Raportti kansainvälisen solidaarisuusviikon tukitoiminnasta Venäjän vangituille anarkisteille ja antifasisteille

Kutsumme kaikkia jatkamaan solidaarisuuskampanjaa!

Venäjällä vankilassa olevien anarkistien ja antifasistien tueksi järjestettiin kansainvälinen solidaarisuusviikko 5-12. helmikuuta. Viikkoon osallistuttiin 21:ssä Venäjän kaupungissa, minkä lisäksi se innosti monia ulkomaisia tovereita toimimaan Valko-venäjältä Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.
Toverit jakoivat informaatiota ja lentolehtisiä, samalla kun graffiteja, sapluunoita ja banderolleja ilmestyi levittäen sanaa repressiosta anarkisteja kohtaan. Toimintaa järjestettiin seuraavissa paikoissa; Kaliningrad, Altai, Kursk, Novosibirski, Samara, Kemerovo, Astrakhani, Volgograd, Rostov-on-Don, Izhevsk, Penza, Pietari, Moskova, Nakhodka, Chelyabinsk ja Vorkuta.
Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n anarkisteihin kohdistamasta terrorista tiedottavia mielenilmauksia pidettiin Yekaterinburgissa, Kandalakshassa, Tomskissa, Sochissa, Moskovassa, Pietarissa ja Saratovissa.

Samarassa järjestettiin solidaarisuusilta, jossa vieraille kerrottiin anarkisteihin kohdistuneista sortotoimenpiteista. Sen jälkeen näytettiin amerikanitalialaisista anarkisteista kertova “Sacco ja Vanzetti” -elokuva. Näiden ihmisten tarina selkeästi osoittaa kaiken epäinhimmillisyyden ja toimimattomuuden valtiojärjestelmässä, sekä ne metodit, joita valtiot ovat käyttäneet tähän päivään saakka tukahduttaakseen mitkä tahansa protestit.

Moskovassa järjestettiin luvaton anarkistien marssi FSB:n laittomuutta vastaan. Kymmenet ihmiset blokkasivat Myasnitsajan – yhden keskeisimmista kaduista, joka on rinnakkaiskatu Lubyankalle, jossa taas sijaitsee FSB:n päämaja. Marssi ohitti päämajan kantaen banderollia: “FSB on pääterroristi”.
Solidaarisuustoimintaa organisoitiin myös muissa maissa. Valko-Venäjällä anarkistit levittivät lentolehtisia Venäjän anarkistivainoista.

Ukrainassa Lutskissa puolestaan tehtiin grattifitaidetta solidaarisuudesta venäläisille anarkisteille.

Solidaarisuustoimintaa järjestettiin Varsovassa, Gdanskissa, ja Prahassa.

Prahassa järjestettiin myös tukikeikka, jossa levitettiin tietoa sorrosta Venäjällä ja kerättiin rahaa Anarkistiselle Mustalle Ristille, joka välittää tukea poliittisille vangeille. Virossa, Tallinnassa ja Tartossa toteutettiin tukikonsertteja musiikkiryhmien Ognemöt, Adrestia and Prophets V:n voimin.

Myös Budapestissa Unkarissa pidettiin info- ja varainkeruutapahtuma.

Ranskassa järjestettiin tuki-illallinen, jonka tuotto ohjattiin Venäjän anarkisteille.

Myös Yhdysvalloissa oli monia tukitapahtumia. Minneapoliksessa oli solidaarisuusilta ja Brooklynissa elokuvanäytös. Antifasistinen verkkokauppa Portlandista levitti tietoa sorrosta ja keräsi rahaa anarkisteille. Kansasissa jalkauduttiin mielenosoitukseen kaduille, kun taas New Yorkissa osoitettiin mieltä Venäjän konsulaatilla. Myos Revolutionary Abolitionist -liikkeen edustajat New Yorkissa ilmaisivat solidaarisuuttaan.
Solidaarisuustoimintaa järjestettiin myös Torontossa, Kanadassa. Anarkistit pitivät mielenilmauksen kaupungin väkimäärältään runsaimmalla aukiolla ja tiedottivat ohikulkijoita sorrosta Venäjällä.
Solidaarisuusviikko järjestettiin Venäjän anarkistien tueksi, jotka ovat joutuneet FSB:n vainon kohteiksi. Syksyllä 2017 FSB pidätti kuusi anarkistia Penzassa. Syy pidätykseen oli, etta he kaikki pelasivat airsoftia, mitä salainen poliisi piti harjoitteluna valtiovallan kumoamiseksi. Pidätettyjen keskuuteen piilotettiin aseita ja heitä syytettiin terroristiyhteisön perustamisesta. Heitä kidutettiin ja hakattiin kuukausia, kunnes he suostuivat tunnustamaan. Heitä roikotettiin ylösalaisin, sekä hakattiin ja kidutettiin sähköpampulla. Tammikuussa 2018 useita anarkisteja siepattiin Pietarissa. Kaksi epäiltyä ja yksi todistaja kaapattiin, ja kaikkia heitä kidutettiin. Yksi pidätetyistä vietiin läheiseen metsään tätä varten. Toista pidätettyä kidutettiin yli vuorokausi. Virallisesti kuulustelut jatkuivat vain päivän -kolmelta aamuyöstä seuraavan vuorokauden aamukolmeen. Vaikka yksi epäillyistä ja todistaja tekivät virallisen lausunnon kidutuksesta, eivät valtion virkamiehet tarkastaneet heidän lausuntojaan.

FSB on julkaisemassa suunnitelmansa pidättää pari tusinaa anarkistia keksittyyn terroristiryhmään liittyen Moskovassa, Pietarissa, Penzassa ja Valko-Venäjällä.

Myos Krimillä, erikoisyksikkö pidätti paikallisen anarkistin ja aktivisti Yevgeny Karakashevon. Syy pidätykseen on aktiivinen osallistuminen niemimaan asukkaiden yhteiskunnalliseen kamppailuun. Samana päivänä kun pidätys tehtiin, kaupunginjohtaja Evpatoria tapasi niemimaan rakentamisen vastustajia ja vihjasi mahdollisista pidätyksistä. Syy Yevgenin pidätykseen oli yhteydenpito sosiaalisen median ryhmakeskustelussa.

Venäjän anarkistien tueksi järjestetyn viikonmittaisen toiminnan jälkeen jatkuivat sortotoimenpiteet Moskovassa välittömästi. Aikaisin aamulla 13. helmikuuta, anarkisti Elena Gorban pidätettiin. Kaikkia sääntöjä rikkoen, asianajajaa ei päästetty tapaamaan Elenaa, ennen kuin hän suostui myöntämään syyllisyytensä hyökkäykseen Venäjän johtavan puolueen, Yhtenäisen Venäjän, toimistoa vastaan. Samana päivänä anarkisti Alexei Kobaidze otettiin kiinni ja pidätettiin samoin perustein. Syy pidätykseen oli luvaton mielenosoitus Moskovassa FSB:n terroria vastaan. Aamuvarhain, ennen kuin pidätetyistä anarkisteista edes tiedotettiin mediassa ja internetissä, hallitusta myötäilevät viestintäkanavat julkaisivat videon kiinniotosta sekä viestin, että anarkistit, jotka osallistuivat mielenosoitukseen, oli pidätetty Moskovassa.

Tutkijat, jotka kuulustelivat Elenaa, kyselivät häneltä tietoja myös mielenosoitukseen liittyen, vaikka kaikkia pidätettyjä syytettiin hyökkäyksestä Yhtenäistä Venäjää vastaan, eikä mielenosoitukseen osallistumisesta.

Pidätyksen jälkeen, solidaarisuustoiminta on jatkunut Venäjällä. Chelyabinskissa anarkistit asettivat banderollin FSB:n rakennuksen lähelle ja heittivät savupommin sen alueelle. Moskovan lähiöissä pidettiin mobilisoiva isku solidaarisuudesta sorretuille anarkisteille.

Kutsumme kaikkia jatkamaan solidaarisuuskampanjaa!

(käännetty englannista, joka alunperin käännettiin Naroborona.info -sivustolta, klikkaa linkkiä nähdäksesi enemmän kuvia ja videoita.)

 

Lue lisää:

Virkavalta Pietarin antifasistien kimpussa: pidätyksiä, kidutusta, terrorismisyyte, kotietsintöjä