Katuva johtaja, tappo ja natsimarssi – Suomen Pohjoismainen vastarintaliike vuonna 2016

Jimi Karttusen tappo syyskuussa 2016 oli natsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toistaiseksi vakavin veriteko Suomessa. Kuva muistopaikalta syyskuussa 2016.

Suomen vastarintaliike alkoi vuodenvaihteessa 2015-2016 käyttää nimeä “Pohjoismainen Vastarintaliike – Suomi”. Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on Ruotsissa perustettu ja sieltä käsin johdettu kansallissosialistinen järjestö, joka toimii Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa. Kuten Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ylin johtaja Simon Lindberg sanoi Suomen järjestön Tulevaisuuspäivillä kesällä 2016: “me olemme yksi ja sama liike, vaikka toimimme eri maissa”. Tässä artikkelissa luomme katsauksen PVL:n Suomen osaston toimintaan vuonna 2016. Tässä tekstissä natsijärjestöstä käyttämämme PVL-lyhenne viittaa järjestön Suomen osastoon, jos ei toisin mainita.

Vuonna 2008 perustetun PVL:n Suomen osastolle merkittävimpiä tapauksia vuonna 2016 olivat Jimi Karttusen tappo syyskuussa, järjestön historian ensimmäisen julkisen kansallissosialistisen mielenosoituksen järjestäminen Helsingissä itsenäisyyspäivänä ja vuoden lopussa poliisihallituksen ilmoitus aikomuksesta nostaa kanne järjestön kieltämiseksi. Vuonna 2016 järjestöllä oli kahdeksassa kaupungissa “aktivistiryhmä”: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa, Lahdessa, Porissa ja Lappeenrannassa. Helsingissä ryhmä on jaettu kahteen, eteläiseen ja pohjoiseen osastoon.

Suomeen saapui syksyllä 2015 tavallista enemmän siirtolaisia. Poliitikkojen, poliisin ja median lietsoma hysteria palveli fasistiliikkeen tarkoitusperiä ja tarjosi Suomen 2010-luvun fasisteille ainutlaatuisen tilaisuuden aloittaa avoin toiminta kaduilla, lietsoa ja tehdä väkivaltaisia hyökkäyksiä sekä rekrytoida uusia jäseniä jo pari vuotta paikoillaan polkeneeseen fasistiseen liikehdintään. Seuraavan vuoden alussa PVL valitti itse nettisivuillaan, että ihmiset lakkaavat osallistumasta rasistisiin ja siirtolaisvastaisiin mielenosoituksiin, jos media ei jatkuvasti pidä aihetta esillä. Talvella 2015-2016 ihmisiä kaduilla häiriköineen Soldiers of Odin -natsikerhon (SoO) perustaja Mika Ranta kertoi julkisesti olevansa kansallissosialisti ja PVL:n (kannatus)jäsen. Yksikään ryhmä ei yleensä tee julkista yhteistyötä PVL:n kanssa, mutta PVL:n aktiivit tekivät SoO:lle mainosvideon, jolla esiintyvään PVL:n tyr-riimusta mukailtuun tunnukseen monet kiinnittivät huomiota. Mainoksen tekijät ottivat videon pois netistä, kun sen yksityiskohtiin alettiin kiinnittää liikaa huomiota. Videon netistä tallentaneet ihmiset kuitenkin julkaisivat sen uudestaan todisteena järjestöjen välisistä yhteyksistä.

https://www.youtube.com/watch?v=Qex-Qw3PeQs

Youtubesta liiallisen huomion jälkeen poistettu video, jossa mainostetaan sekä Pohjoismaista vastarintaliikettä että Soldiers of Odinia.

Uusien ryhmittymien tukemisen ohella PVL osallistui toistuvasti katuliikehdintään useissa kaupungeissa, joissa sillä on aktiivijäseniä tai joihin jäsenet matkustivat. PVL kirjoittaa itse, että se jakoi Rajat kiinni- ja muissa siirtolaisvastaisissa mielenosoituksissa aktiivisesti omaa materiaaliaan ja pyrki rekrytoimaan rasististen mielenosoitusten osallistujia mukaan natsiliikkeeseen ja erityisesti liittymään PVL:ään. Tämän lisäksi se pyrki erilaisiin tapahtumiin osallistumalla aktiivisesti verkostoitumaan muiden rasistien ja fasistien kanssa.

Antti Niemi (lippalakki, silmälasit), Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen valtuuston puheenjohtaja, Rajat kiinni -mielenosoituksessa Tampereella 2.10.2015.

Rasistimielenosoituksia, katutempauksia ja Tulevaisuuspäivät

Vuoden 2016 alussa PVL siis aktiivisesti osallistui siirtolaisvastaisten mielenosoitusten aaltoon, joka laantui kevään 2016 aikana. Tuolloin PVL esimerkiksi kahvitteli Rajat kiinni -aktiivien kanssa Turussa. Kevään mittaan PVL jatkoi tavallista toimintaansa, johon kuuluu pääasiallisesti tarrojen liimailu ja ihmisten postilaatikkojen tukkiminen natsipropagandalla sekä satunnainen megafoniin kailottaminen eri kaupunkien keskustoissa. On merkillepantavaa, että hyvin pieni ydinjoukko aktivisteja muutamasta kaupungista kiertää paikkakunnalta toiselle levittäen natsistista propagandaa ja järjestäen katutempauksia. Tällä pyritään tietoisesti antamaan järjestöstä ulospäin todellista kokoa suurempi vaikutelma, jotta uusien ihmisten olisi helpompi lähestyä pientä natsiryhmää. PVL:n Suomen osaston aktiivisten ihmisten määrä on koko maassa arviolta 30-50 ja liikkeellä on suurin piirtein saman verran passiivisia tukijäseniä, jotka osallistuvat harvoin katutoimintaan ja tukevat liikettä pienillä rahalahjoituksilla. Ylen jutussa vuodelta 2016 arvioidaan, että järjestöllä “on nyt arviolta 60–70 aktivistia, jäsentä ja tukijäsentä”. Poikkeuksen PVL:n ulkopuolisissa tukijoissa muodostaa vanhoillislestadiolainen miljonääri Juha Kärkkäinen, joka käytännössä testamenttasi perustamansa salaliittoteorioita vilisevän Magneettimedian PVL:lle.

PVL järjesti keväällä edellisten vuosien tapaan valtakunnallisella rasisminvastaisella viikolla “valkoisten kansanmurhan vastaisen viikon”, jonka tarkoitus on kääntää viikon rasisminvastainen sanoma päälaelleen ja sitä kautta hämmentää ihmisiä. Samankaltaista rasisminvastaisuuden vastustamista PVL harrastaa muun muassa vainojen uhrien muistopäivänä, jolloin se levitti kaduilla ja netissä runsaasti holokaustin kieltävää disinformaatiota ja muuta räikeän antisemitististä materiaalia. Vuoden 2016 PVL alkoikin selvästi lisätä antisemitististä materiaalia ja korostaa hitlerismiä, joka näkyy lukuisissa juutalaisvastaisissa artikkeleissa ja liikkeen tuottamassa propagandassa. Puheet “juutalaislobbaajista” ja “kansainvälisestä juutalaisuudesta” sekä muut juutalaisvastaiset salaliittoteoriat rehottavat PVL:n kirjoittelussa. PVL tekee yhteistyötä lukuisten eri rasististen, nationalististen ja fasististen ryhmien sekä julkaisujen kanssa. PVL:n natsipropagandalla höystetyt uutiset leviävät järjestön omien tiedotuskanavien lisäksi erityisesti Ilja Janitskinin johtaman putinistisen valeuutissivuston, MV-lehden, ja PVL:n itse toimittaman Magneettimedian kautta.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen virallisiin johtohahmoihin kuuluva Antti Niemi (silmälasit) natsimarssin keulassa 1.5.2016. Vaikuttava lehtikuva natseja vastustavasta henkilöstä levisi ympäri maailmaa.

Vappuna 2016 isohko joukko PVL:n Suomen aktivisteja matkusti Ruotsiin osallistuakseen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen yhteiseen mielenosoitukseen Ruotsin Borlängessä. Pohjoismaiseen valtuustoon kuuluva Antti Niemi marssi näyttävästi kulkueen eturivissä muiden pohjoismaisten natsijohtajien rinnalla. PVL:n Helsingin ryhmän aktiivijäsen Janne Moilanen piti Ruotsin natsimarssilla puheen Suomen osaston edustajana. Moilanen on ottanut vuoden 2016 aikana Suomessa hyvin näkyvän roolin PVL:ssä. Hän on muun muassa toiminut huudattajana ja puhujana useissa PVL:n katutapahtumissa, kuten itsenäisyyspäivän natsimielenosoituksen toisena puhujana.

Janne Moilanen puhuu PVL:n itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa Helsingissä 6.12.2016. Moilanen kuuluu PVL:n Helsingin aktivistiryhmään.
Janne Moilanen piti puheen PVL:n katutapahtumassa Helsingissä 19.3.2016.

Kesäkuussa 2016 PVL järjesti Jyväskylässä jäsenilleen ja järjestöä lähellä oleville ihmisille Tulevaisuuspäivät-nimisen tapahtuman. Alunperin aktivistipäivät -nimistä suljettua tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Tapahtuma koostuu kansallissosialismia hehkuttavien propagandapuheiden ja esitelmien kuuntelusta sekä kamppailulajien harjoittelemisesta. PVL:n pitkäaikaisen aktiivin Paavo Laitisen tapahtumasta kirjoittamassa raportissa mainitaan nimeltä henkilöitä, jotka ovat toimineet jo vuosia järjestössä: Antti Niemi, Janne Kujala, Sebastian Lämsä ja Otto Rutanen sekä uusimpana aktiivina Oulun ryhmäjohtaja Santeri Juhani Keränen. Kuvissa vilahtelee myös useita muita PVL:n aktivisteja, kuten Jesse Torniainen ja Tomi Tiihonen. Muutamaksi vuodeksi järjestön julkisesta toiminnasta kadonnut Sebastian Lämsä piti yhden tapahtuman monista puheista. Lämsä ja Laitinen osallistuvat vuoden 2013 Jyväskylän kirjastopuukotukseen. PVL:n tilaisuudesta julkaisemien kuvien ja videoiden perusteella tapahtumaan osallistui reilu 40 henkilöä. Joukossa on mukana myös ruotsalaisia ja norjalaisia järjestön jäseniä sekä mahdollisesti myös natseja muista maista.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen pitkäaikaisiin aktiiveihin kuuluvat Arttu Pylkkänen ja Tomi Tiihonen nostavat lippua PVL:n suljetussa tapahtumassa kesällä 2016. Pylkkänen on tuomittu Helsingin Pride-kulkueen kaasuiskusta. Tiihosen kotoa löytyi elokuussa 2015 kotietsinnän yhteydessä itse tehty haulikko.

Tulevaisuuspäivien radiotallenteessa Keränen tiivistää PVL:n strategian Suomessa: “Lyhyen aikavälin tavoitteemme on perustaa aktivistiryhmiä eri puolille Suomea kouluttaaksemme mahdollisimman laadukkaan ja toimintakykyisen joukon isänmaallisia kansalaisvaikuttajia. Lisäksi tahdomme vaikuttaa maan poliittiseen ilmapiiriin julkisella kansallismielisellä ja eliittiä painostavalla toiminnalla, kuten esimerkiksi Lapuan liike teki 1930-luvulla. Pitkän aikavälin tavoitteemme on rakentaa Suomeen kansallismielinen rinnakkaisyhteiskunta. Kun lähtee Vastarintaliikkeen toimintaan mukaan, pitkäjänteinen sitoutuminen on hyvin tärkeää. Tällä luomme luotettavuutta järjestön kasvuun ja toimintaan. Olemme nähneet miten muut, useat järjestöt ovat syntyneet, mutta sitten kadonneet, koska ne eivät saaneet koottua ympärilleen järjestäytynyttä ja sitoutunutta jäsenistöä.”

