PVL:n verkkokaupassa suuri tietovuoto: asiakastiedot levisivät julkisuuteen

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kadulle.com-verkkokaupan asiakastiedot leviävät netissä.

Nettiin on 24.7. vuotanut merkittävä määrä natsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) salaisia tietoja. Pastebiniin ja ghostbiniin ladatuissa tekstitiedostoissa on listattu PVL:n kadulle.com-verkkokaupan tilaustiedot (tilaajien nimet, koti- ja sähköpostiosoitteet, ip-osoitteet, tilatut tuotteet, jne.) puolen vuoden ajanjaksolta, 22.7.2015-20.1.2016. Olemme käyneet aineiston läpi ja pidämme sitä aitona. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei siinä ole listattu kaikkia tilauksia, sillä joitakin järjestysnumeroita puuttuu. Aineistossa ei myöskään ole yhtään myyntitapahtumaa ajanjaksolta 24.8.2015-30.10.2015.

Kyseessä on jo kolmas viime vuosina tapahtunut merkittävä tietovuoto, jossa PVL:n jäsenten ja tukijoiden henkilötietoja ja viestejä vuotaa julkisuuteen. Vuonna 2011 vuosivat kaikki PVL:n jäsenhakemukset henkilötietoineen. Jäsenhakemusten vuotaminen johti esimerkiksi Juho Eerolan (Perussuomalaiset) eduskunta-avustajan Ulla Pyysalon sekä vuoden 2010 pride-kaasuttajan Arttu Alaric Pylkkäsen natsiyhteyksien varmistumiseen. Vuonna 2015 järjestön sisäisen foorumin viestit levisivät julkisuuteen ja paljastivat uutta tietoa järjestön rakenteesta ja toimintakulttuurista. Foorumivuodon pohjalta muun muassa kirjoitettiin Uusnatsien sisäpiirissä -artikkeli, joka voitti vuoden 2015 tutkivan journalismin Kultainen lumilapio -palkinnon. Tämänkertainen vuoto on merkittävyydessään aiempien veroinen ja koskee natsiryhmän jäsenten ja jäseniksi pyrkivien lisäksi kaikkia PVL:n asiakkaita, joita kyseisenä ajanjaksona oli 159. Toistuvat tietovuodot osoittavat, että käytännössä kaikki Pohjoismaisen vastarintaliikkeen verkkoalustat ovat niiden käyttäjille turvattomia.

Kadulle.com on natsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen verkkokauppa. Sen rahaliikennettä hoitaa PVL:n pyörittämä rekisteröity yhdistys Pohjoinen perinne ry (y-tunnus 2592888-4). Maanantaina 24. heinäkuuta julkisuuteen tulleet tilaustiedot paljastavat, että tavaratoimituksia on hoidettu Matkahuollon pakettipalveluiden avulla. Tähän mennessä kaikki yritykset ovat irtisanoutuneet yhteistyöstä uusnatsien verkkokaupan kanssa: viime vuoden lopulla Osuuspankki irtisanoi tytäryhtiönsä maksupalvelut PVL:n kanssa, ja alkuvuodesta 2017 kaksi eri verkkokauppapalveluja tarjoavaa yritystä sulki palvelunsa kadulle.comissa.

Tämänkertaisessa vuodossa paljastui merkittävä määrä tilaajia eri puolilta Suomea, yhteensä 93 kunnasta. Suurimmassa osassa kunnista on vain yksi tilaaja (62 kuntaa) ja monet tilaajista asuvat maaseudulla ja pikkukaupungeissa. Suurimmissakaan kunnissa asiakkaita ei ole kourallista enempää: Helsingissä 10, Turussa 8, Oulussa ja Tampereella 7. Osa tilaajista on tunnettuja suomalaisia natseja, kuten Soldiers of Odinin perustaja Mika Ranta ja Sarastus-verkkolehden perustajajäsen ja pitkän linjan natsiskini Rami Leskinen, mutta suurin osa “vain” taloudellisia tukijoita, jotka luultavasti eivät kuulu natsiryhmiin. Toisaalta tilaajien joukossa on myös henkilöitä, joita on vasta myöhemmin nähty Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tapahtumissa. Esimerkiksi marraskuussa 2015 tukijäsenyyden ostanut heinolalainen Maiju Saari osallistui vuonna 2016 PVL:n toimintaan, muun muassa Jimi Karttusen kuolemaan johtaneeseen tapahtumaan. Itsenäisyyspäivänä 6.12.2015 tukijäsenyyden tilannut jyväskyläläinen Raimo Rantanen on sittemmin aktivoitunut järjestössä. Hän osallistui esimerkiksi PVL:n marssiin Ruotsin Falunissa 1.5.2017. Jyväskylän kirjastopuukotukseen osallistunut ja jyväskyläläisen Ferus Finnum -uusnatsikaupan omistanut Sampsa Muhonen puolestaan osti tai uusi tukijäsenyytensä joulukuussa 2015.

Kaikki vuodetut tiedot ovat monessakin mielessä mielenkiintoisia. Yksittäisten tilaajien joukosta voi löytää vaikkapa työnantajansa ja myyntiluvut antavat osviittaa esimerkiksi PVL:n taloudesta ja natsikirjallisuuden menekistä Suomessa. Kaikista aineistosta esiin nousevista seikoista voi kernaasti ilmoittaa osoitteeseen varistoimitus@riseup.net.

Lue myös:

Lisää artikkeleja Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä löydät sivuiltamme esimerkiksi PVL-avainsanalla.