AFA Oslo: PVL:n mielenosoituksesta tuli täysi fiasko

Launtaina 29. heinäkuuta Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) yritti marssia ensimmäistä kertaa Norjan maaperällä. He uskoivat saavansa rahdattua Ruotsista ja Suomesta riittävästi natseja Fredrikstadin pikkukaupunkiin järkevän kokoisen kulkueen järjestämiseksi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen “murskataan homojen etujärjestöt”-marssi järjestettiin samaan aikaan Oslossa vietettävän Pride-viikon kanssa. Norjassa toimivat antifasistit aloittivat välittömästi valmistelut PVL:n mielenosoituksen blokkaamiseksi, ja lopulta 60 natsia eri puolilta Pohjoismaita päätyi seisoskelemaan salaa täysin toisessa kaupungissa Etelä-Norjassa. Mielenosoituksesta julkaistujen kuvien perusteella Suomesta paikalle saapui ainoastaan kourallinen PVL:n natseja, vaikka tapahtumaa on mainostettu jo kuukausia. Alla on Oslon AFA:n (Antifascistisk Aksjon Oslo) raportti vastamobilisaation jälkitunnelmista.

AFA Oslo: PVL:n mielenosoituksesta tuli täysi fiasko

Viime syksynä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Norjan osasto ilmoitti aikovansa järjestää marssin norjalaisessa kaupungissa. Me AFA:ssa uskoimme heidän valitsevan marssipaikaksi joko Østfoldin tai Kristiansandin, mutta todennäköisesti Østfoldin, koska se sijaitsee lähellä Ruotsin rajaa. PVL:n Norjan osasto on kerta toisensa jälkeen osoittanut olevansa täysin riippuvainen ruotsalaisista aateveljistään: ensin Trondheimissa 2012, sitten Lillehammerissa 2017 ja eilen Kristiansandissa.

Kun PVL ilmoitti marssivansa Fredrikstadissa “murskatakseen homojen etujärjestöt”, me aloitimme valmistelumme välittömästi. Kuten 10 000 ihmistä Stopp nazistene-tapahtumassa, myös me halusimme pysäyttää natsit. Niinpä julistimme yhdessä 11 muun järjestön kanssa blokkaavamme PVL:n marssin Fredrikstadissa.

Natsimielenosoituksen provosoima voimakas vastarinta selvästi säikäytti poliisit. Pelastaakseen tilanteen he kielsivät PVL:n mielenosoituksen ja julistivat samalla Fredrikstadiin poikkeustilan, jonka nojalla kaikki mielenosoitukset ja kulttuuritapahtumat kiellettiin kaupungissa tuona päivänä.

Poikkeustilan syntipukeiksi poliisit keksivät väkivaltaiset vastamielenosoittajat. Tietysti on olemassa esimerkkejä väkivaltaisista vastamielenosoituksista, mutta tällä kertaa poliisin argumentit jäivät ontoiksi, sillä niin kutsutut “väkivaltaiset vastamielenosoittajat” olivat päätyneet ja sitoutuneet rauhanomaiseen linjaan.

Laajapohjainen vastarinta ja poliisin epäpätevyys estivät natsien marssin Fredrikstadissa. Tämä on nähtävä voittona kaikille antifasisteille ja suurena häviönä PVL:lle. Siitä huolimatta on ymmärrettävä, ettei Fredrikstadin mielenosoituksen lässähtäminen vielä tarkoita natsien luovuttaneen. Niinpä organisoimme lukuisia minibusseja ja autoja partioimaan eri puolilla Kaakkois-Norjaa (Østlandet). Näin olisimme voineet kokoontua ja reagoida nopeasti, jos natsit olisivat ilmaantuneet johonkin alueen kaupungeista.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kuukausia kestäneen mobilisaation saavutus: Noin 60 norjalaista, ruotsalaista ja suomalaista natsia poseeraa salaisessa kokoontumispaikssa Etelä-Norjassa. Suomen edustus ei vaikuta vahvalta, tunnistamme Suomen järjesteöä johtavan Antti Niemen lisäksi kuvasta vain kaksi muuta Tampereen ryhmän jäsentä.

Mutta natsit eivät ikinä tulleet itäiseen Norjaan. Sen sijaan he kokoontuivat salaa Kristiansandissa Etelä-Norjassa, 65 kilometrin päässä Østlandetin rajalta. Siellä näimme PVL:n vahvuuden, jota järjestön Jan-Christopher Pedersen aiemmin nimitti “kesän huipentumaksi”. Noin 60 natsia, joista noin puolet olivat tulleet Ruotsista ja Suomesta, seisoskeli Kristiansandin keskustassa noin tunnin ajan ja marssi sitten nopeasti pois. Arvelemme heidän motivaationsa olevan aika hajalla tuollaisen fiaskon jälkeen.

Jää nähtäväksi milloin natsit pystyvät järjestämään kunnollisen mielenosoituksen Norjassa. Haluamme kuitenkin tehdä selväksi, että me ja tuhannet muut olemme tuolloin valmiina osoittamaan inhomme heitä kohtaan!

Antifascistisk Aksjon Oslo
30. heinäkuuta 2017

Lue lisää: