Pvl:n Kohti vapautta -mielenosoituksen kotisivu rekisteröity Jyväskylän kirjastopuukotuksen osallistujan nimiin

Pirkanmaan käräjäoikeudessa hiljattain kielletty natsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) järjestää Helsingissä itsenäisyyspäivänä Kohti vapautta -nimisen mielenosoituksen toista kertaa. Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestettyä mielenosoitusta markkinoidaan avoimesti kansallissosialistisena ja sitä tukee mm. Soldiers of Odin. Poliisi ei pidä tapahtumaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen järjestämä, vaikka kyseinen natsijärjestö on ilmiselvästi tapahtuman järjestäjä. Poliisi vaikuttaa olevan tapahtuman todellisen luonteen suhteen joko aivan kujalla tai täysin välinpitämätön, sillä ylikomisario Seppo Kujala kommentoi Iltasanomille seuraavasti: “Varaudumme tällaisen kulkueen olemassaoloon. Kun PVL:n nimissä tehtyä kulkuetta ei ole, niin nyt sitten yksityishenkilön ilmoittamaa kulkuetta järjestetään toistaiseksi suunnitelman mukaisesti”.

Soldiers of Odinin ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä (mm. aktiii Tomi Tiihonen soihdun kanssa oikealla) mainostaa natsien Kohti vapautta -mielenosoitusta Soldiers of Odinin verkkosivulla.

Poliisi tiedotti myös tänään, että “Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös lakkauttaa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomen osasto ja sen alaosastot ei ole vielä lainvoimainen, joten poliisi ei voi estää ennakolta näiden tahojen kokoontumista, mielenilmaisuja tai tunnusten käyttöä itsenäisyyspäivän tapahtumissa.” Poliisi selventää, että yhdistyslain mukaan rekisteröidyn yhdistyksen toimintaan voidaan puuttua heti, mutta rekisteröimättömän yhdistyksen toimintaan vasta päätöksen tultua lainvoimaiseksi. Käräjäoikeuden päätös koskee siis Pohjoismaisen vastarintaliikkeen rekisteröimää Pohjoinen perinne ry -yhdistystä, mutta ei itse Pohjoismaista vastarintaliikettä joka tulkitaan rekisteröimättömäksi yhdistykseksi.

PVL itse taas on väittänyt, että marssi järjestetään normaalisti järjestön kiellosta huolimatta, koska sen järjestäjänä “ei ole Pohjoismainen vastarintaliike vaan suomalaiset kansallissosialistit yleisesti”. Kirjoitimme jo aiemmin, miten läpinäkyvästä valheesta on kyse. Poliisi vaikuttaa nielaisseen täysin natsijärjestön osallisuutta koskevat tökeröt peittely-yritykset. Aiemmin esiin nostettujen ilmeisyyksien lisäksi Kohti vapautta -mielenosoituksen kotisivu on esimerkiksi rekisteröity PVL:n pitkän linjan aktiivin Paavo Laitisen nimiin. Laitinen kuuluu PVL:n johtaviin aktiiveihin, sillä Laitinen johtaa järjestön Jyväskylän ryhmää ja osallistui mm. vuonna 2013 tapahtuneeseen Jyväskylän kirjastopuukotukseen ja vuonna 2015 “Jyväskylän mellakkaan”. Jyväskylän kirjastopuukotuksen tutkinnan yhteydessä Laitisen kotoa löytyi laiton henkilörekisteri, josta hänet tuomittiin maksamaan korvauksia lähes 30 000 euroa. Yle kutsuu verkkosivut rekisteröinyttä Laitista “Suomen vastarintaliikkeen IT-asiantuntijaksi”. Poliisi ei joko välitä näistä ilmiselvistä yhteyksistä Kohti vapautta -mielenosoituksen ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen välillä tai sitten se ei ole edes vaivautunut tutkimaan niitä. Jos järjestön kieltämisen voi myös sen tultua lainvoimaiseksi kiertää näin helposti, ei kielto vaikeuta millään tavalla natsijärjestön toimintaa.

Kansallissosialistisen Kohti vapautta -mielenosoituksen kotisivu Kohtivapautta.com on rekisteröity Pohjosimaisen vastarintaliikkeen tunnetun aktiivin Paavo Laitisen nimiin. Poliisi ei tästä huolimatta näe yhteyttä mielenosoituksen ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen välillä.

PVL on ilmoittanut kokoontuvansa kello 16:00 Narinkkatorilla ja marssivansa sieltä Kisahallin edustalla olevalle Mäntymäen kentälle (mahdollisia marssireittejä on muutama). Kisahallilta PVL:n marssin osallistujat jatkavat 612-mielenosoitukseen, jota PVL:n aktiivit olivat vuonna 2014 perustamassa muiden äärioikeistolaisten kanssa. 612-kulkue on äärioikeiston yhteismielenosoitus, jonka onnistumista poliisi pitää niin tärkeänä, että lapset, alpakat ja puput saavat väistyä uusnatsien tieltä itsenäisyyspäivänä.

Meidän kaikkien on äärimmäisen tärkeää lähteä huomenna kaduille osoittamaan mieltä natsismia vastaan, koska vaikuttaa siltä, ettei poliisi tule taaskaan puuttumaan uusnatsien ja muiden äärioikeistolaisten mielenosoituksiin. Helsinki ilman natseja mielenosoituksen järjestäjät tiedottivat tänään Facebookissa mielenosoituksen alkamisajankohdasta ja reitistä:

Marssi kokoontuu Hakaniemen torilla 15:15 ja lähtee liikkeelle 15:30. Noin klo 16 marssi pysähtyy hetkeksi Asema-aukiolle muistamaan Jimi Karttusta, sieltä voi myös liittyä mukaan. Marssin jälkeen esiintyvät Julma H & DJ Loasteeze sekä Pastori Leksi.

Katso myös:

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus

Itsenäisyyspäivän uusi fasistinen perinne: 612-mielenosoitus 2014-2016

Tässä on Suomen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtavat henkilöt

Pohjoismainen vastarintaliike kiellettiin, järjestö aikoo marssia itsenäisyyspäivänä

Lisää Pohjoismaista vastarintaliikettä käsitteleviä artikkeleja löydät sivultamme hakusanalla Pohjoismainen vastarintaliike.