Samat rasistit uudella nimellä – Mistä “terrorismin vastaisesssa” mielenosoituksessa on kyse?

Vuoden 2015 syksyn Rajat kiinni -mielenosoituksista lähtien olemme seuranneet ja vastustaneet uudenlaista fasistista katuliikehdintää. Vuoteen 2015 asti Suomen kaduilla toimineet äärioikeistolaiset, kuten Pohjoismainen vastarintaliike, ovat olleet pieniä mutta militantteja uusnatsiryhmiä ja natsiskinejä. Näiden rinnalle syntynyt uusi liikehdintä sen sijaan on ammentanut toimintatapansa keskieurooppalaisten rasististen liikkeiden, erityisesti saksalaisen PEGIDA:n, populistisesta strategiasta.

Yhteistä tällaisille liikkeille (Saksan PEGIDA:lle, Ruotsin Folketsdemonstrationille sekä Suomen Rajat kiinni! ja Suomi Ensin -ryhmille) on muukalaisvihan ja islamofobian ensisijaisuus, sekä niiden verhoaminen teknisen ja valtiollisen turvallisuusjargonin sekä naisten turvallisuuden kaapuun. Näin mielenosoituksista on pyritty tekemään helpommin lähestyttäviä niille vakiintuneiden äärioikeistopiirien ulkopuolisille ihmisille, jotka jakavat ehkä huolen naisiin kohdistuvasta väkivallasta sekä islamofobisia, nationalistisia ja autoritäärisiä ajatusmalleja. Saksassa tämä on johtanut useiden tuhansien ja Suomessa useiden satojen uusien ihmisten osallistumiseen rasistiseen katuliikehdintään viimeisten 2-3 vuoden aikana, mihin avoimen natsistinen tai fasistinen mobilisointi ei aiemmin kyennyt. Myös Itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkue voidaan nähdä samanlaisena pyrkimyksenä fasismin joukkopohjan laajentamiseen sanomaa ja kuvastoa silottamalla, vaikka se monilta muilta osin eroaakin yllä mainituista ryhmistä, joiden ohjelma on ensisijaisesti muslimivastainen.

Kutsujen populistisen retoriikan alta paljastuu kuitenkin pienelläkin vilkaisulla synkkä mutta selkeä kuva näiden ryhmien ja niiden taustahenkilöiden todellisista motiiveista ja tarkoitusperistä. Mielenosoitusten Facebook-tapahtumat ovat poikkeuksetta pullollaan rasistisella ja naisiin kohdistuvalla väkivallalla flirttailua ja siihen kannustamista, sekä haaveilua oppositiovoimien tukahduttamisesta. Sama pätee fasistisiin ryhmiin ja foorumeihin, joilla näitä mielenosoituksia mainostetaan. Erityisesti väkivallalla fantasiointi ja viha erilaisia poliittisia näkökantoja kannattavia naisia (liberaaleja, feministejä ja antikapitalisteja) kohtaan on Facebookin fasistiryhmissä silmiinpistävää. Nämä keskustelualueet toimivat myös naisia, maahanmuuttajia ja poliittisia vastustajia vastaan järjestettyjen häirintä- ja uhkailukampanjoiden masinoinitialustoina.

Antifasistit ovatkin pitkään sanoneet, että internetissä esiintyvä häirintä ja katuväkivalta ruokkivat ja vahvistavat toinen toisiaan, mikä voidaan osoittaa jopa yksittäisten ryhmien ja fasistiaktiivien tasolla. Tämän väkivallan ja häirinnän nujertamiseksi on järjestäytynyt fasismi ajettava nurkkaan sekä kaduilla, verkon keskustelupalstoilla että muilla yhteiskunnan tasoilla. Muuten se vain kerää voimiaan siellä, missä se voi järjestäytyä rauhassa. Mutta miten tulevan viikonlopun mielenilmaus asettuu tähän jatkumoon?

Järjestäjät tuttuja jo viime vuosien rasistisista ryhmistä

Mielenosoituksen nimeä muutettiin, jotta paikalle saataisiin “triplasti porukkaa”.

