Helsingin itsenäisyyspäivän 2017 liveseurantaa

Varis-verkosto tekee liveseurantaa Helsingin itsenäisyyspäivän mielenosoituksista 6.12.2017. Aloitamme tämän artikkelin päivityksen suunnilleen kello 15:00, jolloin antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu Hakaniemen torilla. Liveseurannan alettua päivitämme tätä sivua. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa siellä @Varisverkosto.

Tästä artikkelista voit lukea katsauksen äärioikeiston tapahtumiin tänä vuonna: Helsingin itsenäisyyspäivä 2017: natseja, alpakoita ja antifasistinen mielenosoitus.

Liveseuranta

20:16 Lopetamme liveseurannan tältä illalta. Kiitos kaikille lukijoille ja varsinkin kaikille, jotka ovat tänään lähteneet Helsingin kaduille vastustaakseen natseja. Jatketaan ja kasvatetaan antifasistista voimaa, yhdessä olemme vahvempia! <3

20:14 Äärioikeistolainen 612-mielenosoitus on loppunut. Osa sen osallistujista on ilmoittanut lähtevänsä natsien keikalle Vantaalle. Lisätietoa keikasta ja muista tämän päivän äärioikeistolaisista tapahtumista täältä.

19:50 612-mielenosoituksesta valuu vähitellen väkeä pois Hietaniemen hautausmaalta pienissä ryhmissä.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeenen ruotsalainen johtaja Simon Lindberg 612-mielenosoituksessa.

612-mielenosoituksen järjestäjien mukaan poliittiset tunnukset eivät ole tervetulleita marssille, mutta kymmeniä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä osallistui marssille liikkeen tunnukset päällä.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä 612-mielenosoituksessa järjestön liivit päällä.

19:37 612-mielenosoitus on saapunut Hietaniemen hautausmaalle. Poliisi korjasi ja arvioi marssilla olleen reilu 1000 ihmistä. Arviot kulkueen osallistujamäärästä kuitenkin vaihtelevat.

612-mielenosoitus oikealla ja äärioikeistolasta marssia vastustavia ihmisiä vasemmalla Töölössä.

612-mielenosoituksen reitin varrella oli Töölössä monenlaisia ihmisiä vastustamassa äärioikeistolaista marssia.

19:13 Paljon ihmisiä ympäri Töölöä huutamassa äärioikeistolaiselle 612-mielenosoitukselle. Satoja ihmisiä, mutta hajallaan. Ihmiset huutavat hävetkää ja marssijat vastaavat vanhalla uusnatsien iskulauseella “Suomi suomalaisille”.

19:06 Ylellä poliisin mukaan (18:36) osallistujia 612-mielenosoituksessa reilu 400. Kokonaisluku jäämässä viime vuotta pienemmäksi? Ilmakuvaa tämän arvion aikaan kokoontumispaikalta:

18:58 612-mielenosoitus lähtee liikkeelle. Ihmisiä kaduilla huutamassa “Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään!”

18:40

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on päättynyt. Markus Draken tekemän arvion mukaan “Kaksi laskentaa #ilmannatseja-demossa suoritettu, Pitkän Sillan kohdalla 2200, Elielinaukiolla 2700”. Kiitos kaikille osallistujille!

612-mielenosoitus valmistautuu lähtemään liikkeelle, lähes kaikki soihdut sytytetty. Vaikea arvioida kokonaismäärä, mutta ei vaikuta isommalta kuin viime vuonna. Kehotamme kaikkia puuttumaan parhaaksi katsomalla tavallaan äärioikeistolaiseen marssiin.

18:33 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä saapunut Töölön torille osallistumaan 612-mielenosoitukseen. Paikalla useita satoja ihmisiä. Lue täältä mistä 612-mielenosoituksessa on kysymys.

18:32 Joukko Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä hyökkäsi matkalla 612-mielenosoitukseen ohikulkijan kimppuun joka kritisoi heitä. Jesse Torniainen ylpeilee videolla ruotsalaiselle Pvl:n jäsenelle, että “joku meistä, en tiedä kuka, hehe” löi ohikulkijaa joka kritisoi meitä. Poliisi tuli väliin tilanteeseen, mutta nyt natsit jatkavat kävelyä kohti 612-mielenosoitusta.

18:18 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus on loppunut. Ihmiset lähtevät pienissä ryhmissä kohti 612-mielenosoitusta.

Janne Moilanen lopetti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen puheet natsitervehdykseen ja alkoi huudattamaan yleisöä “ELÄKÖÖN VOITTO!”. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kymmenkunta jäsentää sytytti samaan aikaan hätäsoihdut palamaan. Poliisi joustaa huomattavan paljon kiellettyjen natsijärjestöjen kanssa. Helsingissä yhdestäkin soihdusta on saatu vasemmistolaisissa mielenosoituksissa sakkoja.

18:01 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen viimeinen puhe on alkanut. Puheen pitää helsinkiläinen Pvl:n aktiivi Janne Moilanen. Moilanen aloitti puheensa tervehtimällä paikalla olevia kansallissosialisteja. Tässä tiivistyy yksi syy siihen, miksi Pvl järjestää oman mielenosoituksensa 612-mielenosoituksen rinnalle. Järjestö haluaa radikalisoida suomalaista äärioikeistoa ja muuttaa äärioikeistolaisessa ympäristössä olevat ihmiset tunnustuksellisiksi kansallissosialisteiksi.

Pohjoismainen vastarintaliike on ilmoittanut, että sen järjestämän natsimielenosoituksen osallistujat siirtyvät suoraan 612-mielenosoitukseen Töölöön.

17:53 Simon Lindberg pitänyt 20 minuuttia jumalattoman pitkää puhetta. Puheessa on käsitelty mm. noitavainoja ja miten kansallissosialisteja vainotaan nykyään Uuden maailmanjärjestyksen toimesta samalla tavalla kuin noitia keskiajalla..

17:36 Pvl:n tapahtumassa puhuu pohjoismaalaisen järjestön ruotsalainen johtaja Simon Lindberg.

17:35 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen keikat jatkuvat Taivallahden puistossa. Luvassa mm. Pastori Leksa ja Julma-Henri.

17:33 Toinen Pvl:n puhe, jonka pitää oululainen Santeri Keränen. Keränen fiilistelee kansakuntaa, Suomen sotia sekä Elias Simojokea (Ikl:n fasistipappi), Mannerheimia ja Hitleriä. Puhe jatkuu Lapuan liikkeellä, Sinimustilla ja Isänmaallisella kansaliikkeellä ja jatkuu yhä… Tästä on nykyinen suomalainen fasismi tehty:

17:13 Pohjoismainen vastarintaliike on aloittanut puheiden pitämisen. Ensimmäisenä puhuu Porin ryhmänjohtaja Cari Murto. Murto kuuluu Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtohahmoihin.

17:05 Pohjoismainen vastarintaliike saapunut päätöspaikkaansa Mäntymäen kentälle Kisahallin taakse.

16:54 Helsinki ilman natseja on saapunut päätepisteeseensä. Pohjoismainen vastarintaliike marssii Töölössä kohti Kisahallia.

16:43

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus.

Helsinki ilman natseja Hesperiankadun kohdalla.

Pohjoismainen vastarintaliike kääntyi Runeberginkadulle. Pvl:n määränpää on Mäntymäen kenttä Kisahallin takana. Siellä puhuu Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ruotsalainen johtaja Simon Lingberg ja Suomen alaosaston helsinkiläinen aktiivi Janne Moilanen. Ruotsalainen natsijohtaja pitämässä puhetta suomalaisille kansallissosialisteille, aikamoinen #suomi100 itsenäisyyspäivä!

16:34 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen natsimielenosoitus lähtee Narinkkatorilta liikkeelle. Kävelevät Arkadiankatua. #IlmanNatseja häsäri trendaa Suomen Twitterissä. Oululainen uusnatsi Santeri Keränen tekee livestreamia Pohjoismaiselle vastarintaliikkeelle. Keränen on Pvl:n Oulun ryhmän johtaja ja vannoutunut hitleristi.

Saksalaisia uusnatseja NPD-puolueen nuorisojärjestöstä Die Jungen Nationaldemokraten (JN) (punavalkoiset liput).

16:23 Ylen arvion mukaan (150-200) uusnatsia Narinkkatorilla. Mukana myös NPD-puolueen nuorisojärjestö JN. Pvl huudattaa ihmisiä “Kohti vapautta” ja valmistautuu lähtemään pian liikkeelle.

16:20 Soldiers of Odinilla on oma blokki (20-30 ihmistä) Narinkkatorilla Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa. Ruotsalaiset Pvl:n jäsenet tekevät livelähetystä Youtubeen (Nordfront TV). Ruotsalaiset yrittävät haastatella Soldiers of Odinia, mutta eivät löydä haastateltavaa: “he eivät näytä osaavan englantia… eivätkä ruotsia.”

Helsinki ilman natseja!

16:11 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus jatkaa liikkumista.

Kampissa on kokoontunut arviolta vajaa 200 natsia.

16:08 Helsinki ilman natseja rekka lähellä Kiasmaa, kulkueen häntä Rautatieasemalla. Mielenosoitus on pysähtynyt Asema-aukiolle muistamaan Jimi Karttusta, jonka Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Jesse Torniainen tappoi syyskuussa 2016. Antifasistinen mielenosoitus on runsaasti isompi, kun äärioikeiston 612-mielenosoitus viime vuonna. #helsinki #ilmannatseja

Pvl saapunut Narinkkatorille.

16:03 Kamppiin kerääntynyt noin 100 natsia. Pvl blokissa n. 50 henkeä, jotka saapuvat juuri Narinkkatorille. Soldiers of Odineita paikalla arviolta 20-30. Lisäksi Marco De Witin johdolla Suomi Ensin sirkus.

15:57 Suomi ensin jengi siirtynyt Mannerheimintien toiselle puolelle. Saapuvat juuri Narinkkatorille. Osa menee Foorumin läpi.

Pohjoismainen vastarintaliike myös nyt Kampissa:

Kuvassa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen johtaja Antti Niemi (silmälasit, parta). Ympärillä aktivisteja eri kaupungeista: Maria Pöysti (Pori) ja Jari Mäki (Tampere, ensimmäisenä).

15:47 Narinkkatorilla on 30-40 Soldiers of Odinin jäsentä sekä porukkaa ilman tunnuksia. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kansallissosialistinen mielenosoitus aloittaa siellä kokoontumisen klo 16:00. Ei natseja Helsinkiin!

15:42 Mielenosoituksen etuosa ylittänyt Hakaniemen sillan, kohta tullaan Kaisaniemen puiston kohdalle. Siltasaaren sillalla huudetaan:

Pupuja ei natseja!

Kaduilla kaikuu Ei natseja Helsinkiin!

15:35: Kulkue lähtemässä liikkeelle. Sören Kohlkuber  ja Fabian Schumann kuvaavat ja seuraavat tänään mielenosoituksia Helsingissä. Kannattaa laittaa seuraukseen Twitterissä. Ruotsiksi tietoa välittää myös Researchgruppen.

Kuva: Sören Kohlhuber.

15:32 Väkeä on saapunut runsaasti Hakaniemen torille. Tällä hetkellä arviolta pari tuhatta. Kulkue valmistautuu lähtemään pian liikkeelle.

15:27 Hakaniemen torilla jo arviolta 500 ihmistä ja väkeä valuu lisää.

15:20 Suvi Auvinen muistuttaa, “se, että sanoo kansallissosialisteja natseiksi ei ole natsikortin käyttöä. Natsien organisoitu osallistuminen jollekin marssille puolestaan oikeuttaa sen, että ko. marssia kutsutaan natsimarssiksi.”

Pohjoismainen vastarintaliike tosiaan kutsuu avoimesti Kohti vapautta -mielenosoitustaan kansallissosialistiseksi. Eli kyseessä on todellakin natsimarssi. Pohjoismainen vastarintaliike korosti eilen julkaisemassaan kirjoituksessa 612-mielenosoituksesta, että “2014 kansallissosialistit ja muut radikaalit kansallismieliset päättivät jalkautua Helsingin kaduille 612-kulkueen nimissä.”

15:20 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Matinkylässä kokoontuneet jäsenet lähteneet liikkeelle, luultavasti kohti metroasemaa.

15:18 Jo satoja ihmisiä Hakaniementorilla antifasistisessa mielenosoituksessa. Lähtee liikkeelle vartin päästä.

15:16 Suomi ensin hörhöjä liikkuu keskustassa. Siirtyi Rautatieaseman edestä Ylioppilasaukiolle. Aikovat liittyä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kansallissosialistiseen Kohti vapautta -mielenosoitukseen neljältä.

Kampin alueella liikkuu pieni ryhmä Soldiers of Odin jäseniä (vajaa 10). Menivät sisään kauppakeskukseen. Soldiers of Odin on ilmoittanut ennakkoon osallistuvansa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Kohti vapautta mielenosoitukseen.

15:09 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä arviolta 40-50 kokoontunut Matinkylän metroaseman lähellä Espoossa jo vähän ennen kolmea. Mukana Pvl:n aktiiveja ympäri Suomea (Por, Tampere, Oulu, Helsinki yms.) Natseille jaetaan ohjeita:

15:07 Väkea alkanut kokoontua Hakaniemeen Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen. Paikalla pari sataa henkeä ja väkijoukko kasvaa koko ajan. Mielenosoituksen on tarkoitus lähteä liikkeelle noin 15:30. Noin klo 16 marssi pysähtyy hetkeksi asema-aukiolle muistamaan Jimi Karttusta, sieltä voi myös liittyä mukaan. Mielenosoitus jatkaa Asema-aukiolta Pohjoisen Hesperiankadun ja Hesperiankadun väliselle sorakentälle. Marssin jälkeen esiintyvät Julma H & DJ Loasteeze sekä Pastori Leksi.

 

 

Itsenäisyyspäivään liittyviä kirjoituksia sivullamme:

Kirjoituksia aiemmilta vuosilta:

Antifasistinen vastarinta on aiemminkin lopettanut vuosittaisia suuria natsimarsseja:

Muita fasismia ja antifasismia käsitteleviä kirjoituksia: