AFA Tukholma: Natsit hyökkäsivät rauhanomaiseen mielenosoituksen

Nordisk Ungdom (NU) -ryhmän natsit hyökkäsivät nuorten turvapaikanhakijoiden tueksi järjestettyyn mielenosoitukseen Tukholmassa 7.5.2017. Käänsimme suomeksi Tukholman AFA:n hyökkäystä käsittelevän tekstin Nazister till angrepp mot fredlig manifestation.

Toukokuun 7. päivä natsit hyökkäsivät yksin tulleiden nuorten turvapaikkaoikeuden tueksi järjestettyyn mielenosoitukseen Tukholman Mynttorgetilla. Kaksikymmentä Nordisk Ungdom (NU) -ryhmän natsia hyökkäsi antirasistiseen mielenosoitukseen savupommien, banderollien ja iskulauseitten kanssa ja yritti keskeyttää puheen huutamalla. Paikalle saapunut poliisi päätti olla puuttumatta natsien toimintaan, mutta osoitti ryhmälle paikan hieman kauempana Mynttorgetista, jossa he voisivat jatkaa häirintää.

Hyökkäyksellä on tiettyjä yhtäläisyyksiä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) hyökkäykseen rasisminvastaiseen mielenosoitukseen Kärrtorpissa vuonna 2013. Silloin, kuten nytkin, järjestäytyneet natsit päättivät fyysisesti hyökätä ​​rasisminvastaisen mielenosoitukseen ja silloin, kuten nytkin, poliisi päätti käyttää natseja vastaan silkkihanskoja kovien otteiden sijaan. Rasisminvastustajat päättivät pysyä yhdessä ja pitää aloitteen, mikä johti siihen etteivät natsit voineet tehdä muuta kuin töniä ja huutaa. Kukaan ei loukkaantunut hyökkäyksessä, mikä johtuu paljolti siitä, että Nordisk Ungdom koostuu lähinnä sensaationhakuisista internetsotureista, jotka toteuttavat aktioita lähinnä voidakseen ottaa niistä kuvia verkkosivuilleen.

Mynttorgetin hyökkäys tapahtui samana päivänä kun kävi ilmi, että Falunin kunta oli päättänyt evakuoida 50 ihmistä pakolaismajoituksesta kahdeksi päiväksi vappuna, koska PVL:n kulkue eteni kaupungin läpi 1. toukokuuta. Toistuvasti yhteiskunnan edustajat ottavat selkeästi kantaa natsien oikeuksien puolesta, jotta he voisivat kävellä meidän kaduillamme, vaikka se tarkoittaa, että muut ihmiset ovat uhattuina. Sananvapauden nimissä he suojaavat natsien etuja, mikä loukkaa laajojen yhteiskuntaryhmien oikeutta liikkua turvallisesti omassa kaupungissaan tai, kuten Falunissa, jatkaa elämäänsä asuntolassa.

Natsiorganisaatiot yrittävät jatkuvasti saada seuraajiaan irrottautumaan näppäimistöstä ja lähtemään kaduille. Me, jotka olemme vuosikymmeniä vastustaneet järjestäytynyttä natsismia, tiedämme kokemuksesta, että on kohtalokas virhe antaa näille ryhmille vapaa pääsy kaupunkeihimme. Ainoa periaate, joka käytännössä estää natsiryhmiä rekrytoimasta ja kasvamasta, on olla antamatta heidän toimia rauhassa. Natsien vihanlietsonnan kaduilla tulee olla vaikeaa, pelottavaa ja suuri vaiva siihen osallistuville. Siksi olemme aina taistelleet takaisin, siksi emme koskaan anna natseille jalansijaa, siksi olemme sanoneet että antifasismi on itsepuolustusta.

/ AFA Tukholma

Video hyökkäyksestä

Lue lisää: