Kirjakahvilan tiedote: LOVE METAL HATE FASCISM Pääsymaksuton ja ikärajaton Musta Pispala -ennakkoklubi

Kirjakahvilan tiedote:

Metallipiireissä ja niiden ulkopuolella herää aika ajoin keskustelua skenessä paikoin esiintyvästä seksismistä [1], homofobiasta [2], rasismista [3] ja jopa fasismista [4]. Bändit ja niiden jäsenet päätyvät toisinaan pyytämään julkisesti anteeksi lausuntojaan ja törttöilyjään, mutta yleensä syrjivät asenteet ja suoranainen vihapuhekin sivuutetaan tai kuitataan “kännin piikkiin” tai pelkkänä huumorina. Epäkohtia esille nostaneita – yleensä itse syrjinnän ja vihapuheen kohteiksi joutuneita faneja ja muusikoita – syytetään luovuuden tukahduttamisesta ja poliittisesta korrektiudesta, kun musiikki “itsessään” koetaan yhteiskunnallisista vaikutuksista vapaaksi. [5]

Kaikkea ei kuitenkaan voi sivuuttaa yhtä helposti. Pantera- ja Down-yhtyeistä tunnetun Phil Anselmon natsitervehdys ja white power -huudahdus lavalla nostattivat viime vuonna metalli- ja muussa mediassa ennennäkemättömän vastalauseiden myrskyn [6]. Tänä keväänä puolestaan Turussa peruttiin kreikkalaisen black metal -yhtye Naer Mataronin keikka, koska yhtyeen perustajajäsen toimii väkivaltaisessa Kultainen aamunkoitto -natsipuolueessa ja koska yhtye esiintyy avoimen natsistisilla festivaaleilla [7]. Keikan peruuntumisen jälkeen Naer Mataron lähetti Turun-keikan järjestäjille lausunnon, jossa yhtye julistautuu täysin epäpoliittiseksi. Keikkajärjestäjät kokivat, ettei Naer Mataronilla bändinä ole mitään tekemistä äärioikeistolaisuuden kanssa, ja Suomen metallimedioissa kirjoitettiin, että bändin esiintyminen kiellettiin liian löyhin perustein [8].

Torstaina 20.7. Brinkkalan pihan antifasistisella hevikeikalla esiintyvät göteborgilainen heavy/doom punk -trio Mörkt Moln, tamperelainen doom metal -trio Garden of Worm ja helsinkiläinen black metal -trio Kevätuhri. Avoimesti antifasistinen Kevätuhri on paitsi poliittisuutensa johdosta myös siinä mielessä erikoinen black metal -bändi, että se on tähän asti soittanut vain lähinnä punk-keikoilla. Uransa alkuvaiheessa oleva yhtye buukattiin taannoin myös varsinaisiin black metal -iltamiin, mutta bändi perui itse osallistumisensa “epäilyttävien yhteyksien takia”.

Tilaisuuden avaa klo 20.00 Kapinatyöläinen-kollektiivin Topias Virtanen, joka luennoi suomalaisen fasismin historiasta, keskittyen kuitenkin viime vuosien liikkeisiin ja ryhmiin sekä niiden tavoitteisiin ja keinoihin.

Päivän mittaan Kirjakahvilassa on myös mahdollisuus kirjoittaa tukikirjeitä poliittisille vangeille [9].

Love Metal Hate Fascism on aatteellista jatkoa brittiläisille Rock Against Racism- ja Love Music Hate Racism -kampanjoille [10] sekä ruotsalaisen Hårdrock mot rasism -verkoston [11] toiminnalle. Tapahtuma on Tampereella samana viikonloppuna järjestettävän anarkistisen vastakulttuurifestivaali Mustan Pispalan ennakkoklubi.

[1] https://noisey.vice.com/en_us/article/r … l-misogyny
[2] http://www.laweekly.com/music/is-metal- … ic-4648123
[3] http://kaaoszine.fi/entinen-bury-dead-v … piireissa/
[4] https://socialistworker.org/2012/08/16/ … acist-hate
[5] https://thebodyisnotanapology.com/magaz … etal-alex/
[6] http://teamrock.com/feature/2016-01-29/ … be-ignored
[7] https://varisverkosto.com/2017/02/gong- … n-turussa/
[8] http://kaaoszine.fi/kolumni-natsibandik … purematta/
[9] https://itsgoingdown.org/call-third-ann … y-25-2017/
[10] https://www.theguardian.com/music/2008/ … drock.race
[11] https://www.rocknytt.net/intervjuer/168 … mot-rasism