Natsi tappoi antifasistin ajamalla autolla mielenosoitukseen – Solidaarisuutta Charlottesvillen antifasisteille!

32-vuotias Heather Heyer kuoli natsin ajettua väkijoukkoon Yhdysvaltain Charlottesvillessa lauantaina.

Pavlos Fyssas, Clément Méric, Jimi Karttunen, Heather Heyer… Synkkä lista fasistien murhaamista ihmisistä kasvaa.

Lauantaina 12. elokuuta satoja fasisteja eri puolilta Yhdysvaltoja kokoontui Virginian osavaltiossa sijaitsevaan Charlottesvillen kaupunkiin useiden eri fasistiryhmien järjestämään “Unite the Right”-yhteismielenosoitukseen. Unite the Right vastusti orjuutta kannattaneen Etelävaltioiden kenraalin patsaan poistamista kaupungin puistosta. Paikallinen yhteisö järjesti antifasistisen vastamielenosoituksen, johon osallistui tuhansia ihmisiä. Kun natsimielenosoitukset olivat jo hajonneet iltapäivällä, James Alex Fields -niminen natsi ajoi autolla antifasistiseen mielenosoitukseen, mikä johti 32-vuotiaan Heather Heyerin kuolemaan ja 35 henkilön vakavaan loukkaantumiseen. Fasismin vastaisia solidaarisuusmielenosoituksia ja muita tapahtumia on järjestetty eilisestä lähtien ympäri Yhdysvaltoja ja myös Euroopassa.

Autolla Charlottesvillessä väkijoukkoon ajanut natsi James Alex Fields pidätettiin lauantaina.
James Alex Fields (toinen vasemmalta) natsimielenosoituksessa ennen ihmisten päälle ajamista.Takaa kuvattu video, jossa natsimielenosoitukseen ajanut Field ajaa autolla väkijoukkoon.
Sivulta kuvattu video, jossa Fields ajaa väkijoukkoon.

Unite the Right -mielenosoituksen taustaryhmät järjestivät jo perjantai-iltana salaa mainostetun soihtukulkueen. Äärioikeistoa yhteen koonneen mielenosoituksen tarkoitus fasistiselle liikkeelle on hyvin samankaltainen kuin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, verkkolehti Sarastuksen ja Suomen Sisun aktiivien vuonna 2014 Suomessa aloittamalla 612-soihtukulkueella. Yhdysvaltojen mielenosoituksen taustalla oli kirjava joukko erilaisia natsiryhmiä, kuten Ku Klux Klan, Alt Right, Soldiers of Odin ja niin edelleen.

Unite the Right mielenosoituksen takana olevat fasistit järjestivät perjantai-iltana soihtukulkueen päivä ennen varsinaista mielenosoitusta.

Lauantain mielenosoitus kuivui kuitenkin kasaan, sillä paikalliset antifasistit olivat varautuneet yhteistyössä eri ryhmien kanssa vastustamaan kaupunkiin tulevien fasistien mielenosoitusta. Yhteenotot alkoivat jo ennen kuin Unite the Right -mielenosoitus oli edes päässyt liikkeelle ja jo puolenpäivän aikoihin paikallista aikaa Virginian kuvernööri julisti poikkeustilan, kielsi mielenosoitukset ja määräsi poliisin tyhjentämään alueen. Tästä huolimatta yhteenotot ympäri kaupunkia jatkuivat vielä tuntikausia ja monet paikalliset yritykset kieltäytyivät palvelemasta natseja.

Unite the Right mielenosoittajien paidat julistavat avoimesti natsi-ideologiaa.

Autolla mielenosoitukseen ajaminen oli yhdysvaltalaisten antifasistien mukaan odotettu seuraus natsiväkivallan lisääntymisestä ja konservatiivisen eliitin sille antamasta hiljaisesta hyväksynnästä. Yhdysvaltalaisilla natsisivustoilla on jo pitkään fantasioitu autolla väkijoukkoon ajamisesta poliittisten vastustajien terrorisoimiseksi. Samaan aikaan ainakin kaksi republikaanien lainsäätäjää on asettanut säädöksiä, joilla autolla väkijoukkoon ajaminen on jopa laillistettu. Konservatiivit ovat puolustaneet autolla mielenosoituksiin ajamista sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa erityisesti rakenteellisen rasimin ja poliisin vastaisen liikkeen on myötä yleistynyt käytäntö, että mielenosoittajat tukkivat keskeisiä liikenneväyliä häiritäkseen autoritäärisen hallinnon toimintaa. Myös Euroopassa natsit ovat inspiroituneet ISISin autoiskuista, ja esimerkiksi Englannissa natsi ajoi muslimien joukkoon paikallisen moskeijan edessä. Autolla väkijoukkoon ajaminen on vain uusin innovaatio laajemmassa kehityksessä, jossa natsit turvautuvat epätoivoiseen yksilöterroriin kohdatessaan laajapohjaista vastarintaa.

Yhdysvalloissa äärioikeisto alkoi kasvaa huomattavasti Donald Trumpin presidenttivaalikampanjan aikana. Trump palkitsi “valkoisten nationalistien” tuen ja nimitti Valkoisen talon päästrategistiksi ja turvallisuusneuvoston jäseneksi fasismin traditionalistista koulukuntaa ihannoivan Steve Bannonin (pari kuukautta valitsemisensa jälkeen Bannon erotettiin turvallisuusneuvostosta). Yhdysvaltojen presidentin rasistista, naisvihamielistä ja työväenluokan vastaista politiikkaa tukevat kaduilla lisääntyneet fasistiset mielenosoitukset. Trumpin presidentiksi nimittämisen jälkeen hänen tukija ampui antifasistia Seattlessa tammikuussa 2017. Yliajon jälkeen Charlottesvillen pormestari kehotti kaikkia “hyväntahtoisia ihmisiä” palaamaan koteihinsa ja lopettamaan protestit. Kuten yhdysvaltalaiset antifasistit sanoivat, “kotona pysyttely” fasistisen liikkeen nostaessa päätään on vain osa ongelmaa. Yhdymme täysin heidän kehotukseensa järjestäytyä antifasistisiin toimintaryhmiin ja kohdata natsit aina ja kaikkialla, missä he yrittävät esiintyä. Fasistinen liikehdintä murenee ainoastaan kohdatessaan laajapohjaista ja tinkimätöntä vastarintaa.

Solidaarisuusterveisiä Helsingistä Heather Heyerin murhan jälkeisenä päivänä.

Lähetämme osanottomme ja solidaarisuutemme Heather Heyerin läheisille, ystäville ja tovereille sekä kaikille fasistisen väkivallan uhreille ja heidän omaisilleen Charlottesvillessa. Lisäksi lähetämme lämpimät terveisemme kaikille, jotka Charlottesvillessa, Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa kamppailevat fasismia vastaan.

Antifasismi on itsepuolustusta!

Varis – antifasistinen verkosto

Katso myös: