Natsikerho SoO yritti puhdistaa maineensa lauantaina 16.12. – Turkulaiset kiersivät kaukaa

 

Turun Soldiers of Odin (SoO) päätti järjestää hyväntekeväisyystapahtuman Turun Puutorilla lauantaina 16.12. Myös Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) on tehnyt samankaltaisia maineenpuhdistusyrityksiä, kuten myös monet muut natsit kansainvälisesti. SoO:n kohdalla kyse ei ole köyhien auttamisesta, vaan pelkästään oman maineen puhdistamisesta. Paikallislehti Turkulainen oli mainostanut SoO:n tapahtumaa neutraalisti, ilman mainintaa siitä, mitä aatetta kyseinen järjestö ajaa. Turkulaiset tiesivät kuitenkin mikä on järjestön oikea päämäärä ja pysyivät kaukana. Kansallissosialismi missään muodossa ei kuulu tähän päivään, eikä etenkään julkiseen tilaan vaikka se oli naamioitu hyväntekeväisyydeksi.

Vuonna 2016 Turun SoO lopetti toimintansa. Turun SoO-ryhmä on ollut hieman aktiivisempi kesällä ja syksyllä kuin mitä he ovat olleet aikaisemmin.  Tänä syksynä he ovat ottaneet osaa natsistisen PVL:n mielenosoitukseen Tampereella, joka liittyi valtion aikomukseen kieltää kyseinen natsijärjestö. Lisäksi SoO osallistui Helsingissä itsenäisyyspäivänä PVL:n kansallissosialistiselle marssille.

Turun ryhmä on edelleen pieni ja isoihin tapahtumiin ottavat osaa SoO:n jäsenet muualta, mikä saa toiminnan vaikuttamaan isommalta kuin mitä se oikeastaan on (tuttu toimintatapa PVL:n katutoiminnasta). Lauantaina Puutorilla näkyi SoO:n natseja ympäri Suomea sekä myös Ruotsista.

Tapahtumaa edeltävänä perjantaina olimme koristelemassa Puutoria SoO:n vastaisilla tarroilla. Levitimme myös paljon tätä tekstiä alueen kauppiaille sekä asukkaille. Kaikki kenen kanssa juttelimme kiittivät infosta ja suhtautuivat myötämielisesti antifasistiseen toimintaan. Jotkut jäivät keskustelemaan siitä, miten rasismi ja vihan ilmapiiri ovat lisääntyneet viime vuosina yhteiskunnassa. Jotkut myös peräänkuuluttivat vaihtoehtoa. Omat tavoitteemme ihanneyhteiskunnasta, missä fasistien vastustaminen on vain pieni osa, löytyy tiivistettynä täällä.

Perjantai-illalla kehotimme lisäksi ihmisiä Twitterissä ottamaan kantaa natseja vastaan soittamalla kaupungille sekä laittamalla Turkulaiselle palautetta. Tähän yhden SoO:n jäsen vastasi Twiitillään seuraavasti: “Prkl mä ammun tommoset varikset prkl”.

Lauantaina kun SoO:n tapahtuma oli alkamassa, paikalla oli järjestön jäseniä ja useampi poliisiauto. Ilma ei ollut myös paras mahdollinen, joten yhdistelmä näistä aiheutti sen, että SoO itse kävi hengaamassa läheisessä Hesburgerissa ja hyväntekeväisyystapahtuma oli siis ennen kaikkea 20-30 SoO:n jäsenen kokoontuminen eikä mitään muuta.

Vasemmalla laidalla näyttää olevan Suomi Ensin -ryhmään kuuluva Mario Argenta.

Olimme ennen tapahtuman alkua Puutorin lähellä jakamassa ihmisille tietoa siitä, kuka Puutorilla on, ja millä asialla. Silloinkin saimme paljon kiitoksia tiedon jakamisesta. Jotkut eivät tietenkään olleet kiinnostuneita. Useimpia ei kiinnostanut SoO:n tapahtuma torilla lainkaan.

Kellon lähestyessä illalla seitsemää oli mitä ilmeisemmin tarvetta päästä lahjoitustavaroista eroon, sillä ottajia ei syystä tai toisesta ollut iltapäivän aikana ollut riittävästi. SoO:n Tiina Suominen Os Jokinen ilmoitti Facebook-ryhmässä “ANNETAAN Turku & lähialueet”, että Puutorilla annetaan nyt tavaroita pois. Tässä vaiheessa ei enää mainittu natsikerhon nimeä, mutta paikalliset kommentoivat asiasta, että ei uskalla mennä lähelle.

Myös natsilahko PVL, jonka jäsen tappoi antirasisti Jimi Karttusen viime vuonna, kiinnitti huomion SoO:n tapahtumaan, tai enemmänkin siihen mitä me teimme. PVL:n nettisivuilla viestimme oli väännetty muotoon “Äärivasemmisto kehottaa vastustamaan hyväntekeväisyystapahtumaa”, mikä lähinnä osoittaa porukalla olevan varsin valikoiva lukutaito. Lisäksi he olivat ärsyyntyneitä siitä, että olimme koristelleet toria tarroilla, ja kävivät liimailemassa omia tarrojaan paikalle ennen lauantain tapahtumaa. PVL oli aatemaailmansa mukaisesti valinneet juutalaisvastaiset kuvat tilanteeseen, missä piti jakaa ruokaa köyhille. Valinta ei ole sattuma, sillä vajaan korttelin päässä sijaitsee Turun synagoga. SoO:lle tapahtumaluvan myöntänyt Turun kaupunki sekä natseja suojelevat poliisit olivat mitä ilmeisemmin sitä mieltä, että natsitapahtuma synagogan lähellä on ihan hyvä idea.

Emme olisi voineet toimia ilman kaikkia ihmisiä joka auttoivat antamalla vinkkejä ja tarkkailemalla natseja! Kiitos tästä!