TKU 16.5: Kurdiliike ja espanjan sisällissota – luento antifasistisesta näkökulmasta

Tiistaina 16.5 klo 19.30 Turun Kirjakahvilassa on luento ja keskustelu Kurdiliikkeestä. Luennossa tarkastellaan antifasistisesta näkökulmasta, mitä tapahtuu kurdien alueilla Rojavassa, Pohjois-Syyriassa, sekä Turkin puolella Bakurissa.

Tilanne Rojavassa on toiminnut inspiraationa monille antifasisteille, anarkisteille ja antiautoritaareille ympäri maailmaa. Esimerkiksi amerikkalainen anarkisti David Graeber on verrannut tilannetta Pohjois-Syyrian Rojavassa Espanjan sisällisotaan, jossa anarkistit ja antifasistit taistelivat fasisteja ja nationalisteja vastaan. Antifasistit ja anarkistit olivat silloin järjestäytyneitä merkittävällä tavalla CNT:ssä ja muissa syndikalistisissa järjestöissä. Näihin kuului myös Mujeres Libres, vapaiden naisten organisaatio.

Rojavassa sotatilan keskellä kurdit rakentavat yhteiskuntajärjestelmää, jota he nimittävät demokraattiseksi konfederalismiksi. Siihen kuuluu päätöksenteko ruohonjuuritasolla, sukupuolten välinen tasa-arvo, ekologia sekä itsepuolustus. Itsepuolustuksesta on tullut entistä tärkeämpää, kun Isisin lisäksi myös Turkin armeija on hyökännyt kurdeja vastaan. Rojavassa naiset ja miehet puolustavat omia ajatuksiaan, käytäntöjään ja elämäntapaansa fasistisia tahoja vastaan, ilman aikansa elänyttä vaatimusta omasta valtiosta tai haitallista nationalismia.

Miten voimme Suomessa tukea kurdien kamppailua? Mitä voimme antifasisteina oppia heiltä? Onko tilanne Rojavassa todella verrattavissa Espanjan sisällissotaan? Vieras Rauhanpuolustajien Kurdistan-ryhmästä tulee esittämään näkökulmansa meille tiistaina Kirjakahvilaan ja keskustelemaan kanssamme sen jälkeen.

Tervetuloa!

Tuo pieni kolehti, jotta voimme kattaa matkakuluja yhdessä. Keskustelu pidetään suomeksi, mutta tulkkausta voimme järjestää mahdollisuuksien mukaan.