Valkovenäläisiä antifasistivankeja

Valko-Venäjällä kuohuu jälleen, ja moni on varmaankin jo kuullut mm. anarkisteihin kohdistuvasta repressioaallosta. Anarkisti- ja antifasistivankeja tukevan Tattoo Circus Helsinki 2017 -tapahtuman lähestyessä nostamme esiin muutamia valkovenäläisiä antifasistivankeja, jotka joutuivat esivallan silmätikuiksi jo ennen helmi- ja maaliskuun suuria mielenosoituksia.

Maksim Jagneško/Jahnieška*, antifasisti Grodnon kaupungista, tuomittiin 7.9.2016 kolmeksi vuodeksi rangaistuslaitokseen oikeistolaisten jalkapallofanien pahoinpitelemisestä. Kaikki alkoi siitä, kun huhtikuussa 2015 viisi oikeistolaista jalkapallofania hakkasi Maksimin niin pahasti, että hän joutui menemään sairaalaan. Nähtyään pahoinpitelyn jäljet lääkäri soitti paikalle poliisit. Maksimia painostettiin tekemään rikosilmoitus, mutta kun hän kieltäytyi, poliisit etsivät pahoinpitelijät valvontakamerakuvien perusteella ja painostivat nämä tekemään rikosilmoituksen Maksimista. Hän muuttui näin rikoksen uhrista epäillyksi ja syytetyksi ryöstöstä, tappouhkauksesta sekä vakavien omaisuus- ja ruumiillisten vahinkojen tuottamisesta. Tukipostia Maksimille voi kirjoittaa alla olevaan osoitteeseen. Todennäköisesti vain venäjäksi kirjoitettu posti menee rangaistuslaitoksen sensuurista läpi. Jos et osaa venäjää, voit kirjoittaa käännöskoneeseen (esim. systranet.com) yksinkertaisia lauseita englanniksi ja kopioida venäjänkielisen käännöksen korttiin tai kirjeeseen. Valko-Venäjän anarkistinen musta risti tarjoaa sivuillaan mahdollisuuden sähköisten tukikirjeiden lähettämiseen.

Maksim Jagneško

Osoite venäjäksi:

ИУОТ № 7
225140, Пружанский район, д. Куплино
Ягнешко Максим

Osoite englanniksi:

IUOT № 7
225140, Pruzhanski r-n, d. Kuplino
Yahnieshka Maxim

Maksim kärsii tuomiotaan rangaistuslaitoksessa, jossa vankien on elätettävä itsensä työllään. Koska työtä ei kuitenkaan ole tarjolla, on rahallinen tuki tarpeen. Esimerkiksi Anarkistinen Mansen musta risti (AMMR) tukee valkovenäläisiä anarkisti- ja antifasistivankeja. Eri tavoista osoittaa solidaarisuutta voit kuulla Tattoo Circuksessa Helsingissä 22.4.2017.

Vlad Lenko, antifasisti Ivatsevitšin kaupungista, pidätettiin joulukuussa 2014 epäiltynä tappelusta uusnatsien kanssa muutamaa päivää aikaisemmin. Häntä syytettiin ”ryhmähuliganismista” ja vakavan fyysisen haitan tuottamisesta. Syyskuussa 2015 Vlad Lenko tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen.

Vlad Lenko

Vladille voi kirjoittaa osoitteeseen (ks kielestä ylempänä)

211300 Витебская область,
Витебский район, п. Витьба, ИК-3
Ленько.В.И.

tai

211300 Vitebskaya obl.
Vitebskiy rajon, Vitba, IK-3
BELARUS
Lenko Vlad Igorevich

 

Useita minskiläisiä antifasisteja tuomittiin 4–12 vuoden vankeusrangaistuksiin 10.3.2017. Antifasistit pitävät tuomioitaan poliittisina. Ilja Volovik tuomittiin kymmeneksi vuodeksi antifasistisen ryhmittymän johtamisesta ja jalkapallofanien väliseen tappeluun osallistumisesta 29.6. vuonna 2014. Hänen mm. väitetään irrottaneen tappelun aikana oikeistolaisia jalkapallofaneja kuljettaneen johdinauton virroittimen. Heinäkuussa 2014 kymmeneen henkilöön kohdistettiin rikostutkinta tappeluun liittyen, mutta siitä luovuttiin. Kukaan ei ollut tehnyt tapauksesta rikosilmoitusta. Juttu nostettiin uudelleen esiin 2016, kun poliisi teki kotietsintöjä lukuisten minskiläisten antifasistien koteihin pidätettyään Andrei Tšertovitšin ja Artjom Kravtšenkon epäiltyinä huumausainerikoksesta. Heidän lisäkseen Volovik sekä Dmitri Tsehanovitš, Vadim Boiko ja Filip Ivanov joutuivat syytteeseen ja tuomittiin tuosta lähes kolmen vuoden takaisesta tappelusta. Lisätietoja päivitetään tähän artikkeliin myöhemmin.

Ilja Volovik, Vadim Boiko ja Dmitri Tsehanovitš

* Artikkeli pohjautuu venäjänkielisiin teksteihin, joissa henkilöistä on käytetty heidän venäjänkielisiä nimiversioitaan. Jahnieška on Maksimin valkovenäjänkielinen sukunimi suomalaisen tavan mukaan translitteroituna. Latinalaisilla kirjaimilla kirjoitetut osoitteet ja niihin liitetyt nimet on translitteroitu valkovenäjänkielisistä nimistä englantilaisen translitterointitavan mukaan. Sekä venäjänkieliset että latinalaisin kirjaimin kirjoitetut osoitteet ovat Valko-Venäjän amr:n sivuilta, joilla on paljon tietoa myös englanniksi.

Lähteet:

avtonom.org
abc-belarus.org