I Tammerfors finns inget utrymme för nazister – om det som hände under nazistmarschen

[Varis Tammerfors]

Hundratals tammerforsbor visade på lördag att de var redo att gå ut på gatorna för att stoppa spridandet av den motbjudande nazistideologin. Trots stort polispådrag lyckades antifascisterna protestera synligt och färgglatt mot närvaron av dem som stöder nationalsocialismen i Tammerfors.

Finska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) hade under flera veckors tid bjudit människor till en demonstration den 21 oktober 2017. Syftet med demonstrationen var att kritisera rättegången där deras organisation eventuellt förbjuds, som kommer att hållas i Tammerfors denna vecka på torsdag och fredag 26-27.10.2017. I praktiken marscherade nazisterna för folkmord, raslära och för att våldsamt tysta personer av annan åsikt. NMR hävdar på sitt vanliga sätt att antalet deltagare var något helt annat än vad det i verkligheten var.

Baserat på många videor och bilder från dagen har Varis räknat att det samlades 280-300 nazister i Tammerfors. Vi uppskattar att endast cirka 40 personer var medlemmar i finska NMR. Från det svenska NMR var ca 30-35 personer på plats och det var de som marscherade framför demonstrationståget och var den initiativtagande parten i demonstrationen. På plats var också uppskattningsvis 50 personer från naziklubben Soldiers of Odin, som leds av nationalsocialisten Mika Ranta. Resten av demonstranterna bestod av en rörig blandning av grupper från ytterhögern, aktiva från Rajat Kiinni -rörelsen (Stäng gränserna) eller Suomi Ensin -gruppen (Finland Först), och också skinnskallar från runtom Finland (t ex den inte längre existerande gruppen ‘Harjavalta Combat 18″).

Terhi Kiemunki & Seppo Lehto – stolta nationalsocialister

Även ett antal välkända medlemmar i den finska nyfascistiska gruppen ‘Suomen Sisu’ deltog i den nationalsocialistiska marschen, bland annat Terhi Kiemunki som är medlem i den sannfinländska fullmäktigegruppen i Tammerfors. Även uleåborgbon Junes Lokka, som sitter i stadsfullmäktige, deltog. Sammansättningen av nazistmarschen blir mer exakt efter en noggrannare analys.

NMR:s finska avdelning kunde inte ha organiserat en sådan här demonstration utan stöd av svenska nazister och utan hjälp av den övriga ytterhögern i Finland. Organisationen är inte så stark som den hela tiden vill låta förstå i sin propaganda. NMR:s karaktär som en av från Sverige styrd nationalsocialistisk organisation blev på ett absurt sätt belyst, när en demonstration arrangerad av ”den finska avdelningen” hade som förtrupp och muskel nazister från grannlandet som skrek Hell Seger – på svenska. Svenskarna gjorde sig skyldiga till förutom hets mot folkgrupp också misshandel i demonstrationen. I sina egna videoklipp kan de svenska nazisterna höras tacka den finska polisen för deras fina agerande när de tillät misshandel och nazisthälsningar till skillnad från svensk och norsk polis.

I videon: Nils Julius Blomberg, hemma från Uppsala, misshandlar en motdemonstrant. Blomberg var misstänkt för våldsamt upplopp i Jyväskylä 2015 och han har dömts för attacken i Kärrtorp 2013.

På Tammerfors centrala torg Keskustori samlades en timme innan den nynazistiska marschen demonstrationen ’Koko Tampere vihaa natseja’ (Hela Tammerfors hatar nazister), som enligt arrangörerna samlade 800 personer för att demonstrera mot nazisterna. På demonstrationsplatsen var det en fin atmosfär och en blandad grupp människor av olika åldrar och bakgrund stödde varandra perfekt.

Motståndarna till nazisterna testade alla broar över forsen Tammerkoski för att komma närmare nazisternas demonstration.

När NMR:s marsch, som hade mött upp på Laukontori, började röra på sig, visade hundratals av de människor som demonstrerade på Keskustori, för finländska förhållanden mod utan motstycke, och gick spontant för att stoppa nazistmarschen.

Polisen, som tagit som sin uppgift att skydda nynazisternas marsch och spridningen av nationalsocialistiskt budskap, stängde alla broar över Tammerkoski och nazisterna kunde i detta skede utan problem men i hög takt marschera genom parkområdet Koskipuisto till Tammerfors’ tingshus, där det hölls tal och gjordes nazisthälsningar. Många antifascister lyckades dock på egen hand via olika vägar komma fram till tingshuset och lyckades där med trummor och rop få NMR:s känslor att hetta till. Under dagen ingrep inte polisen på något sätt när nazisterna skrek ”Heil Hitler” eller när de gjorde nazisthälsningar.

Nazisternas uppfattning om “yttrandefrihet”

För att säkerställa nazisternas återfärd till samlingsplatsen Laukontori tryckte polisen på motdemonstranterna som samlats på gatan Lapintie. Detta ledde till att polisen förlorade delvis kontrollen över händelserna. Som ett resultat sprang sedan antifascister och nazister nästan bredvid varandra i Koskipuisto och flera farliga incidenter ägde rum. Vid korsningen mellan Lapintie, Satakunnankatu och Rongankatu misshandlade svenska nazister bland andra en motdemonstrant när polisen inte längre kunde hålla den nazistiska marschen ihop eller skydda de tammerforsbor som utövade sin yttrandefrihet. Våldsbrottslingen, mordbrännaren och mördaren Eppu Torniainen, som flera gånger blivit dömd för brott, var också närvarande i korsningen och stod med höjda nävar.

Jesse Torniainens nazisthälsning.

Några bangers skrämde nazisterna att fortsätta mot Laukontori. Vid bron Hämeensilta hälsade två anti-fascister nazisterna med “dra åt helvete” -rop, varpå de svenska nazisterna rusade upp för trapporna till Koskipuisto och misshandlade med hjälp av Soldiers of Odin en person. En video från platsen visar klart att en av de gripna är en Soldiers of Odin-medlem efter att han med knytnäven slår flera gånger i bakhuvudet på antifascisten. Trots detta lyckas lokaltidningen Aamulehti rubricera händelsen som “extremvänsterns attack”, som sedan många andra massmedier okritiskt upprepade. Dessutom meddelade polisen senare inledandet av en förundersökning om “våldsamma upplopp” på Hämeensilta, eftersom det kastades några bangers mot nazisterna. Detta ensidiga narrativ upprepade många medier utan att rikta uppmärksamheten mot nazisternas agerande.

Nazisten Antti Jaala (född 28.1.1996) från Uleåborgs Soldiers of Odin-grupp misshandlar en motdemonstrant på Hämeensilta bro.

Från Laukontori följde NMR:s medlemmar först svenskarna till parkeringsgrottan P-Hämppi, varifrån nynazister åkte med bilar från Tammerfors. På plats sågs sex bilar med svenska registreringsskyltar som alla var fulla av NMR-medlemmar. Alla nazister, med undantag av NMR:s lilla grupp i Tammerfors, kom från andra delar av landet med bilar och med Rajat Kiinni – rörelsens charterbuss från Helsingfors, och alla lämnade också staden omedelbart efter demonstrationen.

NMR:s nationalsocialistiska demonstration visade igen att man inte kan lita på polisen i upprätthållandet av ordningen. Nazisterna kunde vid flera tillfällen attackera såväl de människor som kommit för att motsätta sig nazisterna som tillfälliga förbipasserande. Händelserna demonstrerade återigen nödvändigheten av anti-fascistiskt självförsvar och organisation. Alla kan delta i antifascistisk verksamhet och stödja den på många olika sätt. Varis nätverkets Tammerforsgrupp, samt övriga städers grupper söker alltid nya antifascister, så om du är intresserad, tveka inte utan ta kontakt!

Slutligen ett stort tack och hatten av till alla på Keskustori, liksom till de demonstranter som tog gatorna i besittning i Tammerfors! Tillsammans sände vi ett tydligt budskap om att nazisterna inte är välkomna i Tammerfors!

Se också (på finska):