Tampereella ei ole tilaa natseille – natsimarssin tapahtumista

[Varis Tampere]

Sadat tamperelaiset osoittivat lauantaina, että he ovat valmiita lähtemään kaduille pysäyttääkseen vastenmielisen natsiaatteen levittämisen. Poliisin lukuisista suluista huolimatta antifasistit onnistuivat protestoimaan näkyvästi ja kirjavasti kansallisosialismia kannattavien läsnäoloa Tampereella.

Suomen Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) oli kutsunut viikkojen ajan ihmisiä mielenosoitukseen lauantaina 21. lokakuuta 2017. Mielenosoituksen tarkoituksena oli kritisoida PVL:n kielto-oikeudenkäyntiä, joka pidetään Pirkanmaalla tämän viikon torstaina ja perjantaina 26.-27.10.2017. Käytännössä natsit marssivat kansanmurhan, rotuopin ja toisinajattelijoiden väkivaltaisen hiljentämisen puolesta. PVL tavalliseen tapaansa väittää osallistujamäärän olleen jotain ihan muuta kuin mitä se todellisuudessa oli.

Variksen lukuisista videoista ja kuvista tekemien laskelmien perusteella Tampereella kokoontui 280-300 natsismin kannattajaa. Arvioimme, että Suomen PVL:n jäseniä oli vain nelisenkymmentä henkeä. Ruotsalaisia PVL:n jäseniä oli paikalla noin 30-35 henkeä, jotka marssivat mielenosoituksen edessä ja olivat aloitteellisin osapuoli mielenosoituksessa. Kansallissosialisti Mika Rannan johtaman Soldiers of Odin -natsikerhon jäseniä oli paikalla arviolta 50 henkeä. Loput mielenosoittajista olivat sekava joukko PVL:ää tukevaa äärioikeistoa: Rajat kiinni-liikkeen ja Suomi Ensin -ryhmän aktiiveja ja boneheadeja ympäri Suomea (esim. edesmennyt Harjavallan Combat 18).

Terhi Kiemunki & Seppo Lehto – ylpeät kansallissosialistit

Kansallissosialistiselle marssille osallistui myös useita Suomen sisun tunnettuja jäseniä, kuten Tampereen perussuomalaisten valtuustoryhmän jäsen Terhi Kiemunki ja oululainen kunnanvaltuutettu Junes Lokka. Natsimarssin kokoonpano tarkentunee tarkemman analyysin jälkeen.

PVL:n Suomen osasto ei olisi kyenyt järjestämään tällaista mielenosoitusta ilman ruotsalaisten natsien ja muun Suomen äärioikeiston tukea. Järjestö ei ole niin vahva, mitä se propagandassaan haluaa jatkuvasti antaa ymmärtää. PVL:n luonne Ruotsista johdettuna kansallissosialistisena järjestönä korostui absurdilla tavalla, kun “Suomen osaston” järjestämässä mielenosoituksessa olivat etujoukossa muskelina ruotsinkielistä Hell Seger –iskulausetta huutavat naapurimaasta tulleet natsit. Ruotsalaiset syyllistyivät kansanryhmää vastaan kiihottamisen ohella pahoinpitelyihin mielenosoituksessa. Omilla videoillaan ruotsalaiset natsit kiittelivät Suomen poliisia hienosta toiminnasta kun se salli pahoinpitelyt ja natsitervehdykset toisin kuin Ruotsin tai Norjan poliisi.

Videolla: Uppsalasta kotoisin oleva Nils Julius Blomberg pahoinpitelee vastamielenosoittajan. Blomberg oli epäiltynä väkivaltaisesta mellakasta Jyväskylässä 2015 ja hänet on tuomittu Kärrtorpin hyökkäyksestä 2013.

Tampereen Keskustorilla kokoontui tunti ennen uusnatsien marssia Koko Tampere vihaa natseja -mielenosoitus, joka keräsi järjestäjien mukaan 800 ihmistä osoittamaan mieltä natseja vastaan. Mielenosoituspaikalla oli hieno tunnelma ja monimuotoinen joukko eri ikäisiä ja erilaisista taustoista tulevia mielenosoittajia tuki erinomaisesti toisiaan.

Natsien vastustajat kokeilivat kaikkia Tammerkosken ylittäviä siltoja.

Laukontorille kokoontuneen PVL:n marssin lähdettyä liikkeelle suurin osa torille kerääntyneistä sadoista ihmisistä osoitti Suomen oloissa ennennäkemätöntä rohkeutta ja lähti spontaanisti pysäyttämään natsimarssia. 

Uusnatsien marssin ja kansallissosialistisen sanoman levittämisen suojelemisen tehtäväkseen ottanut poliisi kuitenkin sulki kaikki Tammerkosken ylittävät sillat ja natsit pääsivät tässä vaiheessa rauhassa marssimaan nopeaa tahtia Koskipuiston läpi Tampereen oikeustalolle, jossa pidettiin puheita ja tehtiin natsitervehdyksiä. Oikeustalon eteen eri teitä oma-aloitteisesti kiertäneet antifasistit kuitenkin onnistuivat huudoilla ja rummutuksella saamaan PVL:n jäsenten tunteet kuumenemaan. Poliisi ei päivän aikana puuttunut mitenkään Heil Hitler huutoihin tai natsitervehdyksiin.

Natsien käsitys “sananvapaudesta”
 
Natsien paluumatkan varmistaakseen poliisi puski vastamielenosoittajien päälle Lapintiellä. Tämä johti siihen että poliisi menetti osittain hallinnan tapahtumista, jonka seurauksena antifasisteja ja natseja juoksenteli melkein rinta rinnan Koskipuistossa ja lukuisia vaaratilanteita pääsi syntymään. Lapintien, Satakunnankadun ja Rongankadun risteyksessä ruotsalaiset natsit mm. pahoinpitelivät vastamielenosoittajan, kun poliisi ei enää pystynyt pitämään natsimarssia kasassa tai suojelemaan sananvapauttaan toteuttavia tamperelaisia. Moneen kertaan tuomittu väkivaltarikollinen, tuhopolttaja ja murhaaja Eppu Torniainen oli myös nyrkit pystyssä risteyksessä. 
Jesse Torniainen natsitervehdyksen kourissa.
Paukkupommien säikäyttelemänä natsit jatkoivat kohti Laukontoria. Hämeensillan kohdalla kaksi antifasistia oli tervehtimässä natseja “painukaa vittuun” -huudoilla, jonka jälkeen ruotsalaiset natsit rynnäköivät portaita ylös Koskipuistosta ja Soldiers of Odineiden avustuksella pahoinpitelivät yhden ihmisen. Vaikka paikan päältä kuvatuilta videoilta näkyy selvästi, että yksi kiinniotetuista on nyrkillä takaraivoon useita lyöntejä antanut Soldiers of Odinin jäsen, onnistui Aamulehti uutisoinnissaan kääntämään tilanteen “äärivasemmiston hyökkäykseksi”, jota useat muutkin mediat toistelivat kritiikittömästi. Lisäksi poliisi ilmoitti myöhemmin aloittavansa esitutkinnan “väkivaltaisesta mellakasta” Hämeensillalla, koska natseja kohtaan heitettiin muutama paukkupommi. Tätä yksipuolista narratiivia monet mediat toistelivat kiinittämättä huomiota natsien toimintaan.
Oululainen natsi Antti Jaala (synt. 28.1.1996) Soldiers of Odin-ryhmästä pahoinpitelee vastamielenosoittajan Hämeensillalla.
Laukontorilta PVL:n jäsenet saattoivat ensin ruotsalaiset jäsenensä P-Hämppiin, josta uusnatsit lähtivät autoilla pois Tampereelta. Paikan päältä nähtiin poistuvan kuusi Ruotsin rekisterissä olevaa autoa, jotka olivat täynnä PVL:n jäseniä. PVL:n pientä tamperelaista ryhmää lukuunottamatta natsit tulivat muualta autoilla ja rajatkiinni-tilausbussilla Helsingistä, sekä lähtivät pois kaupungista heti mielenosoituksen jälkeen. 
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kansallissosialistien marssi osoitti jälleen, ettei poliisiin voi luottaa järjestyksenpidossa. Natsit pääsivät useaan otteeseen hyökkäämään heitä vastustavien ihmisten ja satunnaisten ohikulkijoiden kimppuun. Tapahtumat osoittivat jälleen kerran antifasistista itsepuolustuksen ja järjestäytymisen välttämättömyyden. Jokainen ihminen voi osallistua antifasistiseen toimintaan ja tukea sitä monin eri tavoin. Varis-verkoston Tampereen ja muiden kaupunkien ryhmät etsivät aina uusia antifasisteja joukkoonsa, jos olet kiinnostunut älä epäröi ottaa yhteyttä!

Lopuksi vielä iso kiitos ja hatunnosto kaikkille Keskutorille sekä Tampereen kaduille jalkautuneille mielenosoittajille! Yhdessä välitimme selkeän viestin siitä, etteivät natsit ole tervetulleita Tampereelle!

 
Katso myös: