25.6. Lukupiiri: Euroopan radikaali oikeisto

jokisaloMistä syistä radikaali oikeisto on noussut? Mitä ovat sen kannatuksen taloudelliset, yhteiskunnalliset ja poliittiset taustatekijät? Mitä vaihtoehtoja radikaali oikeisto väittää tarjoavansa, kun ratkaistavana on nykyinen poliittinen, taloudellinen ja ekologinen kriisi?

Niin kutsutun kapitalistisen globalisaation ja sitä seuranneen maailmanlaajuisen kriisin aikana pitkään yhteiskunnan marginaaleissa verkostojaan ylläpitäneet äärioikeistopiirit nousivat esiin ja olivat valmiina tarjoamaan oman selityksensä kriisin taustasyistä. Fasismin taival ei ollutkaan päättynyt toisen maailmansodan juoksuhautoihin ja tuhoamisleirien tuhkiin, vaan samat vanhat ajatukset nousivat pintaan uusissa vaatteissa. Näiden myyttien, salaliittoteorioiden ja yksinkertaisten iskulauseiden ympärille kehittyi maailmankuva, joka asettuu antikapitalisteja mutta myös liberalismia vastaan.

Lukupiirissä pureudumme tähän ristiriitaiseen ajatusmaailmaan, ja puramme sen myytit ja iskulauseet palasiksi. Samalla syvennämme ja jaamme ymmärrystämme fasismin poliittisesta ja historiallisesta kehityksestä muodostaaksemme entistä tehokkaampia strategioita uusfasistisia ja oikeistopopulistisia liikkeitä vastaan. Lukupiirin pääpaino on  keskustelussa ja konkreettisissa teemoissa, joihon kirjan luvut johdattavat.

Lukupiiri alkaa 5.2. ja kokoontuu joka neljäs sunnuntai klo 18 (5.2., 5.3., 2.4., 30.4., 28.5, 25.6.).. Lukupiiriin voi liittyä mukaan missä vaiheessa tahansa!

Kirjaa on saatavilla omakustannehintaan tapaamiskerroilla. Voit myös ottaa yhteyttä osoitteeseen varishelsinki(at)riseup.net, jos haluat hankkia kirjan.

1. tapaamiskerralle luemme luvut Johdanto ja Fasismin aikakausi eli sivut 7 – 30.
2. tapaamiskerralle luemme luvun Uusfasismi eli sivut 31 – 52.
3. tapaamiskerralle luemme luvun Uusi oikeisto, ideologinen modernisointi ja kulttuurinen hegemonia eli sivut 53 – 68
4. tapaamiskerralle luemme luvun Moderni oikeistoradikalismi ja sen puolueet eli sivut 69 – 96
5. tapaamiskerralle luemme luvun Oikeistopopulismi Länsi-Euroopassa eli sivut 97 – 124

Seuraava tapaaminen 25.6. klo 18:
6. tapaamiskerralle luemme luvun Uusliberalismi ja radikaali oikeisto eli sivut 125 – 146 (Tapaamispaikka Lymy, Hämeentie 30, Kallio)

Posted in Tapahtumat Tagged with: , , , , ,