Tulevan viikonlopun mielenosoituksessa ei ole oikeastaan mitään sellaista, mitä emme olisi oppineet jo Rajat kiinni! ja Suomi Ensin! -liikkeiden toimintatavoista ja niiden vastustamisesta. Jopa sen järjestäjät tulevat suoraan näistä liikkeistä. Mielenosoitus ilmoitettiin heti Turun veritekoa seuranneena päivänä nimellä “matut ulos – hallitus alas”. Jo sen otsikossa – joka on sittemmin muutettu – yhdistyy kaksi äärioikeiston perusteesiä: Ensinnäkin kaikki turvapaikanhakijat on saatava ulos maasta, vaikka he ovat syyttömiä Turun iskuun. Toisekseen salaliittoteoria siitä, että Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisen Tulevaisuuden (ent. Perussuomalaiset) muodostama konservatiivinen hallitus, jonka autoritäärisen ohjelman jopa Suomen Sisun fasisti Jussi Halla-Aho hallituskompromissina allekirjoittaisi, edustaa “Allahin valtaa” ja “kulttuurimarxismia” Suomessa. Mielenosoituksen nimi muutettiin kuitenkin nopeasti, kun nokkelimmat kommentoijat huomauttivat tapahtumassa, että neutraalimmalla nimellä voisi saada jopa “triplasti porukkaa”. Toinen kommentoija ehdotti myyvemmäksi nimeksi “terrorismin vastaista” mielenosoitusta ja pian nimi muutettiinkin hajakannattajien toivossa.

Tulevan viikonlopun mielenosoituksen järjestäjät ovat meille jo ennestään täysin tuttuja naamoja. Sen Fb-tapahtuma on luotu Suomi Hemmo -nimimerkillä, mutta tapahtumaan päivitettiin myöhemmin järjestäjäksi Henri Nieminen. Henri Nieminen on aiemmin kunnostautunut Suomi-Maidanilla, jonka jäsenet ovat poliisin suojeluksessa piinanneet Rautatientorilla mieltään osoittaneita turvapaikanhakijoita ja muita helsinkiläisiä. Tähän häirintään on mahtunut satunnaisten ohikulkijoiden pahoinpitelyjä, käsiaseen heiluttelua, pippurisumutteella kaasuttelua, mieltään osoittavien turvapaikanhakijoiden provosoimista ja fyysistä häirintää, sekä itsemurhaa yrittäneen herjaaminen. Oma lukunsa on tietysti myös Rautatientorilla toimineiden ihmisten, erityisesti naisten, solvaaminen ja uhkailu Ilja Janitskinin törkyjulkaisu MV-lehdessä julkaistuissa valeuutisissa.

Tapahtuman pääjärjestäjä Henri Nieminen on Suomi-Maidanin aktiivi ja Ilja Janitskinin fani.
Mario Argenta tunnetaan Turun Rajat kiinni -mielenosoituksista sekä Suomi ensin -ryhmän rahojen pimittämisestä.

Itä-Uudenmaan poliisi turvasi Suomi ensin -leirin öykkäröintiä koko kevään ajan, ja toteutti myös sen mihin surkuhupaisan “Suomi-Maidanin” rahkeet eivät riittäneet: poliisi ajoi Oikeus elää -mielenosoituksen pois ensin Kiasmalta ja sen jälkeen Rautatientorilta. Viime viikonloppuna Suomi Ensin! -ryhmä matkusti Marco de Witin johdolla häiriköimään irakilaisten ja syyrialaisten järjestämää muistotilaisuutta Turussa, ja sielläkin poliisi ajoi muistotilaisuuden pois ja puolusti fasistien kokoontumista mm. siirtämällä ja raudoittamala antifasisteja.

Tulevan viikonlopun rasistimielenosoituksen Fb-tapahtumassa on äänessä ja puhujaksi tyrkyttäytymässä myös turkulainen Mario Argenta, joka on tuttu jo Turun Rajat kiinni -mielenosoituksista. Rajat kiinni! -sähläyksen kuivuttua kasaan Argenta siirtyi monien muiden tapaan Suomi ensin -ryhmän riveihin ja sen puheenjohtajaksi. Jo “Suomi-Maidanin” alkuvaiheilla hän kuitenkin katkaisi välinsä sen järjestäjiin ja järjestön ns. mielenosoitussiippeen, koska halusi pimittää yhdistyksen rahat de Witin klikiltä ja viedä toimintaa parlamentaariseen suuntaan. Parlamentaarinen tie vaaliliitossa Turun Kristillisdemokraattien kanssa katkesi kuitenkin alkuunsa vaivaisella 32 äänellä Turun vaalipiirissä kevään 2017 kuntavaaleissa.

Pontus Jan Kristian Söderblom kehittelee uusia toimintamuotoja kansallismieliselle liikkeelle.

Toinen Fb-tapahtumassa touhottava, kimppakyytejä epätoivoisesti eri puolilta suomea haaliva puuhamies on lahtelainen Pontus Jan Kristian Söderblum. Hänen historiansa on lähes samanlainen kuin Marion. Myös Pontus aktivoitui Rajat kiinni -liikkeessä, siirtyi Suomi Ensin -ryhmään ja kokeili onneaan kunnallispolitiikassa. Parlamentaarinen taival päättyi odotetusti tappioon alkumetreillä, vaikka hän saikin hieman Mariota enemmän ääniä (159 ääntä Lahden vaalipiirissä). Helsingisä Pontus tunnetaan lähinnä partioinnistaan Itäkeskuksen uimahallin saunaosastolla, jossa hän ahdisteli saunaan saapuneita uimareita ja vaati heitä riisumaan housunsa. “Rahallista ja materiaalista tukea” tapahtumalla puolestaan lupailee Janne Niinimaa, joka tunnetaan Pekka Kemppaisen, Terhi Kiemungin ja Seikku Kaidan Fortress Europe -ryhmästä. “Persujen ja natsien liitoksi” nimitetty Fortress Europe / Suomen kansallismieliset järjesti keväällä 2017 paljon julkisuutta saaneen “Puhdistuksen”, turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta väkivallalla uhanneen mielenosoituksen, joka kuivui kuitenkin kasaan alle puolessa tunnissa.

Puhdistus kuivui natsiskinien noloksi patsasteluksi.

“Matut ulos” vai “terrorismia vastaan”?

Tulevan viikonlopun rasistimielenosoituksen taustavoimista ei siis ole mitään epäselvyyttä. Nämä keskenään riitelevät ja toinen toistaan pienempiin ryhmiin hajoavat kutosdivarin säheltäjät tuskin tulevat muodostamaan yhteiskunnallista uhkaa, mutta heidän järjestäytyminen kaduilla on toistuvasti johtanut yksittäisten maahanmuuttajien, naisten, poliittisten vastustajien ja ylipäätään paikalle sattuneiden kaupunkilaisten pahoinpitelyihin ja häirintään. Yksikin pahoinpitely ja raiskausuhkaus on kuitenkin liikaa, me emme halua sellaista kaduillemme. Tällä kertaa he ovat Turun viime perjantaisten veritekojen jälkimainingeissa saaneet poikkeuksellisen suurta näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Tiedämme kyllä kokemuksesta mihin tällaiset kokoontumiset johtavat:

Muistamme hyvin Rajat kiinni -mielenosoituksia ympäröineen räikeän rasistisen vihanlietsonnan ja ohikulkijoiden häirinnän, sekä saman porukan järjestämästä “Naisrauha”-mielenosoituksesta kantautuneen huorittelun ja uhkailun. Muistamme musliminaisen pahoinpitelyyn johtaneen Suomi Ensin -mielenosoituksen Helsingin Itäkeskuksessa, sekä kaiken sen kiusan ja häirinnän, mitä Suomi-Maidan ja sitä tukenut poliisi aiheuttivat Rautatientorilla. Yhtä lailla muistamme Jimi Karttusen kuolemaan johtaneen asema-aukion katutempauksen, josta tulee pian täysi vuosi kuluneeksi.

Raumalainen Ari Laine ei jaksa enää lässyttää.
Pyhärantalainen Juho Arvonen pitää maahanmuuttajia ali-ihmisinä ja herkuttelee ajatuksella toistaa Turun veriteot Helsingissä. (kuva mielenosoituksen Fb-tapahtumasta)

Kiihotus muslimivihaan ja häirintään alkoi nopeasti myös tulevan viikonlopun “terrorismin vastaisen” mielenosoituksen Fb-tapahtumassa. Samoin alkoi kimppakyytien masinointi eri kaupungeista, jotta kiertävä rasistisirkus saisi karavaaninsa Helsinkiin. Tehdään heille heti selväksi, etteivät fasistit ole tervetulleita tänne ajamaan ihmisvihamielistä agendaansa. Tehdään Helsingistä avoin ja vapaa kaupunki kaikille etniseen taustaan, seksuaaliseen suuntaumukseen, sukupuoleen tai mihin tahansa taustaan katsomatta!

Osallistu lauantaina 26.8. antifasistiseen vastamielenosoitukseen.

Katso myös:

Lisää kirjoituksia aiheesta löydät sivuiltamme rajat kiinni ja suomi ensin -hakusanoilla.