Lyhyt raportti Puolan itsenäisyyspäivästä

Puolassa järjestettiin lauantaina 11. marraskuuta 2017 yksi maailman isoimmista äärioikeiston mielenosoituksista. Tänä vuonna sille järjestettiin myös isoin vastamielenosoitus vuosiin. Käänsimme ruotsalaisen Brand-lehden sivulla julkaistun lyhyen raportin Varsovasta.

Antifasistinen liittouma kokosi Varsovassa yli 2000 ihmistä vastamielenosoitukseen äärioikeiston marssia vastaan, joka pidetään vuosittain Puolan itsenäisyyspäivänä. Autonomisten ryhmien, lukuisten yhteisöjen, feminististen ja queer-järjestöjen ja ammattiliittojen järjestämä vastamielenosoitus oli suurin vuosiin.

Äärioikeiston marssin järjestivät Młodzież Wszechpolska (suom. Yleispuolalainen nuorisoliitto) ja Obóz Narodowo Radykalny (ONR, suom. Kansallisradikaali leiri) järjestöt. Molemmat järjestöt viittaavat, sekä nimeltään että poliittisilta ohjelmiltaan, oikeiston sotaa edeltäviin nationalistisiin järjestöihin. Nämä järjestöt olivat vastuussa joukkovainoista ja iskuista, jotka kohdistuivat useimmiten juutalaiseen väestönosaan. Myös muut vähemmistöt ja sosialistit saivat kokea osansa. Vuonna 1936 ONR johti “marssia Mysleninceä vastaan”. Toisin sanoen se johti pienen Myslenicen kylän joukkovainoa, jossa juutalaisten omistamat kaupat ryöstettiin ja poltettiin. Molemmilla järjestöillä on vahvat yhteydet muihin Puolan ja Euroopan natsiryhmiin. Useita jäseniä on lisäksi tuomittu iskuista vähemmistöjä kohtaan tai natsisymbolien, kuten hakaristien ja aurinkopyörän käytöstä sekä natsitervehdysten tekemisestä.

Tämän vuoden “itsenäisyyden marssi” keräsi lähes 60 000 ihmistä yhteen sellaisten iskulauseiden alle kuten “valkoinen Eurooppa – puhdas veri”, “kuolema kansanpettäjille”, “murskaa punainen saasta” ja “nationalismi, meidän tiemme”. Jotkut muut iskulauseet oli suunnattu suoraan myös juutalaisia, muslimeita ja pakolaisia vastaan. Marssi kokosi yhteen järjestäytyneitä fasisteja, itseään patriooteiksi kutsuvia ihmisiä, antisemitistisiä ryhmiä, huligaaneja, uskonnollisia ihmisiä, Puolan johtavan Laki ja oikeus -puolueen kannattajia sekä ihmisiä, jotka antautuivat nationalististen tunteiden vietäväksi.

Ensimmäinen puhe alkoi seuraavasti: “Kaikki islamistit tulevat näkemään tänään, että he eivät ole tervetulleita tänne. Me puolustamme slaavilaisia naisiamme ja lapsiamme. Puolustamme kristinuskoamme. Jumalaa, kunniaa ja kotimaatamme”. Massat lauloivat: “Ei muslimi, ei maallistunut. On vain yksi Puola: katolilainen”. Seuraavaksi mielenosoittajat lauloivat kansallislaulun, jonka jälkeen marssi alkoi siirtyä kohti Poniatowskin siltaa. Monet osallistujat olivat ottaneet mukaansa hätäsoihtuja ja paukkupommeja, ja marssia saatteli kovat pamaukset. Useat henkilöt olivat peittäneet kasvonsa ja kantoivat lippuja, joissa oli natsisymboleita. Ihmiset protestoivat tätä ripustamalla ikkunan ulkopuolelle sateenkaarilippuja marssin kulkiessa ohi. Mielensoittajien joukot buuasivat ja heittivät pulloja ikkunoita kohti.

Myös Roberto Fiore Italian fasistisesta Forza Nuova -puolueesta piti puheen: “Vihdoinkin Puola voi kääntyä Brysselin diktatuuria vastaan ja kääntyä Kristuksen puoleen. Puolalaiset, patriootit – ehkä teidän ansiostanne voimme päättää Euroopan rappion. Olette roolimalli Italialle, koska olette kieltäytyneet hyväksymästä pakolaisia. Se on askel eteenpäin nationalistisessa vallankumouksessa. Älkää antako yhtään tilaa sukupuoli-ideologialle.” Paikalla oli myös Tommy Robinson EDL:stä ja Marian Kotleba Slovakian fasistisesta Kansanpuolueesta.

Paikalla oli fasisteja useista maista, jotka osallistuivat päiviä ennen mielenosoitusta tapaamisiin ja konferensseihin sekä itse marssille. Osallistujia oli muun muassa Ruotsista, Englannista, Espanjasta, Saksasta, Unkarista, Italiasta ja Slovakiasta. Joitakin ruotsalaisen Nordisk Ungdom -fasistiryhmän jäseniä oli myös mukana Mlodziez Wszechpolska -järjestön kutsumana. Mlodziez Wszechpolska on tunnettu iskuista vähemmistöjä ja erityisesti LGBTQIA-ihmisiä kohtaan. Useita ryhmän jäseniä on tällä hetkellä parlamentissa.

Marssin aikana joukko naisia protestoi banderollin kanssa, jossa luki “ei fasismille”. Heidän kimppuunsa hyökättiin brutaalisti, ja yksi henkilö jouduttiin viemään päähänsä saamien vammojen vuoksi ambulanssilla pois. Yksi hyökänneistä on ruotsalaisen Nordisk Ungdomin jäsen, ja tunnettu pakolaislasten ja -nuorten kimppuun hyökkäämisestä. Marssilta julkaistulla videopätkällä on nähtävissä miten hän yrittää hyökätä naisen kimppuun, mutta eräs puolalainen saa vedettyä hänet pois.

Kaksi mielenosoitusta tulivat lähelle toisiaan Plac Trzech Kryzy -torilla. Lukuisat poliisit sulkivat katuja. Jotkut natsit yrittivät päästä poliisiketjujen läpi hyökätäkseen antifasistien vastamielenosoitukseen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Natsit heittelivät soihtuja, pulloja ja paukkupommeja antifasisteja päin ja pelottelivat ohikulkevia ihmisiä. He huusivat muun muassa “punainen saasta ulos”, “mies ja nainen, normaali perhe” sekä “vasemmiston aika on ohi”.

Antifasistien mielenosoitus pysähtyi Plac Trzech Kryzyllä ja eräs naisten kollektiivin jäsen piti puheen. Paikan päällä huudettiin “nationalistit ulos Varsovasta” ja muita iskulauseita, minkä jälkeen mielenosoitus siirtyi parlamenttia kohti. Vallattua sosiaalikeskus Syrenaa edustanut Julia piti perillä puheen:

Onko todella niin radikaalia, jos haluaa vain olla oma itsensä? Ja onko normaalia, että itsenäisyyspäivän mielenosoituksen osallistujat haluavat lähettää meidät kaasukammioihin?

Tämän lisäksi kuultiin myös muita puheita, esimerkiksi kapitalismin vastustamisesta, naisiin kohdistuvasta sorrosta sekä kaupungin epäreilusta häätöihin johtavasta politiikasta. Pienempi ryhmä ihmisiä Obywaltele RP -ryhmästä (Puolan tasavallan kansalaiset) yritti estää äärioikeiston marssin, mutta poliisi pidätti heidät. Suurin osa mielenosoittajista meni poliisiasemalle osoittamaan solidaarisuutta antifasistisen mielenosoituksen päätyttyä.

Myöhemmin Puolan mediassa sisäministeri Mariusz Blaszczak totesi äärioikeiston marssin olleen “kaunis näky”. Olemme tietenkin täynnä pelkoa ja epätoivoa lauantain tapahtumien jälkeen, mutta meidän on selvemmin kuin koskaan jatkettava antifasistisen liikkeen rakentamista joka ei tunne kansallisia rajoja. On jokaisen ongelma, että Euroopan fasistit voivat käyttää tämän päivän toistensa tapaamiseen, toimintansa suunnittelemiseen ja pelon levittämiseen. Puolalainen vasemmisto toimii nyt erittäin vaikeissa olosuhteissa – se tarvitsee tukea, rohkaisua ja yhteyksiä. Viime vuonna laaja feministinen liike levisi ympäri Puolaa niin kutsutun Mustan protestin siivittämänä, joka sai aikaan naisten lakon aborttioikeuden puolesta. On ilmeistä, että vaikeista olosuhteista huolimatta kestävyyttä ja voimaa löytyy.

Rohkaisemme kaikkia – ammattiliittojen aktiiveja, antifasisteja, naisten järjestöjen jäseniä ja ylipäänsä kaikenlaisia aktivisteja – tekemään yhteistyötä puolalaisten tovereiden kanssa. Mielestämme on myös tärkeää pitää silmällä niitä kontakteja, joita äärioikeisto luo parasta aikaa ja tuoda niitä esille. Ihmisten saaminen liikkeelle 11/11 -tapahtumaa vastaan tulee viemään aikaa ja resursseja. Tämän vuoden antifasistinen liittouma on tehnyt hyvää työtä ottaen huomioon hirvittävät olosuhteet.

Sinun ja meidän vapaudelle! Taistelu fasismia vastaan ei tunne rajoja!

/ Jenny Donellan & Dolores La Concha