Helsingin itsenäisyyspäivä 2017: natseja, alpakoita ja antifasistinen mielenosoitus

Äärioikeistolaiset ryhmät kokoontuvat jälleen itsenäisyyspäivänä Helsinkiin marssimaan pääkaupungin kaduille. Suomen kansallisvaltion täyttäessä sata vuotta saavat alpakat ja lapset kyytiä. Tänä vuonna äärioikeisto järjestää kaksi mielenosoitusta, natsikeikan ja muutaman pienemmän tapahtuman. Pohjoismainen vastarintaliike järjestää mielenosoituksen iltapäivällä. Tämän jälkeen Pohjoismainen vastarintaliike ja muut äärioikeistolaiset toimijat kokoontuvat alkuillasta yhteen Töölössä osallistuakseen 612-mielenosoitukseen. Myös viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Helsinki ilman natseja -mielenosoitus järjestetään jälleen äärioikeiston politiikan vastustamiseksi. Kokosimme yhteen vuoden 2017 itsenäisyyspäivän äärioikeistolaisia tapahtumia aikajärjestyksessä.

09:00 Lipunnosto Tähtitorninmäellä

Olli Immosen johtama Suomen sisu ja Sampo Terhon johtama Suomalaisuuden liitto kokoontuvat molemmat kello 09:00 Tähtitorninmäelle osallistuakseen valtakunnalliseen lipunnostoon. Suomen sisun Uudenmaan piirin on osallistunut vuosien ajan tähän tapahtumaan. Suomensisulaisia on lisäksi mukana 612-mielenosoituksen ja Suomi 100 -natsikeikan järjestämisessä.

16:00 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus Narinkkatorilla.

Pohjoismainen vastarintaliike (Pvl) järjestää toista vuotta peräkkäin Kohti vapautta -nimisen mielenosoituksen. Pvl väittää, että se ei ole kansallissosialistisen mielenosoituksen järjestäjä tänä vuonna. On kuitenkin ilmeistä, että juuri Pvl järjestää tämän mielenosoituksen tänäkin vuonna. Natsikerho Soldiers of Odin on ainoa järjestö, joka on julkisesti antanut tukevansa Pvl:n mielenosoitukselle. Soldiers of Odinia Kemistä johtava Mika Ranta on vankumaton Pvl:n kannattaja ja omien sanojensa mukaan (tuki)jäsen.

Kohti vapautta -mielenosoitus kokoontuu kello 16:00 Kampin Narinkkatorilla, josta se marssii kohti Kisahallin läheisyydessä sijaitsevaa Mäntymäen kenttää, todennäköisesti Mannerheimintietä pitkin. Pvl on ilmoittanut tapahtumansa loppuvan viimeistään 18:00, sillä kisahallilta Pvl:n natsimarssin osallistujat jatkavat Töölön torille 612-mielenosoitukseen. Julkisuudessa liikkuvien tietojen mukaan poliisi ei antanut lasten, alpakoiden ja pupujen tulla Töölöntorille juuri siksi, että Pvl:n marssille osallistuvat uusnatsit kävelevät sinne osallistuakseen 612-mielenosoitukseen.

18:30 612-mielenosoitus Töölöntorilla

Fasistinen 612-soihtukulkue on vuonna 2014 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, Suomen Sisun ja verkkolehti Sarastuksen aloitteesta syntynyt aloite koko hajanaisen ja keskenään riitelevän äärioikeistokentän yhdistämiseksi. Lue 612-mielenosoituksen historia vuosilta 2014-2016 täältä.

Itsenäisyyspäivän aattona julkaistussa kirjoituksessa Pohjoismainen vastarintaliike kuvailee 612-mielenosoitusta seuraavasti:

2014 kansallissosialistit ja muut radikaalit kansallismieliset päättivät jalkautua Helsingin kaduille 612-kulkueen nimissä. Vaikka kulkueella ei olekaan julkilausuttua poliittista sanomaa, on se turhauttanut ja raivostuttanut poliittisen eliitin joka vuonna. Kansallismieliset rikkoivat 2014 sanattoman sopimuksen, jonka mukaan ainoastaan globalisteilla ja kulttuurimarxisteilla on lupa osoittaa mieltä.

Kuten Ilta-sanomat kirjoitti, Pohjoismaisen vastarintaliikkeen natsit tukijoineen siirtvät suoraan omalta natsimarssiltaan jatkoille 612-mielenosoitukseen. 612-mielenosoituksen aloitti alunperin vuonna 2014 Pvl, Suomen sisu ja Sarastus sekä joukko yksittäisiä natseja. Vuonna 2017 järjestäjien välit eivät ole enää yhtä toverilliset, sillä useita Suomen sisun johtavia henkilöitä on julkisuudessa haukkuneet suoraan Pvl:ää. Tämä ei kuitenkaan vaikuta estävän kahden erilaisen uusfasistisen järjestön jäsenten marssimista samalla marssilla.

Suomen sisun tiedottajan näkemys Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Kohti vapautta -mielenosoituksesta. Kristian Viding oli viime vuonna 612-mielenosoituksen kunniapaikalla kantamassa siniristilippua.

Tänä vuonna 612-mielenosoituksen juhlapuhuja on mäntsäläläinen perusussuomalaisten varavaltuutettu Nico Saramo. Saramo on Perussuomalaisten nuorten ja Suomen sisun jäsen sekä kirjoittanut Sarastukseen.

Mäntsäläläinen perussuomalaisten varavaltuutettu ja Suomen sisun jäsen Nico Anton Saramo on vuoden 2017 612-mielenosoituksen juhlapuhuja. Ilmeisesti Halla-aho ja Huhtasaari eivät olleet saatavilla.

612-mielenosoitus kokoontuu Töölöntorilla kello 18:30 ja kulkee sieltä Hietaniemen hautausmaalle. Sarastus ja Kiuas järjestävät mielenosoituksen päätteeksi paikan päältä bussikuljetuksen Vantaalla järjestettävälle natsikeikalle.

20:00 Suomi 100 -natsikeikka Vantaalla

Verkkolehti Sarastus jatkaa viime vuonna aloittamaansa keikkajärjestäjän uraa järjestämällä yhdessä Bloody Blender Bookingsin kanssa Vantaalla sijaitsevassa Bar Rock Bearissa Suomi 100 -teemaisen natsikeikan. Soitto keikoilla alkaa kello 22:00. Tapahtumassa soittaa neofolk-bändi Pyhä Kuolema eli Mikko Pöyhönen, rac-bändi Vapaudenristi sekä Sankar’hauta. Pöyhönen on illan aikana kaksi kertaa lavalla, sillä sooloprojektinsa lisäksi hän soittaa bassoa Mikko Aspan johtamassa Vapaudenristissä. Mikko Aspa on keskeisiä äärioikeistolaisen musiikkiskenen organisaattoreita, joka soittaa useissa bändeissä ja omistaa lukuisia pienlevy-yhtiötä. Tämän lisäki Aspa omistaa Lahdessa sijaitsevan Sarvilevyt kaupan, joka levittää äärioikeistolaisen musiikin lisäksi alan kirjallisuutta.

Tapahtuman järjestämiseen osallistuu Sarastuksen lisäksi natsivaatteita ja muuta krääsää myyvä Northern Brotherhood sekä Kiuas-kustannus. Kiuaksen osallistuminen natsikeikan järjestämiseen on mielenkiintoista, sillä kustantamon perusti yhdessä Timo Hännikäinen ja Jarkko Pesonen Sarastuksesta sekä Teemu Lahtinen ja Olli Immonen Suomen sisusta (Hännikäinen ja Pesonen ovat myös Sisun jäseniä). Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Lahtinen ja kansanedustaja Olli Immonen kokeilevat siipiään natsikeikkojen järjestäjänä yhdessä Sarastuksen väen kanssa?

21:00 Panu Huuhtasen sirkus eduskuntatalolla

Rajat kiinni -mielenosoituksista alkanutta ja sen sirpaleina jatkuvaa liikehdintää seuraaville ei tule yllätyksenä, että “skeneltä” eivät lopu ideat kesken. Tällä kertaa Panu Huuhtanen puuhaa Eduskuntatalon eteen “Kattilavallankumousta”. Hämmentävää kyllä, jopa Pohjoismainen vastarintaliike on mainostanut kyseistä tapahtumaa, johon on Facebookin mukaan osallistumassa vaivaiset 40 ihmistä (ja todellinen osanottajamäärä lienee tätäkin pienempi). Tuen antaminen tällaiselle puuhastelulle kertoo omiaan siitä, miten ahtaalla Pohjoismainen vastarintaliike kokee olevansa Pirkanmaan käräjäoikeuden kiellettyä järjestön.

Antifasistinen mielenosoitus vastustaa äärioikeiston politiikkaa

Viime vuonna 3000 ihmistä kerännyt antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu kello 15:00 Hakaniemen torilta, pitää hiljaisen hetken Jimim Karttusen muistoksi Rautatieaseman edustalla Asema-aukiolla noin kello 16:00 ja jatkaa sitten Mannerheimintietä kohti Töölöä. Mielenosoitukseen on järjestetty bussikyytejä mm. Tampereelta ja Kuopiosta. Mielenosoituksen kutsussa tapahtumaa kuvaillaan näin:

Ei äärioikeistoa Helsingin kaduille!

Tämänkin vuoden itsenäisyyspäivänä 6.12. järjestetään Helsingissä useita äärioikeiston tapahtumia. 612-soihtukulkue kerää jälleen äärioikeistolaisia toimijoita marssimaan järjestäjien poliittisten tavoitteiden puolesta. Päätöstä kieltämisestään odottava Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) järjestää viime vuoden tapaan pohjoismaisen natsimarssin, jonka kutsussa järjestön nimeä ei ole mainittu. PVL pyrkii toiminnallaan rajoittamaan väkivalloin vastustajiensa sananvapautta sekä viemään ihmisoikeudet vihaamiltaan ryhmiltä. Viime vuoden syyskuussa PVL-aktiivi Jesse Torniainen aiheutti potkullaan kuolettavat vammat järjestöä kritisoineelle ohikulkijalle PVL:n mielenosoituksessa.

Vaikka 612-kulkue pyrkii retoriikallaan antamaan itsestään kuvan maltillisen isänmaallisena, on sen takana erilaisia äärioikeistolaisia ja fasistisia tahoja. PVL:n Suomen haaran perustaneen Esa Holapan mukaan PVL oli aloitteellinen ensimmäisen 612-kulkueen järjestämisessä vuonna 2014. Natsismi ei viime vuonnakaan haitannut 612.fi-yhdistyksen varapuheenjohtaja Jari-Pekka Marinia, vaan hän toivotti natsit muiden “isänmaallisten” joukossa tervetulleiksi kulkueeseen. Tapahtuman keulakuvana on toistuvasti toiminut Timo Hännikäinen, joka päätoimittaa fasistista Sarastus-verkkolehteä sekä on tullut tunnetuksi rasistisista ja naisvihamielisistä nettikirjoituksistaan.

612-kulkue on yritys luoda äärioikeiston yhtenäinen rintama, jossa PVL, Sarastus, Suomen Sisu ja perussuomalaiset marssivat rinta rinnan. Perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Teemu Lahtinen on ollut järjestämässä tapahtumaa alusta asti, ja viime vuonna marssille osallistui myös Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja. Heidän kanssaan marssivat omasta tapahtumastaan paikalle saapuneet PVL:n jäsenet liikkeensä tunnuksiin pukeutuneina.

Äärioikeiston liikkeiden vastustaminen kuuluu jokaiselle, joka arvostaa perusvapauksia, tasa-arvoa ja jakamatonta ihmisarvoa. Fasismi ja natsismi eivät ole mielipiteitä, vaan loukkaus ihmisyyttä vastaan. Antifasismi on valinta ihmisyyden puolesta. Kutsummekin kaikki kanssamme kaduille itsenäisyyspäivänä vastustamaan äärioikeistoa!

Mielenosoituksen tarkoitus ei ole synnyttää konfliktia poliisin kanssa, vaan vastustaa äärioikeistoa väkivallattomalla mielenilmauksella.

Tapahtumaan ei toivota puoluetunnuksia, valtioiden lippuja tai autoritarismia edustavia tunnuksia.

Tapahtuman järjestää A-ryhmä ja Helsingin Vasemmistonuoret.

Marssi kokoontuu Hakaniemen torilla 15:00 ja lähtee liikkeelle 15:30. Noin klo 16 marssi pysähtyy hetkeksi asema-aukiolle muistamaan Jimi Karttusta, sieltä voi myös liittyä mukaan.

Marssin jälkeen esiintyvät JULMA H & DJ Loasteeze sekä Pastori LEKSI.

Katso myös:

1 Trackback / Pingback

  1. Gatorna: A secretive far-right event in #Helsinki on Sunday: international speakers united by anti-semitism and misogyny – Enough is Enough!

Comments are closed.