Charlottesville, kytkökset Pohjoismaisiin natseihin ja vastareaktio

Vice News julkaisi tiistaina 15. elokuuta videoraportin viime viikonlopusta, jolloin natsimielenosoituksen osallistuja James Alex Fields tappoi vastamielenosoitukseen osallistuneen Heather Heyerin ajamalla autolla hänen yli. Useita ihmisiä loukkaantui Fieldsin ajettua autolla fasisminvastaiseen mielenosoitukseen. Videolla Vicen toimittaja haastattelee äärioikeistolaisten ryhmien järjestämän Unite the Right -mielenosoituksen ja sen vastamielenosoituksen osallistujia. Lauantain tapahtumien lisäksi videolla seurataan tilanteen kehittymistä sunnuntaina. Yhden ihmisen kuolemaan ja kymmenien loukkaantumiseen johtaneen Unite the Right -mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Jason Kessler yritti pitää sunnuntaina tiedotustilaisuuden, mutta paikalle kokoontuneet ihmiset buuasivat ja ajoivat hänet pois paikalta.
Alt-right piireissä suositun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kommentit Charlottesvillen tapahtumista ovat herättäneet runsaasti kritiikkiä hänen ottaessa niin sanotun “tolkun ihmisen” kannan kieltäytymällä kutsumasta natseja niiden oikealla nimellä ja tuomitsemasta heidän toimintaansa taposta huolimatta. Tunnetut äärioikeistolaisten ryhmien johtajat, kuten Richard Spencer ja Ku Klux Klanin David Duke, ovat olleet tyytyväisiä Trumpin lausuntoihin. Samaan aikaan jopa sotarikoksistaan tunnettu konservatiivi ja entinen Yhdysvaltojen presidentti George Bush nuorempi ja hänen isänsä ovat kritisoineet Trumpia näkyvästi.

Järjestäjät tunnettuja fasistijohtajia

Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset fasistiryhmät inspiroivat toinen toisiaan. Charlottesvillen natsimielenosoitukseen osallistui useita suomalaisten fasistiryhmien sivustojen kirjoituksista tuttuja Yhdysvaltain äärioikeiston johtohahmoja ja ideologeja. Yksi heistä oli videolla puhuva Ku Klux Klanin entinen johtaja David Duke. Voimakkaasta antisemitismistään tunnetun Duken kirjoitukset ovat levinneet Suomessa erityisesti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja natsiryhmää tukevan liikemiehen Juha Kärkkäisen myötävaikutuksella. Trumpin presidentinvaalikampanjan aikaan Duke kannatti voimakkaasti häntä presidentiksi ja iloitsi voitosta, vaikka Trump joutui saamansa kritiikin vuoksi irtisanoutumaan natsijohtajan tuesta.

Charlottesvillen ja Vice-dokumentissahaastatellun natsijohtaja David Duken antisemitistinen kirja myynnissä Suomessa Juha Kärkkäisen tavaratalossa.

Yhdysvaltalaista fasistista Traditionalist Worker Partya johtava Matthew Heimbach puolestaan kertoo videolla olevansa inspiroitunut ja hakevansa järjestäytymiseen mallia “Kultaisen aamunkoiton, Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja muiden eurooppalaisten järjestöjen toiminnasta, jotka ovat hänen mukaansa “maailman nationalistien etujoukkoa”. Heimbach on tunnettu mm. voimakkaasta misogyniasta, homofobiasta ja holokaustinkieltämisestä. Hän oli järjestämässä kesäkuussa 2016 natsimielenosoitusta Sacramentossa, joka päättyi useiden ihmisten puukottamiseen.

Heimbachin ohella yksi natsimielenosoituksen tunnetuimmista puhujista oli “Punch Nazies”-meemiksi päätymisestään tunnettu Richard Spencer. Spencerin sanotaan usein keksineen termin “alt right”. Hän toimittaa aiheeseen keskittyvää sivustoa yhteistyössä ruotsalaisten fasistien kanssa ja pyrkii luomaan yhteyksiä myös Venäjälle. Spencer on ilmoitettu juhlapuhujaksi marraskuussa Tukholmassa järjestettävään “maailman isoimpaan alt-right-konferenssiin”. 1990-luvulla natsimusiikin johtavana maana tunnettu Ruotsi on toiminut 2010-luulla laboratoriona erilaisista nettisivuista ja podcastien verkostoista koostuvalle nettifasismille.

Kiihotusta väkivaltaan juutalaisia ja poliittisia vastustajia vastaan

Vicen synkässä raportissa näkyy, miten natsitervehdyksiä tekevät Unite the Right -mielenosoituksen osallistujat huutavat antisemitistisiä iskulauseita. Vaikka jotkut äärioikeistoryhmistä alkoivat vuosikymmenen vaihteessa korostamaan islamvastaisuuttaan, on kansallissosialismin perinteeseen kuuluva antisemitismi yhä vahvasti läsnä fasistisissa liikkeissä. Suomessa esimerkiksi Pohjoismainen vastarintaliike on lisännyt vuosi vuodelta räikeämpiä antisemitistisiä salaliittoteorioita sivuilleen ja Suomi Ensin -telttaleirissä Helsingin Rautatieasemalla osa mielenosoittajista levitti juutalaisvastaisia viestejä.

Ennen viikonloppua ja sen jälkeen, fasistit ovat lietsoneet toisiaan ja seuraajiaan väkivaltaan poliittisia vastustajia vastaan. Esimerkiksi dokumentissa esiintynyt Chistopher Cantwell, jota Vice seurasi ja haastatteli koko viikonlopun ajan, sanoo suoraan haluavansa tappaa poliittiset vastustajansa ja pitää Heather Heyerin tappoa “enemmän kuin oikeutettuna”. Nyt monet fasistit ovat alkaneet pyörtämään puheitaan ja syyttelemään toisiaan, koska antifasistit ovat jäljittäneet ja identifioineet Charlottesvillen mielenosoitukseen osallistuneita natseja ja julkaisseet heidän henkilöllisyyksiä, sekä asuin- ja työpaikkoja omilla tiedotuskanavillaan, kuten satojentuhansien seuraamalla YesYoureRacist -twittertilillä. Myös Vicen videolla itsevarmasti aseitaan esitellyt Cantwell julkaisi alkuviikosta kännykkäkameralla kuvatun videon, jossa hän kyyneleet silmissä valittelee ettei uskalla enää poistua hotellihuoneestaan ja haluaa ilmoittaa itsensä poliisille.

Laajapohjaisen antifasistisen paineen edessä monet palveluntarjoajat ovat sulkeneet lukuisia tunnettuja äärioikeistolaisia sivustoja. Samaan aikaan hakkerit ovat kaataneet toisia ja vuotaneet massoittain tietoja natseista. Suljettujen sivustojen joukossa ovat esimerkiksi pahamainen natsifoorumi Daily Stormer ja Ruotsista käsin operoiva Henrik Almgrenin äärioikeistolaisia podcasteja yhteen kokoava verkosto Red Ice Media. Musiikkipalvelu Spotify poisti palvelustaan useita valkoisen ylivallan bändeja. PayPal-maksujenvälitysjärjestelmä on puolestaan sulkenut natsien rahaliikenteen, eikä esimerkiksi Richard Spencerin johtama National Policy Institute voi enää ottaa vastaan rahaa Paylin avulla.

Charlottesvillessa kokoontuneiden äärioikeistolaisten poliittisen järjestäytymisen häirintä ei ole kuitenkaan rajoittunut internetiin. Vihainen joukko mielenosoittajia kokoontui sunnuntaina Virginian Alexandriassa ja marssi Spencerin kotitalolle. Paikallisten kirjoittaman raportin mukaan Spencer piiloutui katolleen, josta hän yritti naamioituneena kuvata mielenosoittajia. Mielenosoittajat ilmoittivat, että tämä on vasta alkua useiden toimijoiden aloittamalle laajalle antifasistiselle kampanjalle. Kampanjan tarkoitus on varmistaa, että kaupunki “ei ole turvallinen fasisteille”. Tämän lisäksi Yhdysvalloissa vihaiset väkijoukot ovat alkaneet useissa paikoissa itse kaataa orjuuden aikakaudesta muistuttavia Etelävaltioiden valtaan liittyviä patsaita siellä, missä paikallinen hallinto ei ole itse kyennyt poistamaan rasismia ja valkoista ylivaltaa huokuvia monumentteja. Tämä antifasistisen järjestäytymisen räjähdysmäinen piikki vastaa laajuudessaan lähes Trumpin valtaannousua seurannutta fasismin vastaisten ryhmien ja aktiivien lukumäärän voimakasta kasvua.

Fasismi ei ole vain mielipide. Se on ennen kaikkea järjestäytynyt liike, joka tavoittelee ehdotonta valtaa yhteiskunnassa ja opposition hiljentämistä. Kuten Christopher Cantwellin ja monien muiden natsien takinkääntö osoittaa, fasistinen terrori perustuu anonyymiyden ja järjestäytyneen natsiyhteisön luomaan korostuneen itsevarmuuden tunteeseen. Fasistisen väkivallan ennaltaehkäisemiseksi meidän on paljastettava fasistiaktiivit, estettävä fasistien poliittinen järjestäytymisen aina ja kaikkialla, ja vahvistettava kollektiivisia itsepuolustusrakenteita. Kuten Charlottesvillen vastamielenosoituksiin osallistunut yhdysvaltalainen filosofi Cornel West sanoi, “natsit olisivat murskanneet meidät kuin torakat” elleivät määrätietoiset antifasistit olisi olleet paikalla ja taistelleet itseään lukumääräisesti moninkertaista vihollista vastaan. Tätä varten on järjestäydyttävä!

Jos haluat toimia fasismia vastaan kanssamme, ota yhteyttä lähimpään paikallisryhmään. Jos asuinkaupungissasi ei vielä ole olemassa paikallisryhmää, Varis voi auttaa sinua toiminnan aloittamisessa.

Lisälukemista yhdysvaltalaisesta fasismista ja sen vastustamisesta:

Lue myös: