Ruotsalainen ex-natsi kertoo lähdöstään Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä

Seuraava kirjoitus on käännös Helsingborgin AFA:n julkaisemasta haastattelusta. Alunperin ruotsiksi tehty haastattelu on käännetty myös englanniksi. Martin Karlsson oli aktiivinen Ruotsin Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä (PVL), mutta päätyi jättämään liikkeen. Oletko toiminut Suomessa Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä tai muissa fasistisissa järjestöissä ja jättänyt aatteen ja toiminnan taaksesi? Jos olet ja haluat kertoa tarinasi ota yhteyttä varistoimitus[ät]riseup.net


Kansallismielisestä liikkeestä loikataan pois säännöllisesti. Tätä tapahtuu useista eri syistä ja usein siksi että ihmiset haluavat siirtyä eteenpäin elämässään. Pyrimme olemaan mahdollisiman hienotunteisia ollessamme yhteydessä lähtijöihin. Martin Karlsson on kuitenkin itse ilmaissut meille halunsa kertoa lähdöstään PVL:stä omalla nimellään.

Kuinka tutustuit natsismiin?

Aloin hengailla natsien kanssa jo 16 vuoden ikäisenä. Tein niin aluksi siksi, että se oli “siistiä” ja tuntui mahtavalta että muut pelkäsivät minua. Sitten vuonna 2008 olin eräänä päivänä kaupungilla ja jouduin tappeluun, koska haastoin riitaa väärälle tyypille, joka myös sattui olemaan maahanmuuttaja. Loukkaannuin tämän tappelun seurauksena. Toipumisaikanani tämän jälkeen mielenkiintoni natsismia kohtaan kasvoi entisestään ja mitä syvemmälle pääsin sitä paremmalta se tuntui, niin sanoakseni. Kaikki häpeän ja vastuun tunteet tekemistäni teoista katosivat.

Milloin liityit Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen ja minä aikana olit aktiivinen?

Pyörin ensin aktiivisesti useita vuosia liikkeen ympärillä, mutta olin jäsenenä vuosina 2014-2016. Virallisesti lähdin toiminnasta Borlängessä järjestetyn mielenosoituksen jälkeen. Ennen tätä olin jo pitemmän aikaa pyrkinyt pääsemään vapaaksi. Tähän minua motivoivat vahvasti perhe, ystävät ja sen aikainen tyttöystäväni sekä tietysti teidän työnne [AFA:ssa]. Te saitte minut arvioimaan uudelleen koko maailmankatsomukseni ja katsomaan itseäni toisin silmin. Voin kertoa, että vihasin sitä mitä näin. Näin jälkikäteen tajuan, että jokainen askel, jonka otin syvemmälle natsiliikkeeseen, muutti minua yhä enemmän ja enemmän aivopestyksi.

Miltä lähteminen tuntui?

Tuntui kuin suuri kivi olisi nostettu pois rintani päältä. Tunsin itseni todella vapaaksi, ja ensimmäistä kertaa pitkään aikaan olin todella onnellinen. Jonkin ajan jälkeen aloin tuntea suurta syyllisyyttä ja häpeää niistä asioista, joita olin levittänyt eteenpäin. Tässä artikkelissa on yksi asia, jonka todella haluan päästä sanomaan, ja se on se, että haluan pyytää anteeksi kaikkea mitä olen tehnyt tai sanonut, kaikkea sitä vihaa ja vandalismia sekä muuta mitä olen tehnyt. Olin täysin aivopesty enkä tiennyt paremmasta.

Onko sinulla jotain sanottavaa niille jotka harkitsevät lähtemistä?

Kaikille niille, jotka miettivät lähtemistä mutta epäilevät viimeisen askeleen ottamista, haluaisin sanoa, että tehkää se. On olemassa paljon enemmän ihmisiä, jotka haluavat auttaa teitä kuin satuttaa. Älkää epäröikö olla yhteydessä teitä lähimpänä olevaan AFA-ryhmään, sillä he auttavat teitä kaikessa, oli se sitten neuvojen antamista tai kuuntelemista ja keskustelemista, silloin kun olet kriisin keskellä. Puhun nykyään itse täysin avoimesti lähdöstäni sosiaalisessa mediassa ja olen aina valmis juttelemaan tai tarjoamaan apua, oli sitten kyse nuoremmista tai vanhemmista henkilöistä, jotka ovat sotkeutuneet natsien maailmaan. Tämä koskee myös niitä, jotka haluavat tai ovat jo lähteneet ja jotka haluavat keskustella jonkun kanssa siitä, kuinka tulisi edetä eteenpäin.

Kuinka ihmisten tulisi mielestäsi toimia PVL:n kaltaisten organisaatioiden suhteen?

Paras tapa toimia tällaisen organisaation suhteen on olla solidaarinen sen vastaista toimintaa kohtaan. Natseja tulee syyttää pienimmistäkin asioista ja tehdä heidän elämästään niin vaikeaa, että he lopulta kääntyvät toisiaan vastaan. Heidät pitää pyrkiä paljastamaan, ei pelkästään internetissä, vaan suurilla julisteilla ympäri kaupunkia ja näin yksinkertaisesti tehdä mahdottomaksi se, että natsit saisivat olla natseja.

Osallistuitko tähän haastatteluun vapaaehtoisesti ja ilman mitään painostusta meidän taholtamme?

Kyllä, osallistuin vapaasta tahdostani.

Katso myös:

Matkakertomus ja raportti PVL:n blokkauksesta Göteborgissa

Göteborgin pommi-iskuista tuomitut PVL-natsit ylistivät suomen johtoa väkivallan hyväksymisestä

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä epäillän pommi-iskuista Ruotsissa