ARNA: Antifasisteille historiallinen voitto Göteborgissa


Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) natsimarssi pysäytettiin jo ennen kuin se pääsi edes lähtöpaikalleen!

Natsit eivät päässeet toivomaansa määränpäähän Gustav Adolfin torille tai marssimaan Göteborgin synagogan nurkille. Ne eivät päässeet edes ilmoittamalleen kokoontumispaikalle Göteborgin kirjamessujen kupeeseen, vaan päätyivät sumppuun sivukadulle ja perääntymään takaisin laitakaupungille, mistä olivat tulleetkin. PVL:n internetissä uhoama tuhannen natsin marssi kaupungin läpi, “Göteborgin katujen valtaaminen”, kuivui 300-400 natsin tynkämarssiksi, joka ei päässyt edes kunnolla liikkeelle.

Tuhansien antifasistien mobilisaatio osoitti, etteivät natsit hallitse Göteborgin tai minkään muunkaan kaupungin katuja, kun ihmiset päättävät toimia määrätietoisesti, solidaarisesti, laajapohjaisesti ja monilla eri taktiikoilla natseja vastaan!

Göteborgin protesteihin matkusti antifasisteja myös Suomesta, muun muassa Varis-verkoston, A-ryhmän ja TAL:n järjestämällä bussikyydillä. Alla on kuvia protesteista sekä Autonomous Revolutionary Nordic Alliancen (jonka jäsenryhmiä A-ryhmä ja TAL ovat) tiedote päivän voitosta. Protesteihin matkustaneet Varis-verkoston jäsenet tulevat kirjoittamaan yksityiskohtaisemmin matkaraportin myöhemmin.

Autonomous Revolutionary Nordic Alliancen tiedote 30.9.

Tämä päivä on historiallinen päivä Ruotsissa. Antifasistit blokkasivat onnistuneesti uusnatsien marssin ensimmäisen kerran sitten 1990-luvun. Monipuolisen ja militantin joukkotoiminnan pakottamana poliisi päätyi lopulta sumputtamaan natsit sivukadulle. Me estimme natseja pääsemästä edes niiden omalle kokoontumispaikalleen. Me voitimme tänään.

Tämä onnistuminen osoittaa, että olemalla sekä moninaisia että militantteja ja tinkimättömiä pystymme kyllä voittamaan. Tässä me onnistuimme tänään. Tämän päiväinen voitto ei ollut valtion ja liberaalin demokratian, vaan fasismin ja valtion vastaisen liikkeen ansiota.

Tästä huolimatta uskomme, että pystymme tätäkin parempaan kaduilla. Meidän on kehitettävä militanssia ja järjestäydyttävä, jotta voimme entistä paremmin ehkäistä tovereiden loukkaantumisia ja ongelmia, osallistaa vielä enemmän ihmisiä sekä pitää linjamme poliisin hyökkäyksiä vastaan paremmin ja pidempään. Harjoitus tekee mestarin.

Kaduilla näimme nuoren tytön väittelevän vanhemman naisen kanssa, joka häiriköi mielenosoittajia niiden militantin vastarinnan takia. Lopuksi nuori tyttö huusi uhmaavasti “Se on minä joka olen tulevaisuus!” Tämä herätti meissä vastakaikua. Tulevaisuus kuuluu niille meistä, jotka kamppailevat valtiota ja pääomaa vastaan, eikä niille, jotka kävelevät ruumiiden yli puolustaakseen rappeutuvaa järjestystä.

On sanottava vielä kerran, että nimenomaan liberalismin ristiriidat ruokkivat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kaltaisia fasistiryhmiä. Kapitalismi on murenemassa ja liberalismi luisumassa takaisin autoritääriseen muotoonsa. “Sananvapaus” on ollut se iskulause, jonka suojissa rasistit eri puolilla Pohjoismaita – ja koko maailmaa – ovat myrkyttäneet julkista keskustelua. Liberaalit uskovat, että on täysin hyväksyttävää käyttää loputtomia määriä väkivaltaa, valtiollista väkivaltaa, fasistien puolustamiseksi ja turvaamiseksi. Tämä oli päivänselvää myös tänään. Voittomme fasisteista – niiden marssireitin lyhentämisestä tuomioistuimissa marssin pysäyttämiseen kaduilla – pohjautui alusta lähtien sekä niiden fyysiseen rajoittamiseen että liberalismin poliittiseen vastustamiseen.

Haluamme lähettää terveisemme kaikille tovereille, jotka kamppailivat kaduilla, joutuivat poliisin pahoinpitelemiksi tai pidättämiksi – kaikille, jotka lähtivät kaduille ja pysäyttivät uusnatsien marssin. Tänään oli historiallinen päivä. Tänään me voitimme!

Murskataan fasismi, kukistetaan liberalismi!

Autonomous Revolutionary Nordic Alliance

Protestit alkoivat Göteborgs Antifascistiska Frontin järjestämällä noin 10 000 ihmisen mielenosoituksella Hedenissä.
“Sporakuskit natsismia vastaan”. Monet ammattiryhmät olivat näkyvästi mukana antifasistisissa protesteissa.
“Antifasismi on HBTQ-yhteisön itsepuolustusta”. Lukuisat feministit ja feministiset ryhmät mobilisoivat protesteihin natseja vastaan.
Mielenosoituksen päätyttyä ihmiset hyppivät poliisin pystyttämien mellakka-aitojen yli ja lähtivät blokkaamaan katuja.
Göteborgs Antifascistiska Frontin mielenosoituksen jälkeen ihmiset lähtivät blokkaamaan katuja natsimarssin ilmoitetun reitin ympärillä ja varrella.
Eri kokoisia mielenosoittajien joukkoja oli joka puolella. Suuri osa mielenosoitukseen osallistuneista osallistui tavalla tai toisella myös katujen blokkauksiin.
Mielenosoittajien pääjoukko suuntasi suoraan natseja kohti. Natsien marssi pysähtyi joen rantaan Göteborgin kirjamessuille (takana oleva rakennus) johtavan sillan kupeeseen.
Vastamielenosoittajat pyrkivät useita kertoja murtautumaan poliisirivistöjen läpi natsien luokse.
Poliisi päätyi saartamaan natsit sivukadulle ja saattamaan ne pois keskustan ja antifasistien lähettyviltä takaisin laitakaupungille, mistä olivat tulleetkin.

Lue lisää protestien taustoista: