Virkavalta Pietarin antifasistien kimpussa: pidätyksiä, kidutusta, terrorismisyyte, kotietsintöjä

Viktor Filinkov
Viktor Filinkov

Pietarilainen antifasisti Viktor Filinkov pidätettiin oikeuden päätöksellä 25.1. kahdeksi kuukaudeksi terrorismiepäilyn varjolla. Rikostutkinnan tiedoksiannossa sanotaan: ”Filinkov ja tuntemattomat muut henkilöt, hänen anarkistiset aatetoverinsa, muodostavat alayksikön terroristijärjestössä, jonka tarkoitus on panna toimeen terroritekoja, levittää propagandaa sekä oikeuttaa ja tukea terrorismia”. Lisäksi tiedoksiannossa väitetään, että vasemmistoaktivisti on myöntänyt epäilyt.

Viktor Filinkovin oli tarkoitus lentää Kiovaan 23.1., mutta hän katosi matkalla. Filinkovin puoliso alkoi epäillä tämän joutuneen poliisin erikoisyksikön pidättämäksi, kun tiedustelut Pietarin sairaaloista ja poliisiasemilta eivät tuottaneet tulosta. Filinkov ja hänen puolisonsa olivat pari kuukautta sitten huomanneet, että heitä seurataan.

26.1. kävi ilmi, että Filinkovia on kidutettu. Pidätettyjen olosuhteita ja ihmisoikeuksia tarkkaileva kansalaisjärjestö raportoi asiasta käytyään tapaamassa Filinkovia. Järjestön edustajat havaitsivat lukuisia sähköpampun jälkiä Filinkovin rinnassa ja oikeassa lonkassa sekä mustelman oikeassa nilkassa. Hän oli kertonut saaneensa nuo vammat jo autossa, johon FSB:n agentit olivat hänet istuttaneet Pulkovon lentokentällä 24.1. Lentokentältä hänet oli kuljetettu poliisiasemalle ja sieltä sairaalan kautta metsään, jossa naamioituneet henkilöt hakkasivat häntä noin viiden tunnin ajan. Pahoinpitelyn kuluessa FSB vaati Filinkovilta tunnustusta. Kun hän lopulta suostui, pakotti FSB hänet vielä opettelemaan ulkoa täsmällisen muotoilun tunnustuksesta uhaten, että jos Filinkov ei suostuisi, olisi pieksentä vain mietoa esimakua siitä, mitä tuleman pitäisi. Naamioituneet pieksijät eivät sanoneet koko aikana muuta kuin “Lakkaa riuhtomasta!” ja “Mitä huudat?”.

Poliisiasemalla ja FSB:n osastolla Filinkov allekirjoitti tunnustuksen ja lasketteli ulkoa opetellun todistuksen itseään vastaan. Hänelle sanottiin, että jollei hän toista todistusta oikeudessa, joutuu hän tutkintavankilassa jakamaan sellin tuberkuloosipotilaiden kanssa. Seuraavaksi Filinkov istutettiin toiseen autoon ja kuljetettiin toiselle poliisiasemalle, jonka tilat naamiomiehet näyttivät Filinkovin kertoman mukaan tunteneen hyvin. He puhuivat keskenään siitä, että kameroiden takia kasvot on peitettävä.

Sitten Filinkov kuljetettiin kotietsintään asuntoon, jossa hän asui kämppäkaverin kanssa. Myös tätä uhkailtiin etsinnän aikana ja vaadittiin kertomaan “kaikki” niin että “kaikki olisi sitten kunnossa”. Filinkovin ranteissa oli ihmisoikeustarkkailijoiden mukaan erittäin räikeät käsirautojen jäljet. Hakatun Filinkovin veri oli pyyhitty hattuun, joka jäi hänen haltuunsa, ja josta tarkkailijat ottivat näytteen paperiin.

25. ja 26.1. Pietarissa on tehty ainakin kaksi uutta kotietsintään. Vähintään kaksi antifasistia on kadoksissa ja ainakin kaksi muuta pidätetty. Pidätyksiä on ollut myös muissa kaupungeissa. Luultavasti kotietsinnät ja muut tukahduttamistoimet tulevat kohdistumaan kaikkiin antifasisteihin ja anarkisteihin, joista on merkintöjä E-keskuksen (ekstremismin vastaisen poliisiyksikön) rekisterissä.

Lähde: Ovd-info