Eilen 1.5.2017 Turussa vallattiin silta protestina pakkopalautuksia vastaan

“Tänä vuonna vietetään Turussa antifasistinen, kansainvälinen ja solidaarinen vappu, jossa vaaditaan seis pakkopalautuksille!”

Vaikka muutamana edeltävänä päivänä oli satanut lunta vaakatasossa, aurinko paistoi kun vappukulkue lähti liikkeelle klo 14 Puutorilta. Mielenosoituksella haluttiin vastustaa kaikkia mielivaltaisia ja sortavia pakkopalautuksia, joita Suomen valtio on päättänyt toteuttaa. 90 ihmistä osallistui marssille, ja tunnelma oli korkealla.

Mielenosoitus kulki Kauppatorin laitaa ja kävelykadun läpi vaatien rajoja auki ja loppua karkoituksille. “Turkin hallitus pois Rojavasta” -huudatuksilla vaadittiin loppua Erdoganin fasistihallinnon toteuttamille pommituksille Rojavassa.

Aurasillan valtaus pysäytti liikenteen Turun ydinkeskustassa 15 minuutiksi. Tällä eleellä halusimme osoittaa vapaan liikkuvuuden tärkeyden arkipäiväisessä elämässämme.

Valtauksen aikana luettiin seuraava puhe:

“Vappu on vallankumouksellisen työväenliikkeen perinteinen juhlapäivä. Tänä vuonna vietetään Turussa antifasistinen, kansainvälinen ja solidaarinen vappu, jossa vaaditaan seis pakkopalautuksille!

Me emme juhli 100-vuotiasta Suomea, joka tekee karkoituksia mm. Afganistaniin ja Irakiin. Sillä ei ole merkitystä, onko lennoilla lapsia, aikuisia, vanhuksia; miehiä, naisia tai muunsukupuolisia – kaikki karkotukset on pysäytettävä. Eikä meitä kiinnosta, vaikka poliisi “tekee vain työtään”. Ihmishenget menevät aina lain kirjaimen ja henkilötodistusten edelle. Viimeksi lauantaina poliisi sakotti paperittomia Helsingin turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa. Myös Turussa poliisit tekee tällainen etninen profilointi, mikä pitäisi olla laiton, mutta poliisi tekee sen silti. Pitääkö todella nyt vielä maksaa siitä että on paperiton?

Globaalissa kapitalismissa isot firmat etsii halpatyövoimaa sieltä missä se on halvinta. Mutta jos muualla on sotaa ja osa ihmiset pakenevat, niin he eivät ole Suomeen eikä Eurooppaan tervetulleita. Näitä ihmisiä lähetetään takaisin sinne, missä osa jatkaa työnteko halvalla, missä ei aina ole ammattiliittoja ja missä herkemmin tapetaan työläisiä. Silti heidän tekemät tuotteet kelpaavat Suomen kauppoihin ja sopii hyvin kuluttamiseen täällä.

Kriisistä on tullut hallinnan muoto, jossa kaikki on salittua, jopa välttämätöntä sen varjolla. Ympäri Eurooppaa leikkauspolitiikan kiristyessä ihmiset turvautuvat hädissään muukalais- ja naisvihamielisiin fasistisiin liikkeisiin. Mutta sitä tapahtuu myös Turkissa ja Syyriassa. Erilaisten populistijohtajien noustessa, polttopullojen lentäessä vastaanottokeskuksiin ja natsien marssiessa kaduilla täällä Euroopassa, valtiot puhuvat “pakolaiskriisistä” ja reagoivat nostamalla muureja ympärilleen tiukempien rajatarkastusten muodossa.

He, jotka pääsevät tavalla tai toisella rajavartioiden ohi ja piikkilankojen yli, joutuvat uuden vainon kohteeksi. Poliisi pidättää ihmisiä kodeistaan ja kouluistaan toimittaakseen heidät takaisin sodan ja pommitusten keskelle.

Turussa meidän on pakko pysäyttää rasistit ja fasistit, olkoon he sitten erilaisia fasisteja ja työväenluokan vihollisia kuten PVL tai Daesh, tai sitten Suomen valtio ja sen suojelevat poliisit, joka lähettävät ihmisiä joka ovat tulleet tänne hakemaan turvaa, kuolemaan.

Kriisiin on toinenkin vastaus kuin fasistinen kontrolli. Tänä vappuna jatkamme pitkää perinnettä asettumalla valtioita, patriarkaattia ja kapitalismia vastaan luodaksemme yhdessä vapun ilman rajoja!”

 

Mielenosoituksen jälkeen kansankeittiö tarjoili herkullista ruokaa. Lahjoitukset menivät Valkovenäjän Anarkistiselle Mustalle Ristille.

 

 

Mukana olivat:

Vapaa Turku

Varis Turku

KJAR (Itä-Kurdistanin Vapaiden Naisten Yhteisö)

Kansankeittiö Turku

Vapaa liikkuvuus Turku (siirtolaisten oikeuksien puolesta kamppaileva verkosto)

QFemZine (Queerfeministinen aikakausilehti)

Maailmanpyörä Koroinen

 

 

Lisää:

Pakkopalautuksista Helsingin Sanomissa

Antti Rautiaisen vappupuhe