Poliisi yritti karkottaa irakilaisnaisen – aika vastustaa pakkokäännytyksiä!

Viime sunnuntaina 24-vuotias irakilaisnainen nimeltä Lara kutsuttiin poliisiasemalle Raisiossa. Hänelle kerrottiin, että hänet aiotaan poistaa väkisin maasta ja karkottaa Irakiin. Irakissa häntä vainoavat puolisotilaalliset joukot, patriarkaalinen isä ja miespuoliset serkut.

Tätä kirjoittaessa jo 138 päivää käynnissä ollut turvapaikanhakijoiden ja heidän tukijoiden Stop Deportations / Right to live – mielenilmaus kommentoi blogissaan poliisin toimia seuraavasti:

Ulkomaalaispoliisi hoitaa tapahtunutta erikoisella ja erityisellä kiireellä juhannuksena, jolloin lakimiehet ja korkeimman hallinto-oikeuden tuomarit eivät ole tavattavissa. Hyvään hallintoon kuuluu viranomaistoimminnan läpinäkyvyys, joka ei nyt Laran kohdalla toteudu. Laraa edustava lakimies ei ole ollut tietoinen poliisin karkotussuunnitelmasta eikä hän ole saanut tänä aamuna yhteyttä Laraan eikä tutkinnanjohtajaan.

Lara onnistui estämään karkotuksen itse huutamalla kovaa lentokoneen sisällä. Ylen mukaan toinen matkustaja oli myös vastustanut. Naiselle on kerrottu, että häntä yritetään karkottaa uudestaan kahden päivän päästä eli tänään keskiviikkona tai huomenna torstaina.

Poliisi on tällä hetkellä suorittamassa myös muita pakkopalautuksia. Stop Deportations kertoo esimerkiksi 28-vuotiaasta irakilaismiehestä, joka voi fyysisesti ja henkisesti huonosti. Hän on ollut Suomessa sairaalassa. Keski-Suomessa otettiin maanantaina säilöön myös toinen irakilaismies, jota odottaa pikainen karkotus Irakiin. Miehen isä tapettiin vain kuukausi sitten.

Maantaina uutisoitiin, että Suomi Ensin -leiri häädetään samana päivänä. Suomi Ensin (SE) tai Suomi-Maidan koostuu hyvin pienestä ryhmästä ihmisiä, jotka ovat olleet Helsingin rautatientorilla talvesta asti häiriköimässä kaikkia ohikulkevia ihmisiä ja erityisesti siirtolaisten mielenilmausta. Eräs SE aktiivi vilautteli pari viikkoa sitten käsiasetta keskustassa ja uhkasi tappaa ohikulkijan. Äärioikeiston leirin häätämisen ajankohta oli poliisille otollinen.

Häädön kanssa samaan aikaan Laraa oltiin lähettämässä väkisin toiseen maahan, missä häntä odottaa kuolema. Poliisi oli valikoinut juhannuksen jälkeiset lomapäivät monien nuorten ihmisten kiinniottamiselle, koska suurin osa ihmisistä ei ole tuolloin paikalla vastustamassa epäoikeudenmukaista toimintaa. Vaikka poliisi hääti SE-leirin sen piiristä löytyy myös laajalle levinnyttä sympatiaa rasistiselle ja jopa äärioikeistolaisille näkemyksille. On kulunut vain muutamia viikkoja siitä, kun poliisin laajasta suljetusta Fb-ryhmästä vuodettiin tästä kertovia erittäin rasistisia kommentteja.

Naisia ei yleensä karkoteta helposti Lähi-idän maihin, koska heitä uhkaa usein kotimaassaan isän tai muiden miespuolisten sukulaisten vaino. Laraa uhkaa Irakissa sekä militioiden että isänsä vaino. Saattaa olla että Suomen valtio haluaa näyttää, että Irakiin voidaan karkottaa kuka tahansa. Täytyy kuitenkin muistaa, että maahanmuuttoviraston virkamiesten päätöksen lisäksi kyse on laajemmasta valtion politiikasta. Pakkopalautukset ovat kuoleman politiikka.

Rohkean toimintansa takia Lara sai itse pysäytettyä oman karkotuksensa. Hän ja muut edelleen karkotusta odottavat ihmiset tarvitsevat entistä enemmän tukeamme ja konkreettista toimintaa käännytysten estämiseksi. Kehotamme kaikkia vastustamaan Suomen valtion rasistista politiikkaa sekä tukemaan karkotusta vastustavia ihmisiä ja siirtolaisten mielenilmausta Rautatientorilla ja heidän omia vaatimuksia.

Kuva: Stop Deportations.

Stop deportations! Loppu karkotuksille!

Lisätietoa siirtolaisten mielenilmauksesta:

Demofi.blogspot.fi

Twitter.com/stopkarkoitus

Facebook.com/SeisKarkotuksille

Migrileaks.wordpress.com