612-mielenosoituksen järjestäjät valehtelevat osallistujamääristä – katso video!

Edit. 11.12.2017 klo 17:28. Lisätty toinen video ja tarkempi video, josta on vielä helpompi laskea 612-mielenosoituksen osallistujamäärä.

Itsenäisyyspäivän tapahtumien jälkeen alkoi mittava informaatiosota mielenosoitusten osallistujamääristä. Tämä on normaalia äärioikeistolaisten mielenosoitusten yhteydessä, mutta tällä kertaa nämä tarinat päätyivät myös moniin journalistisia periaatteita noudattaviin medioihin, todennäköisesti siksi että poliisi esitti samansuuntaisia väitteitä.

Kello seitsemän aikaan illalla, kun 612-soihtumarssi lähti liikkeelle Töölöntorilta, poliisi arvioi kulkueessa olevan “reilu 1000 mielenosoittajaa”. Tältä osallistujamäärä näytti myös silmämääräisesti. Joka tapauksessa se oli reilusti vähemmän kuin 3 000 ihmistä mobilisoineen Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen osallistujamäärä. Useat äärioikeistolaiset sosiaalisen median käyttäjät alkoivat kuitenkin levittää soihtumarssin aikana ja välittömästi sen jälkeen toinen toistaan villimpiä huhuja osallistujien määrästä: “useita tuhansia”, “kolmesta tuhannesta ylöspäin” ja niin edelleen. Pohjoismainen vastarintaliike väittää yhä ruotsinkielisillä kanavillaan soihtukulkueen keränneen peräti  6 000 mielenosoittajaa. Tätä lukumäärien hilaamista ylöspäin voi seurata esimerkiksi Hommaforumin 612-kulkue Helsingissä itsenäisyyden 100-vuotispäivänä ke 6.12.2017 -ketjun sivulta 28, eli ajallisesti noin 19:15 alkaen.

Yllättäen Helsingin poliisi twiittasi illalla 22:02, kaksi tuntia mielenosoitusten päättymisen jälkeen, että 612-mielenosoitukseen olisi osallistunut 2 800 mielenosoittajaa. Tämän jälkeen luvut 3000 mielenosoittajasta päätyivät nopeasti myös medioihin, jotka mielenosoituksista uutisoidessaan seuraavat useimmiten kritiikittä poliisin tiedotteita. Soihtumarssin järjestäjät eivät kuitenkaan tyytyneet edes tähän, vaan väittivät jälkitiedotteessaan marssille osallistuneen 3800 – 4 000 ihmistä. Toisessa yhteydessä järjestäjät väittivät jakaneensa kaikki tilaisuuteen varaamaansa 2 200 soihtua, mikä tarkoittaisi yli 1 500 soihdutonta marssijaa.

Kaikki tämä on kuitenkin puhdasta valehtelua. Paikan päältä raportoineet ihmiset ovat ilmoittaneet laskeneensa soihtukulkueen kokonaisosallistujamääräksi “reilu tuhat” osallistujaa. Viisi ihmistä on myös käynyt läpi videon soihtukulkueesta ja laskenut toisistaan riippumattomasti 1200-1500 osallistujaa. Video on kuvattu Runeberginkadulla, kulkueen jo edettyä hyvän matkaa.
Videolta voi kuka tahansa laskea osallistujamäärän. Kännykkäkameralla kuvattu video kannattaa katsoa älypuhelimella tai ladata tietokoneelle ja katsoa hidastettuna ja vaakatasoon käännettynä.
Tapahtumakulkujen ja faktojen hämärtäminen on tyypillistä eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen äärioikeiston internet-strategialle. Tähän tarkoitukseen on luotu useita niin kutsuttuja valeuutissivustoja, jotka on rakennettu tavallisen uutissivuston näköisiksi. Valheita ja osatotuuksia pyritään kopioimaan sivustolta toiselle kunnes niiden alkuperää on enää mahdoton hahmottaa, minkä jälkeen toivotaan että valheet jatkavat elämäänsä sosiaalisessa mediassa tai vähintäänkin jättävät jälkeensä epätietoisuuden ja hämmennyksen tapahtumien kulusta. Suomen kielialueella tällainen verkosto muodostuu mm. MV-lehden, nykysuomi.comin, kansalainen.fin, Magneettimedian ja (Pohjoismaisen vastarintaliikkeen) Kansallisen vastarinnan kaltaisista sivustoista ja niitä tukevista Facebook-sivuista ja -ryhmistä.

Yllättävää kuitenkin on, kuinka vaikeaa yliresursoidulle poliisille on tuottaa uskottavaa tietoa mielenosoitusten osallistujamääristä. Poliisihan puhui jo viime vuonna 3 000 ihmisen soihtumarssista, vaikka kaikkien muiden arviot liikkuivat tuhannen molemmin puolin. Esimerkiksi useiden riippumattomien seuraajien Kansalaistarkkailijat-ryhmä sekä arvioi että laski osallistujamääräksi 700-1000 marssijaa. Kapitalismin, hallituksen ja fasismin vastaisten mielenosoitusten osallistujamääriä poliisilla puolestaan on vuosien ajan ollut taipumus arvioida alaspäin, kuten jokainen tällaisia mielenosoituksia koskaan järjestänyt tietää. Antifasistit ovatkin aina sanoneet, ettei poliisi ole mielenosoituksissa neutraali tarkkailija, vaan tapahtumien aktiivinen osapuoli, jota kuvaa rakenteellinen ja toistuva myötämielisyys fasisteja kohtaan.

Tämä myötämielisyys kiteytyi itsenäisyyspäivänä muun muassa siinä, kuinka poliisi miehitti keskustaa rauhanomaisen Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen aikana rintamasuunta mielenosoitukseen päin, mutta myöhemmin illalla 612-soihtukulkueen ja PVL:n marssin aikaan poliisi oli asettunut selkeään suojaavaan muodostelmaan fasistien ympärille, kohti ohikulkijoita ja vastamielenosoittajia. Siinä kuinka poliisi suojeli kriminalisoidun natsijärjestön marssia ja selitteli vielä medioille PVL:n propagandaaa toistellen, ettei mielenosoitus ole natsijärjestön vaan “yksityishenkilöiden” järjestämä. Siinä kuinka poliisi pidätti ennaltaehkäisevästi antifasistin ja muun muassa Töölössä ohikulkumatkalla olleen polkupyöräilijän, mutta antoi esimerkiksi Jesse Torniaisen ohjata (oikeuden päätöksellä lakkautetun) natsijärjestön mielenosoitusta. Osittain tähän epäilemättä vaikuttaa ammattikuntaan pesiytynyt kiintymys autoritääriseen ja nationalistiseen ajatteluun, minkä laajuudesta saa jonkinlaisen kuvan esimerkiksi vertaamalla 3 000 poliisin rasistisen Facebook-ryhmän suhdetta poliisien kokonaismäärään (noin 8 000). Mutta osittain tämä johtunee myös poliisin kyvyttömyydestä ymmärtää fasismin uusia muotoja 2010-luvulla.

Viime vuonna eräskin yksityishenkilö lähetti meille dokumentteja eduskunnan oikeusasiamiehelle tekemästään kantelusta, joka koski poliisin toimintaa soihtumarssin aikana vuonna 2015. Kantelu todettiin tietysti perättömäksi, mutta mielenkiintoista perusteluissa oli Helsingin poliisin näkemys soihtumarssin luonteesta:

“Helsingin poliisilaitos toteaa tässä yhteydessä, että samana päivänä järjestettiin pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien ylioppilaiden perinteinen itsenäisyyspäivän soihtukulkue. Sekä ylioppilaiden soihtukulkue että nyt puheena oleva 612 -soihtukulkue- mielenosoitus järjestettiin isänmaan suuremmaksi kunniaksi […] Agenda on täten pääosin samansisältöinen ylioppilaiden soihtukulkueen kanssa.”

Kun poliisi ei erota fasistimarssia ja ylioppilaiden soihtukulkuetta toisistaan, voi perustellusti kyseenalaistaa sen kyvyn arvioida fasismin uhkaa yksittäisille ihmisille, ihmisryhmille tai viime kädessä perusoikeuksille, kuten yhdistymis- ja sananvapaudelle. Sitäkin raskauttavampaa on, että Helsingin poliisi katsoo fasistien toimivan “isänmaan suuremmaksi kunniaksi”, eli saman päämäärän eteen kuin poliisi itsekin.

Jos haluat kamppailla fasismia vastaan, vapauden ja tasa-arvon puolesta, ota yhteyttä lähimpään Varis-ryhmään jo tänään!

Lisää itsenäisyyspäivästä:

Raportti vuoden 2017 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta

Helsingin itsenäisyyspäivän 2017 liveseurantaa

Helsingin itsenäisyyspäivä 2017: natseja, alpakoita ja antifasistinen mielenosoitus

Pohjoismainen vastarintaliike kiellettiin, järjestö aikoo marssia itsenäisyyspäivänä

Pvl:n Kohti vapautta -mielenosoituksen kotisivu rekisteröity Jyväskylän kirjastopuukotuksen osallistujan nimiin

Itsenäisyyspäivän uusi fasistinen perinne: 612-mielenosoitus 2014-2016

Helsinki ilman natseja -liveseurantaa (2016)

Itsenäisyyspäivä muuttumassa äärioikeiston temmellyskentäksi – 612-soihtumarssi yhdistää järjestöjä (2016)