Pohjoismainen vastarintaliike kiellettiin, järjestö aikoo marssia itsenäisyyspäivänä

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtoon kuuluvia henkilöitä syyskuussa järjestön kieltoa käsittelevässä oikeudenkäynnissä. Vasemmalta oikealle: Antti-Pekka Lehto, Tomi Tiihonen, Jesse Torniainen ja Antti Niemi.

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti tänään, että Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Suomen osasto ja siihen suoraan tai välillisesti kytkeytyvät alueosastot lakkautetaan “laittoman ja räikeästi hyvän tavan vastaisen toiminnan vuoksi”. Suomen PVL:ää johtaa oriveteläinen Antti Niemi. Tarkemmin PVL:n johtoryhmän jäsenistä voit lukea täältä. Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. PVL on jo ilmoittanut aikovansa valittaa päätöksestä Turun hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden päätös koskee myös PVL:n rahaliikennettä hoitavaa Pohjoinen perinne ry -yhdistystä. Pohjoinen perinne ry:n puheenjohtajana toimii Jesse Torniainen, varapuheenjohtajana Tomi Tiihonen ja rahastonhoitajana Antti-Pekka Lehto, kaikki PVL:n pitkän linjan aktiiveja. Tämän lisäksi Janne Ahokas toimii yhdistyksen toiminnantarkastajana. Oikeuden päätöksen myötä yhdistys ei saa jatkaa elinkeinotoimintaansa, johon kuuluu Magneettimedia- ja Vastamedia-lehtien julkaiseminen ja verkkokaupan pyörittäminen. Miljonääri Juha Kärkkäinen “testamenttasi” antisemitismiä ja erilaisia salaliittoteorioita yhdistelevän Magneettimedia-lehden PVL:lle, joka on julkaissut sitä siitä lähtien.

Pohjoinen perinne ry:n puheenjohtaja Jesse Torniainen (oikealla) ja varapuheenjohtaja Tomi Tiihonen.

Poliisihallitus nosti kieltokanteen PVL:n lakkauttamiseksi sen jälkeen, kun järjestön helsinkiläinen aktiivi Jesse Torniainen tappoi järjestön katutapahtuman ohi kulkeneen Jimi Karttusen. Torniainen tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen, mutta syyttäjä valitti tuomiosta. Tapausta käsitellään hovioikeudessa 15. joulukuuta.

Aiemmin tänä vuonna Pohjoismainen vastarintaliike ilmoitti, että sen viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestämä Kohti vapautta -mielenosoitus järjestetään uudestaan Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. Oikeudenkäynnin päätöstä ennakoiden PVL on kuitenkin valehdellut, että se ei muka olisi järjestönä viime vuoden tapaan Kohti vapautta -mielenosoituksen järjestäjä. PVL:n sivuilla hiljakkoin julkaistussa mielenosoituksen tekstissä sanotaan, että käräjäoikeuden “päätös ei vaikuta marssiin, sillä järjestäjä ei ole Pohjoismainen Vastarintaliike vaan suomalaiset kansallissosialistit yleisesti.” On kuitenkin aivan selvää, että viime vuonna nimenomaan PVL:n järjestötunnusten alla järjestetyn Kohti vapautta -mielenosoituksen järjestäjiksi tänä vuonna väitetyt “suomalaiset kansallissosialistit yleisesti” ovat juuri samat PVL:n jäsenet.

Vuoden 2016 Kohti vapautta -mielenosoituksen mainoksessa ei peitelty sitä, että Pohjoismainen vastarintaliike järjestää mielenosoituksen. Vuonna 2017 tapahtuman järjestäjätahoa on pyritty hämärtämään, vaikka Pohjoismainen vastarintaliike julkaisee yhä kaikki tapahtuman tiedotteet kokonaisuudessa kotisivullaan.

Vuoden 2016 Kohti vapautta -mielenosoituksessa ei tämän vuoden tapaan peitelty, että järjestäjä on Suomen Pohjoismainen vastarintaliike. Esimerkiksi PVL:n radio-ohjelma Studio 204:ssä käsiteltiin viime vuoden Kohti vapautta -mielenosoitusta, jossa haastateltiin Jesse Oskari Eppu Torniaista. Studio 204:n jaksoa kuvattiin muun muassa seuraavasti: “Vastarintaliikkeen itsenäisyyspäivän marssin ennakkotunnelmat” ja “Marssin pääorganisoijan Epun kommentit marssista ja poliisin toiminnasta”.

Pohjoismainen vastarintaliike mainosti radio-ohjelmaansa Studio 204, jossa käsiteltiin järjestön järjestämää Kohti vapautta -mielenosoitusta.

PVL:n kansallissosialistisen Kohti vapautta -mielenosoituksen lisäksi äärioikeistoa kerää itsenäisyyspäivänä kaduille 612-mielenosoitus. PVL on ollut aloitteellinen osapuoli myös vuonna 2014 ensimmäistä kertaa järjestetyssä 612-mielenosoituksessa.

Poliisi on ilmoittanut, että se ei vielä tiedä voiko se puuttua Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen itsenäisyyspäivänä. Kun PVL:n kanssa yhteistyötä tehnyt natsijärjestö National Action lakkautettiin Iso-Britanniassa vuosi sitten, on päätös koskenut myös yrityksiä jatkaa järjestön toimintaa eri nimellä ja eri tunnuksilla.

Nähtäväksi jää, aikooko poliisi puuttua PVL:n jollain muulla kuin omalla nimellään järjestämiin tapahtumiin (kuten Kohti vapautta) tai yrityksiin jatkaa PVL:n toimintaa Suomessa toisella nimellä. Kaikille fasismin vastustajille lienee selvää, että poliisin toiminnasta riippumatta natsimarssien pysäyttämiseksi tarvitaan laajoja väkijoukkoja kaduille. Seuraava tilaisuus tähän tarjoutuu ensi viikon keskiviikkona, kun Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä Helsinki ilman natseja -mielenosoitus.

Lisää aiheesta: