#Inganazister i Göteborg! Viime hetken menovinkit Göteborgiin!

Ensi lauantaina Göteborgissa järjestetään suuri Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL/NMR) mielenosoitusta vastustava Inga nazister i Göteborg -mielenosoitus. Paikalle odotetaan useita tuhansia antifasisteja. Myös Suomesta lähtee bussi suunnitellussa aikataulussa kohti Göteborgia. Kiitos jo nyt kaikille osallistujille!

Kokosimme alle vielä viime hetken tietopaketin lauantaita varten:

Hallinto-oikeus lyhensi maanantaina 25.9 natsimielenosoituksen reittiä. Nyt natsien mielenosoitus alkaa pohjoisempaa kuin aikaisemmin ja loppuu ennen “ydinkeskustaa” Gamla Ullevi -jalkapallostviimeadionin viereen. Päätökseen vaikutti varsinkin Göteborgin kirjamessujen ja Göteborgin juutalaisen seurakunnan tekemät viralliset valitukset. Aikaisempi natsien marssireitti kulki hyvin läheltä Göteborgin synagogaa samana päivänä kun juutalaiset viettävät vuoden suurinta pyhäpäiväänsä Jom Kippuria. Poliisi oli “joutunut” pitkin viikkoja vakuuttelemaan, että “näin se vaan menee lain mukaan, ei voida siirtää natsien reittiä”. Näköjään laki ei mene niin kuin poliisi sitä lukee.

Natsien kokoontuminen alkaa klo 12:00 paikallista aikaa (GMT+1), marssiminen noin klo 13:00, ja marssi päättyy Gamla Ullevi -stadionin eteen puheiden pitämiseen noin klo 14:00-16:00. Gamla Ullevilla alkaa klo 17:00 ykkösdivarin jalkapallo-ottelu GAIS (jolla paljon vasemmistolaisia faneja) – Brommapojkarna. Otteluun on ilmainen sisäänpääsy, joten paikalla tullee olemaan paljon ihmisiä ja liikennettä. Ei helppoa kotimatkaa natseille!

Radikaali antifasistinen mielenosoitus kokoontuu viereisellä Hedenin alueella (kaksi isoa jalkapallokenttää, massiivinen parkkipaikka, puistoja) klo 11:00 – 13:00 (järjestäjänä Göteborgs Antifascistiska front). Mielenosoitukseen on ilmoittautunut reilusti yli 8000 ihmistä. Odotettavissa on poliisin yrityksiä sulkea antifasistit karsinaan ja estää liikkuminen. Perjantaina ja lauantaina kaupungissa nähdään yhteensä seitsemän ennakkoon ilmoitettua mielenosoitusta, mutta muista, että protestit eivät ole ohi vaikka ilmoitettuja mielenosoituksia ei olisi – menoa on koko illalle! Tapahtumapaikat ja ajat saattavat muuttua hyvin lyhyellä varoitusajalla. Katso lisätietoja mielenosoituksista täältä: Här är alla protester mot nazistiska NMR (jos ruotsi ei taivu, google translate ruotsista suomeen ja varsinkin ruotsista englantiin auttaa yleensä).

Muistakaa myös, että viikonloppuna järjestetään vaihtoehtoiset kirjamessut Radikal Bokmässa Göteborg 2017 Kvinnofolkhögskolanissa (ingång masthuggstorget) ja Syndikalistiska forumissa torstaista sunnuntaihin. Tapahtuma pitää taukoa lauantaina antifasististen mielenosoitusten ajan kannustaakseen ihmisiä osallistumaan niihin, mutta protestien välissä ehtinee pyörähtämään myös antikapitalistisilla kirjamessuilla.

Göteborgin mielenosoitukset 30.9 ovat yksi suurimmista poliisioperaatioista Ruotsissa vuosikausiin ja isoin natsistinen mielenosoitus sitten Salem-marssien. Jotkut ovat vertailleet poliisin valmistautumista jopa Göteborgin 2001 EU-huippukokoukseen. Poliisin yhtenä taktiikkana on ollut pelotella antifasisteja ja yleisöä ennakkoon ja puhua mm. “massiivisista mellakoista”, jonka takia monet poliisit ovat kieltäytyneet tulemasta töihin lauantaina. Poliisi ja turvallisuuspoliisi Säpo ovat myös ahdistelleet kymmeniä antifasisteja ympäri Ruotsia soitellen ja tullen koteihin ja työpaikoille kyselemään “vähän suunnitelmista” ja pelottelemaan. Mitä ikinä ne keksivätkään kokeilla, ÄLÄ PUHU KYTILLE MITÄÄN! (poliisin häirinnästä: [1] [2] [3]) Puhelinnumerot katulääkintätiimille ja lakitukeen löydät artikkelin alussa olevan kuvan kartasta.

Poliisi on ilmoittanut, että sen tavoitteena on että vastamielenosoittajat ja natsit eivät missään vaiheessa näe toisiaan. Odotettavissa on siis paljon rahtikontteja, poliisiautoja, mellakka-aitoja, busseja ja hevosia blokkaamassa katuja. Poliisi tulee myös valvomaan katuja helikoptereilla ja on valmistautunut antifasistien mahdollisiin barrikaadeihin puskutraktoreilla. Poliisi on myös rakentanut poliisiaseman kellariin ylimääräisiä “pidätyssellejä”. Lue lisää poliisin taktiikoista mielenosoituksissa: Know Your Enemy: The Riot Tactics of Swedish Police. Muista erityisesti, että Ruotsissa poliisi pyrkii kuvaamaan hyvin paljon mielenosoituksissa ja tuomiot perustuvat lähinnä kuvamateriaaliin. Täältä löytyy lakitukea jo ennakkoon ja pamfletti oikeuksista poliisin kanssa (ruotsiksi).

Natsit järjestivät sunnuntaina 17.9 noin 50 hengen “yllätysmielenosoituksen” Göteborgin keskustassa. Vaikka poliisi tiesi ennakkoon natsien suunnitelmista, ei se edes koittanut pysäyttää natseja. Omien sanojensa mukaan NMR:n kalmariunionnatsit halusivat kokeilla tulisiko poliisi tosiaan puuttumaan “natsien haluamaan marssireittiin, kilpiin, lippuihin, marssimiseen ja iskulauseiden huutamiseen”, kuten kytät olivat väittäneet ennakkoon. Poliisi ei luonnollisesti puuttunut natsien toimintaan, ei edes siihen että yksi natsi kävi käsiksi poliisiin. Iskulauseita huutavia antifasisteja sen sijaan määrättiin poistumaan alueelta. Lisätietoa: https://gatorna.info/threads/polisen-i-goteborg-visste-om-nmrs-spontan-demo-red-863/

Myös tulevana viikonloppuna poliisin voi odottaa kohtelevan natseja silkkihansikkain ja pyrkivän kaikin keinoin estämään antifasisteja pääsemästä natsimielenosoituksen läheisyyteen.

NMR on ollut hyvin riehakkaalla ja uhoavalla tuulella Ruotsissa viime viikkoina. Väkivaltaisia mielenosoituksia on järjestetty mm. pikkukaupunkien Pride-marsseilla. Odotettavissa on, että natsit haluavat mellakoida poliisin kanssa ja tanssia antifasistien kanssa.

Samaan aikaan yleinen antifasistinen ja natsismin vastainen ilmapiiri on levinnyt hyvin laajalle poliisin sekoilujen ja natsien väkivaltaisuuden takia. Jopa Tampereen Aamulahtaria vastaava konservatiivilehti “Göteborgs posten” julkaisi viidentoista johtavan NMR natsin kuvat, nimet ja rikosrekisteritiedot. Lisäksi 13 muuta johtavaa natsia outattiin ilman nimiä ja kuvia. (Linkit arktikkeleihin: [1] [2]) Lisäksi lukuisat oikeusoppineet ja mm. oikeusministeri ovat kommentoineet, että poliisin pitäisi testata korkeimmassa oikeudessa voidaanko NMR:n symbolit katsoa itsessään kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Puheet NMR:n mielenosoitusten kieltämisestä ovat myös käyneet kuumana. Ruotsidemokraatit ovat jopa vaatineet NMR:n kieltämistä kokonaan, todennäköisesti vain koska se parantaisi SD:n imagoa ja vähentäisi kilpailua fasistimarkkinoilla.

Jos et päässyt tällä kertaa mukaan, niin viikonlopun hashtag tulee olemaan #inganazister. Seuraa ja tukota somea siis ainakin sillä häsärillä! Lukuisia livepäivityksiä luvassa.

Katso myös:

Suuri mobilisaatio Göteborgissa – jo 10 000 antifasistia liikkeellä

ARNA: Natsimarssia vastaan Göteborgissa! Fight the nazi march in Gothenburg!

Göteborgin pommi-iskuista tuomitut PVL-natsit ylistivät suomen johtoa väkivallan hyväksymisestä