National Action -natsijärjestön uudelleenbrändäys paljastui – samat jäsenet, uusi lippu

National Actionin tilalle perustetun National Socialist Networkin jäseniä Skotlannin Alloassa maaliskuussa 2017.

Uusnatsijärjestö National Action ilmoitti hajoavansa viime vuoden joulukuussa järjestön kieltämisen seurauksena. Vuoden 2000 terrorismilainsäädäntöön nojaavaa kieltoa perusteltiin järjestön antisemitistisillä salaliittoteorioilla, rasistisella ja homofobisella propagandalla, sekä kommenteilla, joita sen johtavat jäsenet olivat esittäneet kansanedustaja Jo Coxin murhasta. National Action on ensimmäinen vuoden 2000 terrorismilainsäädännön avulla kielletty äärioikeistolainen järjestö. Järjestö syntyi entisten BNP:n (British National Party) nuorisosiipeen kuuluneiden äärioikeistoaktiivien aloitteesta ja ennen lakkauttamistaan sillä oli aktiivisia paikallisryhmiä useissa muissa kaupungeissa, erityisesti Yorkshiren alueella. Ryhmän ideologinen perusta edusti hyvin perinteistä hitleriläistä kansallissosialismia, jonka kuvastoa se myös viljeli materiaaleissaan.

Kourallinen natseja “Hitler oli oikeassa”-banderollin kanssa on tyypillinen National Actionin mielenosoitus.

Englantilainen antirasistinen järjestö Hope not hate paljasti kuitenkin julkaisemassaan jutussa, että jo ennen kieltoa ja sen jälkeen National Actionin entinen johtaja Benjamin Raymond on pyrkinyt kokoamaan National Actionin ympärille jääneitä toimijoita ja käynnistämään ryhmän uudelleen nimellä “National Socialist Network”. Uudelleenbrändäyksen tarkoituksena on tehdä uudesta verkostosta löyhempi ja immuunimpi valtiolliselle repressiolle. Verkoston tavoitteena ei Raymondin sanojen mukaan ole toimia järjestönä, johon liittyä, vaan inspiraationa, joka tarjoaa värväysalustan “koko liikkeelle” ja “sulavana” osana uusnatsiliikettä. Ennen tätä National Actionin jäsenet tulivat tunnetuksi muun muassa sosiaalisen median vihakampanjoista sekä “White Man March”- nimellä kulkevista tapahtumista. Näistä kuuluisimmassa järjestön jäsenet joutuivat pakenemaan väkijoukkoa matkatavaravarastoon Liverpoolissa, josta he pääsivät poistumaan vasta poliisisaattuessa, mutta eivät silloinkaan vammoitta. Katso video tästä. Liike on myös mediassa kytketty useisiin erilaisiin väkivaltarikoksiin, kuten vuonna 2015, kun Zack Davies hyökkäsi Tesco-ketjun ruokakaupassa satunnaisen ohikulkijan kimppuun viidakkoveitsellä.

National Actionilla ja sen jäsenillä on myös yhteyksiä Suomeen. Järjestön johtaja Benjamin Raymond kävi Turussa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) vieraana tammikuussa 2015 ja tapasi matkallaan myös esimerkiksi Timo Hännikäisen Sarastus-kollektiiviin kuuluvan Kai Murroksen PVL:n entisessä Turun kerhotiloissa. Raymondia haastateltiin myöhemmin PVL:n Oulun ryhmän toimittamassa radio-ohjelmassa. Järjestöt ovat myös useissa eri yhteyksissä järjestäneet toisilleen erilaisia solidaarisuusaktioita. National Action esimerkiksi poseerasi internetissä “Scar was right” banderollin kanssa, jolla natsijärjestö halusi osoittaa julkisesti tukensa arpinaamaiselle Jesse Torniaiselle Jimi Karttusen taposta.

Uuden “liikkeen” ensimmäinen esiinmarssi järjestettiin Skotlannissa Alloassa, jossa verkosto esitteli sen uusia lippuja Scottish Defense Leaguen järjestämässä tapahtumassa, joka kokosi yhteen noin 40 fasistia erilaisista järjestöistä. Uusissa lipuissa on keltaisella pohjalla musta riimukuvio, joka on tyypillistä natsististen ryhmien kuvastoa. Uudesta symboliikasta huolimatta paikalla ollut lipunkantajajoukko ei juuri erottunut toimintatavoiltaan tai osallistujiltaan National Actionin aikaisemmista aktioista, sillä tapahtumaan osallistui useita sen entisiä aktivisteja. Mitään ideologista eroa edeltäjäänsä “National Socialist Networkilla” tuskin on, vaan sen ideana on suojella jäseniään ja erityisesti johtajiaan terrorismilakeja ja poliisin toimintaa vastaan. Aikaisemmin vastaavanlaisia solumaisia ryhmärakenteita ovat hyödyntäneet esimerkiksi 90-luvun saksalaiset uusnatsit, jotka pyrkivät välttämään niin valtiollisia kieltoja kuin myös yrityksiä selvittää niiden hallinnollisia rakenteita. Nähtäväksi jää, onnistuuko verkoston yritys kiertää terrorismilainsäädäntöä vai tuleeko senkin kohtalo olemaan edeltäjänsä kaltainen.

Lähteet: Hope not Hate, Huffington Post

Katso myös:

Vice: Miksi brittiläisten natsijärjestöjen kieltäminen on ajanhukkaa

Suomen vastarintaliikkeen yhteistyöjärjestön mielenosoitus ajettiin löytötavaravarastoon Liverpoolissa