Kyseessä on tietenkin järjestön julkisuuteen ilmoittama strategia, jossa ei mainita natsiliikkeen pimeää ja väkivaltaista puolta. Järjestön entinen perustaja Esa Henrik Holappa kirjoittaa elämäkerrassaan, että PVL on hyvin tarkka siitä, millaista tietoa se kertoo itsestään ulospäin ja millaisen kuvan järjestö pyrkii antamaan itsestään julkisuuteen. Kuten Lapuan liike 1930-luvulla, pyrkii PVL esittämään toimintansa sen todellista luonnetta sisäsiistimpänä ja puhuu siitä “kansalaisvaikuttamisena”. Tosiassa niin 1930-luvun fasistien kuin 2010-luvun uusfasistien toimintaan kuuluvat elimellisesti väkivaltaiset pahoinpitelyt. PVL pyrkii myös määrätietoisesti luomaan kuvaa “eliitin vastaisesta” toiminnasta, vaikka todellisuudessa järjestö toimii maahanmuuttajia ja työväenliikettä vastaan oikeuttaen Suomen todellisen poliittisen eliitin äärimmäistä leikkaus- ja rajapolitiikkaa.

Katuva ex-fuhrer ja nykyiset johtajat

15. toukokuuta 2016 Suomen natsiliikettä ravisteli uutispommi: PVL:n perustaja ja ensimmäinen virallinen johtaja Esa Henrik Holappa astui julkisuuteen puhumaan toiminnastaan natsiliikkeessä, sanoutui irti natsismista ja ilmoitti vastustavansa rasismia. Ulostuloon kuului Minä perustin uusnatsijärjestön – Suomen Vastarintaliikkeen ex-johtajan muistelmat -elämäkerran julkaiseminen ja laajan haastattelusarjan julkaiseminen Ylen tutkivan journalismin Spotlight-ohjelmalle ja Yle Uutisille. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen PVL:n entinen jäsen sanoutui julkisesti irti järjestöstä, laajemmasta natsiliikkeestä ja natsistisesta ideologiasta.

Elämäkerrassaan Holappa kertoo, miten hän teini-ikäisenä ajautui natsiskinipiireihin, mutta ei ollut tyytyväinen näiden järjestäytymisen tasoon. Vuonna 2007 hän otti Yhdysvaltalaisen Richard Scutarin kehotuksesta yhteyttä Ruotsin PVL:n Magnus Södermaniin ja Kristian Nordvalliin. Holappa alkoi yhdessä suunnitella Suomen vastarintaliikkeen (nykyinen Pohjoismainen vastarintaliike – Suomi) perustamista oululaislähtöisen Mikko Haapakosken kanssa, joka asui Helsingissä. Holapan ollessa Yhdysvalloissa Haapakoski sai Södermanilta, Nordvallilta ja Klaus Lundilta luvan järjestön Suomen osaston perustamiseen. Holapan kirjoittaa elämäkerrassaan, miten julkisuudelta piilossa pysynyt Haapakoski oli järjestön tosiallinen perustaja:

“Järjestön uusi johto, johon Mikko Haapakosken lisäksi kuuluivat helsinkiläinen Otto Rutanen ja Ali Kaurila, oli kuitenkin sitä mieltä, että voisin edelleen jatkaa järjestön nimellisenä johtajana. Johtamisen sijasta minulle oli suunniteltu Kansallisen vastarinnan verkkosivujen ylläpitäjän ja aktiivisen kirjoittajan roolia. Aktivismista ja toiminnasta huolehtisi edellä mainittu kolmikko.”

Kirjassaan ja Ylellä Holappa kertoo, miten PVL pyrkii hyödyntämään kärjistynyttä yhteiskunnallista keskustelua ja houkuttelemaan uusia jäseniä pehmentämällä kovaa imagoaan. Natsin sijaan jäsenet kutsuvat itseään “kansallismielisiksi” ja “isänmaallisiksi”. Järjestö työskentelee määrätietoisesti “yhdistääkseen Suomen äärioikeistolaiset, nationalistiset ja rasistiset ryhmittymät”. Tästä yksi käytännön esimerkki ja suomalaiselle fasismille kahdessa vuodessa tärkeäksi muodostunut projekti on vuonna 2014 aloitettu itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkue. Holappa kertoo, että tuolloin vielä SVL:n nimellä toiminut PVL oli aloitteellinen soihtukulkueen järjestämisessä: “SVL-aktivistit myös loivat ja ylläpitivät tapahtuman nettisivua. Lähes kaikki jäsenet ja tukijäsenet osallistuivat kulkueeseen, mutta matalalla profiililla. Pitkän tähtäimen suunnitelmana oli, että SVL:stä tulisi koko suomalaisen äärioikeiston näkymätön kattojärjestö. Holappa sanoo, ettei liike halunnut karkottaa mahdollisia osallistujia sillä, että Suomen Vastarintaliike toimisi avoimesti järjestäjänä. Siksi virallinen versio oli, että soihtukulkue on epäpoliittinen tapahtuma.” Tämä vahvisti sen, mitä antifasistit olivat soihtumarssista kirjoittaneet jo vuonna 2014.

Holappa oli Suomen vastarintaliikkeen julkinen johtaja vuosina 2008-2012, jonka jälkeen järjestöä johti Juuso Tahvanainen 2012-2015. Vuoden 2015 lopulla järjestö kuitenkin luopui yhden johtajan mallista ja perusti Suomalaisen valtuuston johtamaan järjestöä. Vuonna 2016 PVL:n Suomen osastoa johti valtuusto, johon kuului edustaja jokaisen kaupungin aktivistiryhmästä ja neljä erityistä vastuuhenkilöä. Neljä vastuuhenkilöä olivat rekrytointi- ja julkaisuvastaavat Antti Lehto ja Paavo Laitinen, aktivismista ja suomalaisavusta vastannut ja myös valtuuston puheenjohtajana toiminut Antti Niemi sekä kansainvälisistä suhteista vastannut Otto Rutanen. Valtuuston kokoonpano on edelleen sama tämän artikkelin kirjoituksen aikaan huhtikuussa 2017.

Niemi ja Rutanen edustavat Suomen osastoa myös koko Pohjoismaista vastarintaliikettä johtavassa Pohjoismaisessa valtuustossa. Ruotsin osastosta valtuustoon kuuluu Emil Hagberg ja Simon Lindberg sekä Norjan osastosta Haakon Forwald ja Tommy Olsen.

Jotkut Suomen PVL:n johtohenkilöt ovat aina pyrkineet välttelemään julkisuutta. Tällaisia ovat liikkeen keskeisiin ideologeihin kuuluva Turun seudulla asuva Ali Kaurila ja helsinkiläinen perustajajäsen Mikko Haapakoski. Kaurilalla on Holapan mukaan laajat yhteydet muihin fasistijärjestöihin, kuten Suomen Sisuun.

Suomen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen perustajiin kuuluva Ali Kaurila fasistien 612-yhteismarssilla 6.12.2014.

Jätettyään natsiliikkeen vuonna 2014 Holappa joutui rakentamaan elämänsä kokonaan alusta. Nykyään entinen natsijohtaja katuu toimintaansa natsiliikkeessä ja puhuu julkisuudessa rasismia ja natsismia vastaan.

Kulttuuria, urheilua ja tappo

PVL:n kulttimaisia piirteitä saavaan vuositoimintaan kuuluvat erilaiset muistotapahtumat tunnetuille nationalisteille ja fasisteille. Vuonna 2016 järjestö piti erilaisia muistotapahtumia muun muassa fasistipappi Elias Simojoelle, Simo Häyhälle, natsi-Saksan marttyyri Horst Wesselille, Adolf Hitlerille, Eugen Schaumanille, IKL:n kansanedustajana toimineelle fasistille Paavo Susitaipaleelle ja Johan Ludvig Runebergille.

PVL:n toiminnassa vähintään yhtä tärkeää on niin sanotun sisäisen toiminnan järjestäminen, jolla luodaan fasistista (ala)kulttuuria ja yhteisöä. Alkuvuosinaan PVL pyrki jossain määrin julkisesti tekemään pesäeroa 1990-luvulla pitkälti natsiskineistä koostuneeseen Suomen natsiliikkeeseen ja sen jäänteisiin 2000-luvulla. Viime vuosina natsijärjestö on kuitenkin yhä enemmän panostanut urheilusta ja kulttuurista koostuvaan sosiaaliseen toimintaan.

Järjestö järjestää aktivisteilleen urheilua, jossa korostuvat erityisesti voimailu- ja kamppailulajit sekä eräretkeily. Kulttuurin puolella järjestöllä on nettiradio, jossa on fasistiseen musiikkiin keskittyvä ohjelma. PVL:n jäsenistä monet myös soittavat erilaisissa fasistista sanomaa julistavissa bändeissä ja järjestävät aktiivisesti erilaisia konsertteja. Alakulttuurisen fasismin poliittinen tarkoitus on tehdä järjestöä helpommin lähestyttäväksi ulkopuolisille ja tarjota yhdessä tekemistä järjestössä jo oleville henkilöille.

Syyskuu 2016 oli käänteentekevä hetki Suomen PVL:n vuodessa ja koko järjestön historiassa. Lukuisat pahoinpitelyt johtivat siihen, mitä monet ovat pelänneet jo vuosia. PVL:n helsinkiläinen aktiivi Jesse Torniainen pahoinpiteli Jimi Karttusen natsien katutapahtumassa 10. syyskuuta, mistä saatuihin vammoihin Karttunen kuoli 16. syyskuuta. Kyseessä oli ensimmäinen poliittinen tappo vuosikymmeniin Suomessa. Kirjoitimme välittömästi Karttusen pahoinpitelijän olevan Jesse Eppu Torniainen, joka on ollut yksi PVL:n Helsingin ryhmän ydinaktiiveja koko tämän vuosikymmenen. 10.11. PVL varmistui olevan vastuussa Karttusen kuolemasta. Torniainen tuomittiin 30.12. törkeästä pahoinpitelystä ehdottomaan vankeuteen kahdeksi vuodeksi, vaikka hän ja PVL järjestönä olivat selkeästi vastuussa taposta. Tammikuussa 2017 Jesse Torniainen, Otto Rutanen ja Antti Niemi matkustivat yhdessä Ruotsiin natsitapaamiseen, jossa PVL:n ruotsalainen johtaja Simon Lindberg palkitsi Torniaisen liikkeen hyväksi tekemistään “teoista”.

Karttusen tappo sai myös kansainvälistä huomiota, ja useat antifasistiset ryhmät osoittivat solidaarisuutta Suomessa natsijärjestöä vastaan toimiville ihmisille. Ruotsissa järjestettiin mielenosoituksia useassa kaupungissa ja luettiin ääneen Varis-verkoston kirjoittama puhe. Keräsimme listan tietoomme tulleista kansainvälisistä tuenosoituksista. Saksalainen Antifa Infobladet -lehti otti myös yhteyttä Varis-verkostoon ja julkaisi saksaksi kirjoittamme artikkelin, joka käsitteli Jimi Karttusen tappoa, Pohjoismaista vastarintaliikettä ja Suomen fasistiliikettä.

