Suuri mobilisaatio Göteborgissa – jo 10 000 antifasistia liikkeellä

Fasisminvastaisena ja punaisena kaupunkina tunnetussa Göteborgissa on natseilla ollut rajoitetusti liikkumatilaa. Niiden toiminta on viime vuosina koostunut lähinnä lehdenjakotempauksista ja tarrojenliimailusta. Viime talvena kolme toiminnan puutteeseen kyllästynyttä natsia teki myös yöllisiä pommi-iskuja. Nyt Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) yrittää koko pohjoismaisen verkostonsa voimin “ottaa Göteborgin kadut haltuunsa”. Omilla sivuillaan se uhoaa rahtaavansa Suomesta, Norjasta ja eri puolilta Ruotsia tuhat natsia marssimaan kaupungin halki.

Luonnollisesti tämä on laittanut Göteborgin asukkaat ja antifasistiryhmät liikkeelle. Göteborgin antifasistisen rintaman (Göteborgs Antifascistiska Front) luomaan Inga nazister i Göteborg -tapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 10 000 ihmistä.  Tämän lisäksi monet muut ryhmät ovat alkaneet mobilisoida ihmisiä Göteborgiin, kuten Studenter Mot Rasism Göteborg tapahtumallaan Stoppa nazisterna 30 september. Göteborgin katujen täyttymistä antifasistisella sanomalla voi seurata Instagramiin perustetulta @nazifrizongbg -tililtä. Vastamobilisaation yksityiskohdat riippuvat vielä natsien suunnitelmien etenemisestä, mutta yksi asia on varma: tuhannet antifasistit jalkautuvat kaduille vastustamaan natsien marssia.

Viime aikainen natsiväkivalta on aktivoinut erityisesti Göteborgissa ihmisiä liittymään antifasistiseen vastarintaan, sillä kaupunkia ravisteli talvella pommien sarja. Yksi näistä oli jätetty antikapitalistisen Syndikalistiskt Forum -kahvilan eteen, toinen pakolaiskeskuksen roskien sekaan ja kolmas pakolaisten hätämajoitukseksi suunnitellulle leirintäalueelle. Iskuissa loukkaantui vakavasti yksi Ruotsin maahanmuuttovirastolle työskentelevä henkilö, kun roskien sekaan jätetty pommi räjähti hänen jaloissaan. Kaikki kolme pommi-iskuista tuomittua natsia, Viktor Melin (19931110-8915), Jimmy Jonasson (19660921-5576) ja Anton Tuhlin (19970123-2796), kuuluvat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Göteborgin alueella toimivaan Näste 2 -ryhmään.

Pommi-iskujen ohella göteborgilaisia on raivostuttanut Göteborgin kirjamessujen viimevuotinen päätös ottaa fasistinen Fria Tider -lehti pitämään myyntipöytää kirjamessuille. Yhä useammat ovat nähneet “sananvapaudesta” jankuttavien rasistien olevan samaa liikettä maahanmuuttajia, antikapitalisteja ja feministejä pommeilla uhkailevien natsien kanssa, ja vuoden aikana suuttumus on kehittynyt vastarinnaksi: tähän mennessä ainakin kaksi sataa kirjailijaa on ilmoittanut boikotoivansa messuja tänä vuonna fasistien hyysäämisen takia. Göteborgissa järjestetäänkin samaan aikaan useat vaihtoehtoiset kirjamessut, joilta löytyy paljon mielenkiintoista ohjelmaa ja kirjallisuutta, muttei varmasti ainoatakaan natsia. Yksi näistä vaihtoehtoisista kirjamessuista on Göteborgin antikapitalistien järjestämä Radikal Bokmässa. Positiivisena asiana PVL:n marssipaikan valinnassa voidaan pitää sitä, että sen synnyttämä antifasistinen vastamobilisaatio moninkertaistanee antikapitalististen kirjamessujen kävijämäärän, kun antifasistit vastaavat göteborgilaisten kutsuun.

Busseja ollaankin jo järjestämässä useista kaupungeista ja maista Göteborgin tueksi vallankumouksellisen solidaarisuuden hengessä. Kuten Autonomous Revolutionary Nordic Alliance mobilisaatiokutsussaan:

“PVL ei ole poikkeustapaus, ainoastaan jäävuoren huippu fasistisessa kehityskulussa pohjoismaisissa yhteiskunnissa. Kapitalismi ja patriarkaatti ovat edelleen kriisissä ja fasismi näyttäytyy osana yritystä vahvistaa niiden valtaa työväenluokan, LGBTQIA+ -väen, rodullistettujen ryhmien, maahanmuuttajien ja kaikkien niiden keskuudessa, jotka eivät hyväksy heidän politiikkaansa […] Me emme taistele fasismia vastaan säilyttääksemme porvarillista demokratiaa vaan taistelemme osana vallankumouksellista kamppailua kohti yhteiskuntia ilman luokkia, valtioita ja rajoja; kohti yhteiskuntia, joissa ei ole rasismia tai patriarkaattia. Näinä fasistisen internationalismin aikoina meidän tulee kohdata heidät omalla kansainvälisellä solidaarisuudellamme ja kamppailla heitä vastaan kaikissa maissa ja kaikkia heidän valepukujaan vastaan.”

Varis-verkosto, TAL ja A-ryhmä ovat järjestämässä bussikyytejä Suomesta Göteborgin antifasistisiin protesteihin. Matkan arvioitu hinta tullee olemaan noin 60 euroa. Ota yhteyttä osoitteeseen matkaruotsiin[aaaat]riseup.net ja ilmoittaudu jo tänään, viimeistään 14.9 mennessä (siihen mennessä matka myös maksettuna)! Mitä nopeammin ilmoittaudut ystäviesi kanssa, sitä nopeammin saamme kaikki käytännön järjestelyt hoidettua. Tulemme myös järjestämään infokiertueen isoimmissa kaupungeissa syyskuun puolivälissä. Don’t mourn, get organized for Göteborg!

Katso myös:

HKI 8.9. Infotapahtuma Göteborgin antifasistisista protesteista

ARNA: Natsimarssia vastaan Göteborgissa! Fight the nazi march in Gothenburg!

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä epäillään pommi-iskuista Ruotsissa

Göteborgin pommi-iskuista tuomitut PVL-natsit ylistivät Suomen johtoa väkivallan hyväksymisestä

AFA Oslo: PVL:n mielenosoituksesta tuli täysi fiasko (29.7.2017)

Antifasistit ja ay-liike vastustivat natsimarssia Ruotsissa (12.11.2016)