Kuinka perustaa antifasistinen ryhmä

Tämä kirjoitus on muokattu käännös Iso-Britanniassa toimivan Anti-Fascist Network -verkoston kotisivuilla olevasta tekstistä How to set up an anti-fascist group. Sen on tarkoitus inspiroida uusia ihmisiä järjestäytymään itsenäisyyspäiväksi ja sen jälkeen. Oman ryhmän perustamisen lisäksi voit myös tietenkin ottaa yhteyttä lähimpään Varis-verkoston ryhmään jos olet kiinnostunut antifasistisesta toiminnasta.

Kuinka perustaa antifasistinen ryhmä

Aktivoidu:

Jos tahdot puuttua äärioikeiston toimintaan tai fasistiseen liikehdintään alueellasi, niin aktivoidu. Älä huoli jos et heti saa mieleesi kasoittain mahdollisia aktiiveja. Muutamakin aktiviinen ihminen voi tehdä hyviä päätöksiä, tukea toisiaan ja jakaa töitä.

Organisoidu:

Useimmat antifasistiset ryhmät alkavat muutaman ystävän porukasta. Mieti kaveripiiriäsi: ketä vituttaa äärioikeisto kaduilla, mediassa ja julkisessa tilassa? Kuka tahtoo tehdä asialle jotakin? Kuka ajattelee, että adressit ja poliitikkoihin vetoaminen eivät ole ainoa tai riittävä vaihtoehto? Onko kukaan ollut mukana jossakin aktivismissa? Eräs antifasistinen ryhmittymä laajeni kuulutuksesta blokata fasistien kokous pubissa; toinen kehittyi olemassa olevasta porukasta, joka oli ollut mukana aktivismissa. Luottamus antifasistien kesken rakentuu yleensä yhteisen toiminnan kautta.

Keskustelkaa yhdessä siitä, millaisen ryhmän haluatte rakentaa. Kukaan ei sanele mitään poliittisia linjoja paikallisille ryhmille tai sano, miten kampanjoida erilaisissa poliittisissa kulttuureissa. Kannattaa kuitenkin ainakin harkita, kuinka ”avoimen” tai ”suljetun” ryhmästä haluatte. Haluatteko keskittyä vain antifasistiseen (katu)toimintaan? Vai kiinnostaako tehdä yhteistyötä muiden ryhmien kanssa, kuten esimerkiksi siirtolaisten solidaarisuusryhmien kanssa? On antifasistisia ryhmiä, jotka keskittyvät vain yhteen asiaan, muutamaan tai kaikkeen mahdolliseen. Yksikään antifasistinen ryhmä ei tee yhteistyötä poliisin kanssa tai ole sidoksissa mihinkään poliittiseen puolueeseen. Kaikki pyrkivät työskentelemään hierarkiattomasti.

Perusteet:

Ryhmä tarvitsee sähköpostiosoitteen jonka voi turvallisesti julkistaa, jotta muut antifasistit voivat ottaa yhteyttä. Useimmat käyttävät jotain versiota osoitteesta ryhmäsinimi@riseup.net.

Ryhmän tulisi tavata säännöllisesti. Tämä helpottaa antifasisteja reagoimaan tehokkaammin fasistien uhkaan; se ylläpitää ryhmätyöskentelyä ja helpottaa tulevan toiminnan suunnittelua.

On hyvä jos ryhmässä on monipuolista osaamista. Kaikkien ei tarvitse olla valmiita ja itsevarmoja katuaktivisteja. Antifasismi nojaa myös ihmisiin, jotka kirjoittavat sähköposteja, kääntävät ja kirjoittavat tekstejä, järjestävät luentoja, opettavat ja printtaavat lentolehtisiä ja tarroja.

Ensiaskeleet:

On tärkeää tehdä ryhmänne olemassa olo näkyväksi. Antifasististen ajatusten julkituonti on tärkeää, koska se on vastapaino äärioikeiston näkyvyydelle julkisessa tilassa ja näyttää samalla tavalla ajatteleville ihmisille, että he eivät ole yksin.

Yksi helpoimmista välineistä tähän ovat tarrat. Jos itselläsi ei ole ideoita designiin tai graafikon taitoja, niin internet on täynnä valmiita pohjia. Muita halpoja keinoja on lentolehtiset, spraymaalaaminen ja sapluunat.

Itsepuolustus ja fyysinen kunto

Fasistit ovat luonteeltaan kiusaajia, joten tehokkain tapa vastustaa heitä aktiivisesti edellyttää perustason itsepuolustustaitoja. Monet antifasistiset ryhmät järjestävät yhteisiä itsepuolustuskursseja tai ilmoittautuvat kamppailulajikursseille. Vähintään on suositeltavaa kehittää kuntoaan juoksemalla tai muulla liikunnalla. Yhdessä treenaaminen kehittää myös ryhmädynamiikkaa ja kasvattaa henkilökohtaista itseluottamusta vaikeissa tilanteissa.

Ryhmän elossa pysyminen: ideoita jatkuvaan toimintaan:

Jotkin ryhmät järjestävät säännöllisiä elokuva- ja keskusteluiltoja. Kaikkien ryhmien tulee jossain vaiheessa pohtia varainkeruuta. Osallistuminen mihin tahansa paikallisen sosiaalitilan (nuorisotalot, seurakunnan tilat jne.) toimintaan helpottaa tilojen saamista varainkeruutapahtumia varten (varainkeruukeikat), mutta rahaa voi kerätä myös kolehdeilla, joita voi pitää esimerkiksi samanhenkisissä kahviloissa, kirjakaupoissa sekä poliittisissa – ja kulttuuritapahtumissa.

Digitaalinen aktivismi:

Ryhmä saa helposti vakiinnutettua nimensä internet näkyvyyden ja sosiaalisen median kautta, mutta sen ylläpitämiseksi täytyy nähdä vaivaa. Jos joukossanne on hyviä kirjoittajia, harkitkaa blogin perustamista. WordPress on yksi helpoimmista käyttää, mutta jos tarvitset enemmän tietoturvaa kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja (esim. Noblogs) Facebook-sivu on myös hyvä tapa levittää antifasistisia ajatuksia laajempaan tietoisuuteen uutisartikkeleiden, grafiikan (infokuvat, meemit yms.), tapahtumien ja kommenttien kautta, mutta on ehdottoman tärkeä muistaa, että FB-profiilin on oltava tiukasti kontrolloitu turvallisuussyistä ja onkin suositeltavaa pitää kaikki ryhmän sisäinen viestintä poissa Facebookista.

Twitter on myös hyvä tapa levittää sanomaasi. On tärkeää opetella perusasiat internetturvallisuudesta sillä liikaa tietoa ei ehdottomasti saa päätyä nettiin. Pidä internet näkyvyytesi ammattimaisena.

Lisätietoa englanniksi: Resources for anti-fascist action