Marsseja Tukholmassa ja Helsingissä

PVL järjestää harvoin marsseja ja käyttää pääosan ajastaan katupropagandaan, rekrytoimiseen ja järjestön organisaation rakentamiseen. Toukokuussa 2016 vappuna järjestettiin Ruotsissa mielenosoitus, johon otti osaa useita PVL:n jäseniä Suomesta. Lisäksi Ruotsin PVL järjesti Tukholmassa 12. marraskuuta mielenosoituksen, johon osallistui jälleen myös suomalaisia natseja. PVL:llä on myös jonkin verran aktivisteja Norjassa, mutta pääasiassa Ruotsin ja Suomen jäsenet muodostavat “Kansallissosialistista Pohjolaa” tavoittelevan järjestön. Pian Tukholman marssin jälkeen PVL ilmoitti järjestävänsä mielenosoituksen myös Suomessa muutamaa viikkoa myöhemmin, itsenäisyyspäivänä. Tämä oli vuonna 2008 perustetun Suomen PVL:n ensimmäinen julkinen mielenosoitus.

PVL oli aloittamassa 612-marssia 2014, mutta vaikuttaa nyttemmin irtaantuneen tapahtuman aktiivijärjestämisestä, sillä 2016 järjestö järjesti oman “avoimesti kantaaottavan” kansallissosialistisen mielenosoituksensa. Irvokkaasti “Kohti vapautta” -nimellä kulkenut natsimarssi järjestettiin 6. joulukuuta 2016 Helsingissä. PVL:n mukaan se oli Suomen isoin kansallissosialistinen mielenosoitus 1930-luvun jälkeen. Mielenosoitukseen osallistui noin 150 natsia Suomesta, Ruotsista ja yksittäisiä henkilöitä useasta eri maasta. Helsinkiläinen Janne Moilanen ja oululainen Santeri Juhani Keränen pitivät puheet mielenosoituksessa.

Janne Moilanen (vasemmalla) ja Santeri Keränen pitivät puheet Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Helsingissä 6.12.2016. Liikkeen Suomen valtuuston puheenjohtaja Antti Niemi kantaa megafonia.

Varis-verkosto, Helsingin Vasemmistonuoret ja A-ryhmä järjestivät PVL:n marssille antifasistisen Helsinki Ilman Natseja -vastamielenosoituksen, johon osallistui arviolta 3000 ihmistä. Varis-verkoston jäsen piti puheen Helsinki Ilman natseja -mielenosoituksessa.

Kieltokanne ja Torniaisen tuomio

PVL:n vuosi 2016 päättyi hyvin epävarmoissa tunnelmissa, sillä poliisihallitus ilmoitti 22.12.2016 aikovansa nostaa kanteen PVL:n kieltämiseksi. Kanne Suomen PVL:n kieltämiseksi nostettiin 2.3.2017. Tämä oli seurausta Suomessa koko syksyn käydystä julkisesta keskustelusta. Samankaltaista keskustelua on käyty myös Isossa-Britanniassa National Action -järjestöstä, joka lopulta kiellettiin ja laitettiin terroristilistalle joulukuussa 2016.

Jimi Karttusen tappanut Jesse Torniainen Helsingin käräjäoikeudessa 21.12.2016.

Tämän lisäksi Karttusen taposta syytetty Jesse Torniainen joutui oikeuteen 30.12.2016. Torniainen tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen, mutta syyttäjä aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeuden tulos selviää vuoden 2017 aikana.

Vuoden 2017 alussa PVL on jatkanut toimintaansa edellisvuosien tapaan. Tammi-helmikuussa järjestö tosin koki kovan takaiskun, kun järjestön kerhotilan vuokrasopimus irtisanottiin Varis-verkoston selvitettyä ja paljastettua sen sijainnin ja vuokranantajan. Nähtäväksi jää, tuleeko lähes 9 vuotta vanhalle natsijärjestölle seurauksia poliisihallituksen tekemästä kieltokanteesta. Tuloksesta riippumatta ruohonjuuritason antifasistiselle toiminnalle on tarvetta jatkossakin.

Katso myös:

Puoli vuotta Jimi Karttusen taposta – mitä on tapahtunut?

Kärkkäinen -tavarataloketju tiiviissä yhteistyössä natsijärjestön kanssa

Vasikat, henkilörekisterit ja öiset pahoinpitelyt – Suomen vastarintaliike vuonna 2015