Tässä on Suomen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtavat henkilöt

Suomen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen julkiseen johtoon kuuluu tällä hetkellä kymmenkunta henkilöä. Järjestö on kutsunut kuusi heistä todistamaan Tampereella pidettävään kielto-oikeudenkäyntiin.

Ensi viikolla järjestettävä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston kieltämistä käsittelevä oikeudenkäynti on synnyttänyt tohinaa natsilahkossa. Juutalaiskysymystä tärkeimpänä teemanaan pitävä järjestö esimerkiksi lähetti kansanedustajille rotuoppia. Lauantaina 21. lokakuuta Pohjoismainen vastarintaliike järjestää Tampereella mielenosoituksen “sananvapauden puolesta”, jossa halutaan, uskomatonta mutta totta, “kieltää omaa kansaa kohtaan vihamielisen median toiminta”. Huomautettakoon vielä tätä lukeville natseille, että mainoksessa lainattu George Orwell oli sosialisti, joka taisteli espanjan sisällissodassa trotskilaisten riveissä fasismia vastaan.

Suomen sisu (SS) mainosti aiemmin tätä kansallissosialistista mielenosoitusta nettisivuillaan, mutta irtisanoutui myöhemmin ja suorastaan kielsi jäseniään menemästä paikalle. Vaikka Suomen sisu ja PVL ovat tehneet paljon yhteistyötä vuosien varrella (mainittakoon esim. 612-fasistimarssin järjestäminen vuodesta 2014 ja Immosen kuvat Schaumanin haudalla vuonna 2015), niin sisulaisen Jussi Halla-ahon luikertelu persujen johtoon näyttää vaikuttaneen jotenkin SS:n linjauksiin. Sosiaalisessa mediassa monet sisulaiset (esim. Jiri Keronen) ovat hyökänneet avoimesti natseja vastaan, toisaalta esimerkiksi ilmeisesti Etelä-Pohjanmaan SS (Juha Mäenpää ja Sami Luoma) sekä Soldiers of Odineihin kytköksissä oleva Pirkanmaan SS (Terhi Kiemunki ja Seikku Kaita) tukevat natsimarssia välillisesti. Vaikuttaa, että Suomen sisussa ei oikein tiedetä miten suhtautua aikaisempiin kavereihin. Muusta äärioikeistosta ainakin Soldiers of Odin ja muutamat youtubestriimaajat (Paavo Tajukangas, Olli Heikkilä ja Monokulttuuri FM) tukevat natsimielenosoitusta.

Kuvakaappaus Jiri Kerosen Twitter-tililtä.
Jiri Keronen kertoi PVL:ää koskevista näkemyksistään myös Suomen sisun FB-sivulla.

Tampereella järjestetään samana päivänä Koko Tampere vihaa natseja -mielenosoitus natseja vastaan. Tapahtuma alkaa jo kello 11.00, joten ole ajoissa paikalla!

Vastarintaliikkeen johto

Järjestöä perustamassa ollut ja järjestön julkisena johtajana vuosina 2008-2012 toiminut Esa Henrik Holappa kirjoitti natsivuosistaan kirjan, ja Ylellä julkaistiin viime vuonna hänen haastattelunsa avulla kirjoitettu laaja juttusarja PVL:stä. Yksi teksteistä käsitteli järjestön johtoa.

Kuten Ylen artikkelissa tulee ilmi PVL:llä on ollut aina julkisuudelta piilossa toimivia vallanpitäjiä järjestön sisällä. Onkin aivan mahdollista, että järjestöllä on edelleen myös julkisuutta vältteleviä johtajia. Kaikki virallisissa asemissa olevat PVL:n johtohahmot ovat miehiä, useimmilla on taustaa niin sanotussa RAC-musiikkialakulttuurissa (“natsiskinit” tai boneheadit) ja suurimmalla osalla on useita rikostuomioita. Suojelupoliisin PVL:n kieltämistä käsitelevää oikeudenkäyntiä varten antamassa lausunnossa todetaan, ettei PVL:llä ole siteitä “natsiskinhead” eli RAC-liikkeeseen. Tämä on hyvin erikoinen arvio SUPO:lta, sillä kuten alempana käy ilmi lähes kaikki PVL:n johtohahmot ovat olleet tai ovat yhä aktiivisia toimijoita RAC-musiikkikulttuurissa.

Julkisesti Pohjoismaista vastarintaliikettä Pohjoismaiden tasolla johtaa ruotsalainen Simon Lindberg yhdessä Pohjoismaisen valtuuston kanssa, jossa on myös kaksi edustajaa Suomesta. Suomen osastoa johtaa Suomen valtuusto, johon kuuluu edustaja jokaisen kaupungin aktivistiryhmästä ja neljä erityistä vastuuhenkilöä. Jokaisen kaupungin aktivistiryhmää johtaa erityistä vastuuta kantava ryhmänjohtaja. PVL:llä oli vuonna 2016 kahdeksassa kaupungissa aktivistiryhmä: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa, Lahdessa, Porissa ja Lappeenrannassa. Helsingissä ryhmä on jaettu kahteen, eteläiseen ja pohjoiseen osastoon.

“Vastarintaliike tunnustaa kansallissosialistisen maailmankatsomuksen.” Kuvakaappaus Pohjoismaisen vastarintaliikkeen sivulta, jossa mainitaan nimeltä erityisiksi vastuuhenkilöiksi Antti Lehto (oikealta nimeltään Antti-Pekka Lehto), Paavo Laitinen, Antti Niemi ja Otto Rutanen.

ANTTI NIEMI

Antti Niemi PVL:n kielto-oikeudenkäynnin valmistelevassa istunnossa Tampereella elokuussa 2017. Oikealla Niemi Ruotsin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Göteborgissa syyskuussa 2017.

Antti Niemi on Suomen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen virallinen johtaja. Niemi on Suomen valtuuston puheenjohtaja, vastuuhenkilö aktivismista ja suomalaisavusta sekä Pirkanmaan ryhmänjohtaja. Niemi on toinen Suomen kahdesta edustajasta järjestöä Pohjoismaisella tasolla johtavassa Pohjoismaisessa valtuustossa. PVL:n lisäksi Niemi tunnetaan yhteyksistään boneheadliikkeeseen ja hän on kuulunut Oriveden Blood & Honor -ryhmään. Niemi tykkää retkeilystä ja kurkistelusta. Liittyi järjestöön 2010.

OTTO EMIL RUTANEN (17.11.1979)

Otto Rutanen Ruotsin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Göteborgissa 30.9.2017.

Otto Eemil Rutanen on Helsingin eteläisen ryhmän ryhmänjohtaja. Rutanen on toinen Suomen kahdesta edustajasta järjestöä Pohjoismaisella tasolla johtavassa Pohjoismaisessa valtuustossa. 1990-luvulta lähtien natsiliikkeessä ja erityisesti boneheadpiireissä muun muassa konsertinjärjestäjänä toiminut Rutanen on myös järjestön kansainvälisten suhteiden vastuuhenkilö. Rutanen on ollut varapuheenjohtaja järjestön rahaliikennettä hoitavassa Pohjoinen perinne ry:ssä. Rutanen on hallituksen varajäsenenä perheensä omistamissa yrityksissä Oy Formedia Ab ja Privesta Oy. Liittyi järjestöön 2008.

JANNE KUJALA

Janne Kujala luennoi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen vuosittaisessa Tulevaisuuspäivät-tapahtumassa kesäkuussa 2016.

Janne Kujala on Helsingin pohjoisen ryhmän ryhmänjohtaja. Kehitti aktivispiste-järjestelmän PVL:lle Ruotsin mallin pohjalta. Liittyi vastarintaliikkeeseen 2011.

JESSE EPPU OSKARI TORNIAINEN (21.8.1990)

Jesse Torniainen oikeudessa Jimi Karttusen taposta joulukuussa 2016.

Jesse Torniainen on ollut PVL:n rahaliikennettä pyörittävän Pohjoinen perinne ry:n puheenjohtaja ja nimenkirjoittaja. Torniainen tunnetaan Jimi Karttusen taposta ja lukuisista muista väkivaltarikoksista. Torniaisella on vahvat siteet boneheadkulttuuriin ja hän on soittanut RAC-bändi Civic dutyssa. Tämän lisäksi Torniainen tunnetaan aktiivisena toimijana HIFK:n kannattajajoukko Stadin Kingeissä. Toimii Helsingin ryhmässä.

PVL:n kieltämistä käsittelevän oikeudenkäynnin lisäksi ensi viikon keskiviikkona 25. lokakuuta Torniainen on Tampereella oikeudessa syytettynä Ilveksen makkarapalkollisten järjestysvalvojien pahoinpitelystä.

PAULI JOHANNES KAILA

Pauli Kaila kesällä 2017 Turussa. Oikealla Kaila vetämässä kamppailutreenejä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen vuosittaisilla Tulevaisuuspäivillä 2016.

Pauli Johannes Kaila on Turun ryhmänjohtaja. Monien muiden PVL:n johtohahmojen tapaan Kailalla on kiinteä suhde boneheadliikkeeseen. Kaila soittaa natsibändissä ja tekee natsistista musakulttuuria esittelevää Ukonvasama-zineä.

SANTERI JUHANI KERÄNEN (26.11.1994)

Santeri Keränen Helsingissä syyskuussa 2016 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen katutapahtumassa, jossa Jimi Karttunen pahoinpideltiin kuolettavasti. Oikealla Keränen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Ruotsissa 1.5.2017.

Santeri Juhani Keränen on Oulun ryhmänjohtaja. Keränen tekee sisältöä PVL:n netissä julkaistavaan Riimuradioon ja juontaa järjestön keskusteluohjelmaa Studio204. Keränen on tehnyt myös yhdessä muiden natsien kanssa Youtubeen äänikirjan Adolf Hitlerin “klassikosta” Taisteluni (Mein Kampf). Oulussa identiteettiään “nipsterin” ja “vakavasti otettavan” natsikoviksen välillä hakeva Keränen otti yhteyttä järjestöön 2013 ja aktivoitui 2014 Oulun ryhmässä.

CARI JOHANNES MURTO (30.5.1988)

Cari Murto, vuoden aktivistiryhmän ylpeä johtaja vuonna 2014. Oikealla Murto Ruotsin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Göteborgissa 30.9.2017.

Cari Johannes Murto on Porin ryhmänjohtaja. Tuomittu lukuisista pahoinpitelyistä. Murto tunnetaan intohimostaan eräretkeilyyn sekä ahkerana roolipelaajana, josta syystä hänen ryhmänsä kenties palkittiin PVL:n vuoden 2014 aktivistiryhmänä. Murto perusti vuonna 2013 Porin aktivistiryhmän.

PAAVO ARVO AKSELI LAITINEN (3.7.1985)

Paavo Laitinen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tapahtumassa vuonna 2013.

Paavo Laitinen on Jyväskylän ryhmänjohtaja ja tunnettu vasikka. Lukuisista rikoksista tuomittu Laitinen osallistui Jyväskylän kirjastopuukotukseen, jonka yksityiskohdista ja muista tekijöistä hän vasikoi poliisille kuulusteluissa. Laitisella on vahvat siteet boneheadkulttuuriin ja hän soittaa natsibändi Pagan Skullsissa. Liittyi 2011.

TOMI MATIAS TIIHONEN (30.7.1991)

Tomi Tiihonen vasemmalla Pohjoismaisen vastarintaliikkeen katutapahtumassa syyskuussa 2016, jossa Jimi Karttunen pahoinpideltiin kuolettavasti. Oikealla Tiihonen Ruotsin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa 1.5.2017.

Tiihonen on ollut PVL:n rahaliikennettä pyörittävän Pohjoinen perinne ry:n varapuheenjohtaja sekä vastaa liikkeen Kansallinen vastarinta -verkkosivujen toimittamisesta. Tiihosen kotoa löytyi vuoden 2015 “Jyväskylän mellakan” yhteydessä tehdyssä kotietsinnässä muun muassa itsetehty haulikko. Tuomittu tuhopoltosta ja pahoinpitelystä.

ANTTI-PEKKA LEHTO (5.9.1989)

Antti-Pekka Lehto äärioikeiston 612-kulkueen järjestyksenvalvojana vuonna 2014. Oikealla Lehto Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Tulevaisuuspäivillä 2017, jossa Lehto oli pakahtua kunniasta päästessään vetämään järjestön riimulipun salkoon.

Antti-Pekka Lehto vastaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen rekrytoinnista ja julkaisuista yhdessä Laitisen kanssa. Streittarinatsi, joka harrastaa luontokuvausta. Toimii Helsingin ryhmässä.

Suomen Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä on myös muutaman henkilön ryhmät Lappeenrannassa ja Lahdessa, joiden ryhmänjohtajat eivät ole tiedossa. Osaatko kertoa lisää Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johdosta? Ota yhteyttä varistoimitus[ät]riseup.net

Katso myös