Sulkeutuneiden simpukoiden meri – Nollatoleranssi poliisin kanssa käytävälle dialogille

Antifasistisella kulttuurilla ja toiminnalla on Ruotsissa pitkät perinteet. Tämä näkyy myös siinä, että turvallisuusviranomaisten toimintaan kuuluu antifasististen ryhmien seuraaminen eri tavoin. Tietoja hankitaan monin tavoin, mutta suomalaisesta näkökulmasta kiinnostavin lienee maan turvallisuuspoliisin Säpon edustajien pyrkimys hankkiutua keskusteluyhteyteen järjestäytyneiden antifasistien kanssa tietojen kalastelemiseksi. Julkaisemme Tukholman AFAn taannoin tekemän kirjoituksen aiheesta.

On selvää, että vaalivuosi [Ruotsissa järjestetään vuonna 2018 parlamenttivaalit, suom.huom.] on menossa. Tämä ei näy vain julkisessa keskustelussa, jota leimaa puolueiden tavallistakin levottomampi, markkinointikonsulttien ja puoluestrategien muotoilema retoriikka, joka tähtää vain äänten kalasteluun. Myös turvallisuuspoliisi Säpo on aktivoitunut ja ottanut yhteyttä lukuisiin järjestäytyneisiin antifasisteihin ja muihin autonomisen kentän toimijoihin.

Yhteydenotot ovat olleet luonteeltaan vaihtelevia, mutta niistä on tunnistettavissa tiettyjä yhteisiä piirteitä. Useimmiten yksittäinen tai useampi poliisi on antanut kuulua itsestään vapaamuotoisesti, joko puhelinsoiton tai kotikäynnin muodossa. Tällöin poliisit ovat todistaneet henkilöllisyytensä ja halunneet keskustella ilman selkeästi ilmoitettua syytä. Poliisin kanssa tapaamiseen suostuneet aktivistit ovat voineet löytää itsensä nokitusten usean siviilipukuisen poliisin kanssa, mikä itsessään on ahdistusta ja kuumottavuutta aiheuttava tilanne. Poliisin esittämät kysymykset ovat voineet vaikuttaa harmittomilta ja hapuilevilta, mutta poliisit eivät käyttäisi käymiinsä keskusteluihin aikaa ja energiaa, mikäli he eivät saisi niistä jotain irti. Kuten arvokasta tietoa.

Monen ensireaktio saattaa olla luokkaa ”eihän siitä mitään haittaakaan ole niin kauan kuin ei keskustella aktivisteista tai toiminnasta”. Tämänlaiset käsitykset ovat kuitenkin haitallisia niin liikkeelle kuin yksittäisille aktiiveillekin. Varoittava esimerkki on antifasisti ja poliisin kätyri Martin Fredrikssonin tapaus. Fredriksson toimi usean vuoden ajan Säpon salaisena tiedonantajana samaan aikaan kun hänellä oli pääsy suurta joukkoa aktiiveja koskevaan arkaluontoiseen tietoon. Fredriksson oli luotettu toimija antifasistisessa liikkeessä eikä häntä ollut mitään syytä epäillä kunnes paljastui, että hän oli salassa ja toveriensa tietämättä ollut myös poliisin tiedonantaja. Hänen toiminnastaan oli suurta vahinkoa, eikä vähiten siksi, että hänen kaksoiselämänsä paljastuminen johti yleisen turvattomuuden ja keskinäisen epäluulon kasvuun liikkeen sisällä.

On tarpeen todeta, että ei ole olemassa mitään ”harmitonta” tietoa, jota poliisi ja Säpo eivät voisi työssään hyödyntää. He yhdistävät sinänsä mitäänsanomattomia ja hajanaisia tietoja laajemmiksi kokonaisuuksiksi ja malleiksi. Vaikka jokin yksittäinen aktivisti tulisi puhuneeksi vain säästä ja jalkapallosta poliisin aloitteesta käydyssä keskustelussa, voi se silti aiheuttaa epäluuloa ja turvattomuutta liikkeessä, ja ollen siten vältettävissä oleva haitta. Poliisin auttamisesta kun ei ole meille hyötyä millään tasolla – kyse on kuitenkin viranomaisesta, joka on viime vuosina passittanut lukuisia antifasisteja vankilaan hyvin kyseenalaisin juridisin perustein. Siksi ainoa järkevä tapa meille liikkeenä on omaksua ja ylläpitää täysi hiljaisuus suhteessa poliisiin. Toimintaamme urkkivat poliisit on koulutettu kalastelemaan tietoja kärsivällisesti ja tehokkaasti. Vastaavalla tavalla tulee meidän liikkeen jäseninä jatkuvasti kouluttaa itseämme ja toisiamme, jotta voimme vastata kaikkiin kalastelupyrkimyksiin samalla tavalla: olemalla nappaamatta mihinkään syöttiin.

Täyden hiljaisuuden tulee olla sekä antifasistisessa liikkeessä toimivien järjestäytyneiden ryhmien että yksin toimivien aktiivien kollektiivinen tapa suhtautua kaikkiin poliisin yrityksiin värvätä tiedonantajia. On syytä muistaa, että yksikään poliisin yhteydenottojen kohteeksi joutunut aktiivi ei ole tehnyt mitään väärää niin kauan kuin hän kieltäytyy keskustelemasta poliisin kanssa.

Tukholman AFA kehottaa kaikkia poliisin yhteydenottopyrkimysten kohteeksi joutuneita tovereita, niin yksilöitä kuin ryhmiä, ottamaan yhteyttä Tukholman AFAan tai johonkin muuhun AFA-verkoston ryhmään ja kertomaan tarkemmin poliisin yhteydenotosta.

Lisätietoa Martin Fredrikssonin tapauksesta: https://antifa.se/2016/03/12/afa-stockholm-antifascist-var-hemlig-informator-at-polisen/

Lähde: Antifa.se

https://antifa.se/2018/02/14/nolltoleransmotpolisdialog/