Saksa: Natsien Freitalin terroriryhmä tuomittiin useista pommi-iskuista

Freitalin kaupunkia terrorisoineita uusnatseja.

Kahdeksan natsia sai tällä viikolla tuomion Dresdenin ylemmässä alueoikeudessa (Oberlandesgericht) terroristiryhmän perustamisesta sekä useista muista rikoksista, jotka liittyvät useisiin Saksin osavaltiossa Freitalin alueella tehtyihin pommi-iskuihin turvapaikanhakijoita ja vasemmistolaisia vastaan. Syytetyistä Timo Schulz ja Patrick Festing saivat kymmenen ja yhdeksän ja puolen vuoden tuomiot, koska oikeuden mukaan he toimivat ryhmässä johtavissa asemissa. Alimman tuomion joukosta sai Justin S., jonka neljän vuoden vankeusrangaistuksen syyksi kerrottiin nuori ikä sekä yhteistyö oikeuden kanssa. Loput tuomituista saivat vankeusrangaistuksia, joiden pituus vaihtelee viiden ja kahdeksan vuoden välillä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voidaan valittaa ylempään oikeusasteeseen. Vuoden kestäneessä oikeudenkäynnissä käsiteltiin useita syytekohtia aina avunannosta murhan yritykseen asti.

Ryhmän jäsenet tapasivat toisensa vuonna 2015 Freitalissa järjestettyjen rasististen mielenosoitusten yhteydessä, joiden kohteina olivat usein turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset tai majoitustilat. Alueelle perustettiin pian katupartioryhmä Freital Bürgerwehr, joka liikkui aktiivisesti kaduilla ja harjoitti usein rasistista häirintää ja väkivaltaa. Katupartion sisälle muodostui nopeasti terrorista haaveileva joukko, jonka johtajana toimivat Schulz ja Festing, joilla kummallakin oli yhteyksiä jalkapallojoukkue Dresdenin Dynamon natsikannattajiin. He olivat tavanneet toisensa paikalliseen hotelliin rakennettavaa turvapaikanhakijoiden majoitustilaa vastaan järjestetyssä mielenosoituksessa. Ryhmä tapasi toisiaan säännöllisesti paikallisella huoltoasemalla ja kommunikoi erilaisten keskustelusovellusten avulla. Tuomittujen välisissä keskusteluissa purettiin keskinäistä turhautumista, mutta myös suunniteltiin tulevia pommi-iskuja ja keskusteltiin räjähteistä, joita ryhmän jäsenet hankkivat Tšekistä ja Puolasta. Ryhmässä myös jaettiin kuvia räjähdyksistä ja kehuskeltiin tehdyillä iskuilla.

Joukon johtajana pidetyllä Timo Schulzilla on useita yhteyksiä järjestäytyneisiin natseihin ja Dresdenin Dynamon natsikannattajiin.

Vuodesta 2015 alkaneiden iskujen sarja kohdistui niin turvapaikanhakijoihin kuin myös heitä tukeneisiin henkilöihin. Heinäkuussa 2015 natsit tuhosivat turvapaikanhakijoiden puolesta kampanjoineen Die Linken paikallispoliitikon auton ja kohdistivat tähän jatkuvaa häirintää. Ryhmän viimeinen ja yksi vaarallisimmista iskuista kohdistui neljää syyrialaista turvapaikanhakijaa kohtaan, kun natsit asettivat räjähteen taloon jossa turvapaikanhakijat majoittuivat. Talossa asuneet henkilöt onnistuivat juuri ja juuri pelastautumaan räjähdykseltä, mutta se aiheutti silti vaurioita yhden henkilön kasvoihin ja silmiin. Iskun tehnyt Patrick Festing kirjoitteli löytämästään kohteesta useaan kertaan keskusteluryhmään ja sai muilta kannustusta iskun läpiviemiseen.

Tämän kaltainen natsiterrori ei ole uutta Saksin osavaltiossa tai muuallakaan itäisessä Saksassa. Saksan tunnetuin natsien terroriryhmä Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), joka tehtaili vuosina 2000-2007 useita murhia, toimi Zwickausta käsin, vain 80 kilmetrin päässä Freitalista. Tämän vuoden tammikuussa Wurzenissa natsit jahtasivat turvapaikanhakijoita ja hyökkäsivät näiden asuntoihin. Rasistisen väkivallan kasvu ja fasistien esiinmarssi linkittyy vahvasti Alternative für Deutschland- puolueen kasvuun viimeisimmissä parlamenttivaaleissa. Pelkästään Saksin alueella puolue sai 27 prosenttia äänistä, voittaen useat aikasemmin valtaa pitäneet puolueet. Onkin selvää että AfD:een kaltaiset parlamentissa toimivat äärioikeistolaiset tahot ruokkivat myös kaduilla tapahtuvaa fasistista toimintaa ja jo omalla olemassaolollaan tukevat sitä.

Lisää Freitalin ryhmästä ja sen iskuista voi lukea tästä Vicen kirjoittamasta jutusta. Lukuisista murhia vuosituhannen alkupuolella tehneestä natsien NSU-ryhmästä voit lukea lisää Viewpoint-lehden pitkästä artikkelista The Deep State: Germany, Immigration, and the National Socialist Underground.

Lähde tuomiolle: Spiegel.de