA:n sotilaat vetävät kumoon Newros-juhlan legendaarisen päähahmoa kuvaavan Kawa-sepän patsaan.

“Terroristien riepujen sijaan Afrinin keskustassa liehuvat nyt luottamuksen ja vakauden symbolit”, sanoi Erdogan puheessaan sunnuntaina.

Entinen PYD:n puheenjohtaja Saleh Muslim puolestaan twiittasi sunnuntaina: “Vetäytyminen yhdestä taistelusta ei merkitse häviötä sodassa. Kurdit jatkavat puolustautumista suunniteltua kansanmurhaa vastaan.”

Muista lähteistä tulleiden tietojen mukaan YPG:n ja Operaatio Oliivinoksan joukkojen välillä oli yhteenottoja vielä sunnuntaiaamuna.

Paikan päällä oleva toimittaja Ersin Caksu kertoi The Regionille, että yhteenotot jatkuivat eri puolilla Afrinia. Hänen mukaansa Turkki oli vallannut vain Mahmudiyahin, Ashrafiyahin ja Kawan aukion sekä Afrinin paikallisneuvoston rakennuksen ympäristön kaupunginosia.

Lähde: Theregion.org

Katso myös: