Varisverkoston Twitter-tili jäädytettiin – syynä Turkin hallinnon kritiikki?

Varis-verkoston Twitter-tili jäädytettiin maanantai-iltapäivänä 22. tammikuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tilimme on jäädytetty sen nelivuotisen historian aikana, vaikka se on aina ollut ilmeinen kohde internetissä päivystäville ja ilmoituksia tehtaileville äärioikeiston internetsotureille. Epäilemmekin tilin jäädyttämisen johtuvan siitä, että olemme viimeisen viikon kritisoineet Turkin valtion ja sitä itsevaltaisesti johtavan Recep Tayyip Erdoganin Oikeus ja kehitys -puolueen (AKP) fasistista ja uusottomaanista politiikkaa sekä Turkin hyökkäystä Rojavan itsehallintoalueelle Pohjois-Syyriaan. Olemme myös osoittaneet tukemme ja solidaarisuutemme Rojavan vallankumoukselle ja vastarinnalle Turkin miehitysarmeijaa vastaan sekä itsehallintoalueen konfederalistisille militioille Kansan itsepuolustusjoukoille (YPG) ja Naisten itsepuolustustusjoukoille (YPJ), joita Turkki pitää kaikkien muiden kurdijärjestöjen tapaan terroristiorganisaatioina. Saimme palautettua Twitter-tilimme toimintaan vielä maanantain aikana.

Olemme Twitterin kautta jakaneet uutisia kehityksestä, joka käynnistyi Erdoganin alettua tammikuun puolivälissä uhkailla Rojavaa miehityksellä. Erdogan on uhannut “hukuttaa Afrinin”, yhden Rojavan kantoneista, ja “puhdistaa” sen ja muut Pohjois-Syyrian alueet “terroristeista”. “Terroristeilla” Turkin valtio tarkoittaa Pohjois-Syyriassa naisten vapautukseen, ruohonjuuritason osallisuuteen ja ekologiaan perustuvaa konfederalistista demokratiaa, ei suinkaan ISISiä tai muita alueen sotajoukkoja. Päinvastoin, ISIS näyttää saaneen uutta elinvoimaa Turkin hyökkäyksestä Syyrian demokraattisia voimia vastaan. Lauantaina Turkki käynnisti operaation Syyrian puolelle tunkeutumiseksi pommittamilla siviilikohteita ja Syyrian demokraattisten voimien (SDF) asemia 72 sotalentokoneella. Sunnuntaina Turkin miehitysarmeija sekä sen aseistamat ja rahoittamat puolisotilaalliset islamistiryhmät (kuten Al-Qaedan liittolainen Failaq al-Sham) aloittivat maahyökkäyksen, jonka YPG, YPJ ja SDF torjuivat menestyksekkäästi kaikilla rintamalinjoilla. Maanantaina ja tiistaina taistelut ovat jatkuneet kiivaina Afrinin rajaseuduilla, ja Turkin armeijan eteneminen on pysähtynyt ensimmäisiin kyliin vallankumouksellisella maaperällä.

Erdogan pyrkii tuhoamaan kaiken vapaan tiedonvälityksen – Twitter ja Facebook kumartelevat diktaattoria

Erdogan on pyrkinyt tuhoamaan kaiken poikkipuolisen ajattelun, omaehtoisen yhteiskunnallisen elämän ja demokraattisen autonomian, joka ei täysin sopeudu hänen uusottomaaniseen projektiinsa, jonka peruspilareita ovat poliittinen islamismi, fasistinen ja korruptoitunut valtio sekä pääoman ehdoton ylivalta talouselämässä. Yksi – ja vain yksi – osa Erdoganin itsevaltaista projektia on ollut vapaan lehdistön ja tiedonvälityksen tuhoaminen.

Turkissa on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus, että valtio estää muiden sortotoimien ohella kokonaan pääsyn Twitterin, Facebookin, Instagramin ja Youtuben kaltaisiin sosiaalisiin medioihin. Tällä hetkellä satoja toimittajia on Turkissa vangittuna – yli 150 pelkästään kesän 2016 sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen –  ja useita sanomalehtiä on lakkautettu tai yhdistetty valtiollisiin uutistoimistoihin. Turkin sijoitus Toimittajat ilman rajoja -järjestön Press Freedom Indexissä onkin tippunut tällä vuosikymmenellä yli kolmekymmentä pykälää, ja lehdistönvapauden suhteen Turkki on tällä hetkellä sijalla 155/188.

Erdoganin hallituksen sortotoimet eivät myöskään rajoitu Turkin valtion rajojen sisäpuolelle. Vasta viime viikolla mediassa käsiteltiin tapausta, jossa englantilainen Kurdistan Solidarity Campaign (KSC) -ryhmän Facebook-sivu suljettiin ja sivun ylläpitäjien henkilökohtaiset tilit jäädytettiin Turkin valtion toimesta sen jälkeen, kun sivu oli jakanut uutisia oppositiopuolue HDP:n kansanedustajien pidätyksistä. Tämä on vain yksi tuhansista tapauksista, joissa länsimaissa toimivat ryhmät, poliiittiset aktivistit ja kurdipakolaiset menettävät sosiaalisen median tilinsä Turkin valtion painostaessa palveluntarjoajia. Yksi Kurdistan Solidarity Campaign -sivun ylläpitäjistä, Rosa Gilberts, sanoi Morning Starille antamassaan haastattelussa, että hän on jo mennyt sekaisin laskuissa, kuinka monta kertaa hänen tilinsä on jäädytetty. Gilberts sanoi, että “on huolestuttavaa kuinka facebook näyttää aloittaneen uuden sensuurin aallon, jossa vasemmistolaisia ja ihmisoikeuksia puolustavia kampanjasivustoja suljetaan, sensuroidaan ja bannataan”. Viitaten lukuisiin tapauksiin, joissa YPG:n tunnuksin, PKK:n tunnuksin tai PKK:n vangitun johtajan Abdullah Öcalanin kuvin varustettuja päivityksiä on poistettu, hän huomauttaa “ettei kyse ole siitä, että sisältö olisi sensitiivistä. Kyseessä on selkeästi poliittinen sensuuri.”

Twitterin sensuurissa Turkki on jo vuosia ollut aivan omassa sarjassaan. Vuodelta 2017 ei vielä ole vastaavaa tilastotietoa.

Twitterin itse tekemän läpinäkyvyysraportin mukaan Turkki teki vuonna 2016 enemmän sisällön poistopyyntöjä kuin mikään muu valtio. Turkki on ollut ykkössijalla jo neljä vuotta peräkkäin, ja vuonna 2016 poistopyyntöjen määrä oli 3076. Uusimpien lukujen mukaan Turkki on tehnyt vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana yli 2000 poistopyyntöä, joista 11 prosenttiin on vastattu myönteisesti.

Sosiaalisen median jättipalvelut Twitter ja Facebook näyttävät myötäilevän Erdoganin omavaltaista ja puoluepoliittisia intressejä palvelevaa terrorismitulkintaa myöntymällä fasistisen hallinnon sensuurivaatimuksiin. Siirtäessään miehitysarmeijaansa ja sen vasalleina toimivia islamistitaistelijoita Afrinin rajalle Turkin pääministeri Mevlüt Çavuşoğlu varoitti, että “jokainen, joka joka vastustaa Turkin operaatio Pohjois-Syyrian Afrinin alueella, on terroristien puolella ja häntä kohdellaan sen mukaisesti”. Jo hyökkäyksen kahden ensimmäisen päivän aikana pidätettiin yli 100 ihmistä – esimerkiksi Afrinin miehitystä kritisoinut T24-uutissivuston kolumnisti – “terroristisen propagandan” levittämisestä syytettynä. Toimittajat ilman rajoja (RSF) tuomitsi jo sotaponnistelujen myötä kiristyneen sensuurin ja Turkin hallituksen vaatimukset “isänmaallisesta uutisoinnista” miehitykseen liittyen. “Valtiopropadangan uusi aalto, kasvaneet kriitikkojen noitavainot ja lähes täydellinen debatin puute sotilaallisesta offensiivista korostavat Turkin moniäänisyyden romahtamisen syvyyttä”, julisti Johann Bihr, RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian johtaja.

Tällä hetkellä Turkin valtio valvoo sosiaalista mediaa aktiivisesti: kuka hyvänsä maan rajojen sisälllä voidaan vangita Afrinin miehityksen kritisoimisesta ja monia kansainvälisiä sosiaalisen median sivuja ja tilejä on suljettu. Esimerkiksi Ruotsissa on jo poistettu lauantaiksi sodan- ja miehityksenvastaisia mielenosoituksia järjestäneiden järjestöjen Facebook-sivut. Myös maanlajuisen Rojavakomittéerna-järjestön Facebook-sivu suljettiin, ja he ovat joutuneet perustamaan uuden. Epäilemme, että myös meidän tilimme on joutunut Turkin hampaisiin sen voimistettua informaatiosodankäyntiään Afrinin miehitysoperaation käynnistyttyä.

Kehotamme jälleen kaikkia antifasisteja tukemaan aktiivisesti Rojavan vallankumousta sekä sen itsepuolustusjoukkojen YPG:n, YPJ:n ja SDF:n taistelua Turkin hirmuhallinnon miehitysarmeijaa, ISIStä sekä muita terrorin ja sorron voimia vastaan. Verkostoidu, jaa tietoa, järjestäydy, ole aktiivinen!

Katso myös: