Chicagossa perusteilla antifasistinen nyrkkeilysali vastareaktiona fasistiseen väkivaltaan

Donald Trump ja rasistisen United Kingdom Independence Partyn (UKIP) johtaja Nigel Farage

”Kaupungissa on uusi sheriffi – presidentti Donald Trump”, julistaa viiteen kalifornialaiseen moskeijaan lähetetty kirje. “Hän tulee puhdistamaan Amerikan ja saamaan sen jälleen loistamaan. Ja hän tulee aloittamaan muslimeista. Hän tulee tekemään muslimeille saman, mitä Hitler teki juutalaisille”, Americans for a Better Way -ryhmän nimellä allekirjoitettu viesti jatkuu.

Elitistisen, naisvihamielisen ja rasistisen miljardöörin Donald Trumpin voitto presidentinvaaleissa on antanut uutta puhtia myös fasistiselle ja natsistiselle liikehdinnälle Yhdysvalloissa: Southern Poverty Law Center -kansalaisjärjestö (SPLC) tilastoi yhteensä 867 viharikosta, häirintää ja uhkailua jo vaalivoiton jälkeisinä ensimmäisinä kymmenenä päivänä.

– Useita juutalaisia hautausmaita on vandalisoitu, juutalaisia kouluja ja toimintakeskuksia vastaan on tehty yli sata pommiuhkausta, synagogia on tärvelty, hakaristejä maalattu, listaa American Jewish Councilin johtaja David Harris pelkästään kuluneen vuoden 2017 antisemitistisiä viharikoksia Ylen haastattelussa.

On kuitenkin yksinkertaistavaa sanoa, että kasvanut fasistinen ja rasistinen väkivalta johtuisi yksinomaan Trumpin vaalivoitosta. Esimerkiksi muslimivastaiset viharikokset lisääntyivät 67% jo vuonna 2015, eli ennen varsinaista vaalikampanjaa. Ennemminkin natsistinen ja fasistinen järjestäytyminen, Alt-Right-nimellä tunnettu järjestäytynyt rasistinen ja naisvihamielinen nettihäirintä sekä parlamentaarinen ”valkokaulusfasismi” on nähtävä saman liikehdinnän erilaisina ilmentyminä, jotka ovat tukeneet ja vahvistaneet toisiaan.

Tuhannet opiskelijat estivät rasismiin, trans- ja naisvihaan sekä pedofiliaan yllyttävän Milo Yiannopoulosin puhetilaisuuden Berkeleyn yliopistolla. Yiannopoulos oli mm. uhannut nimetä kampuksen paperittomia opiskelijoita tilaisuudessa.

Tätä kehitystä vastaan on syntynyt massiivinen ruohonjuuritason vastavoima, kun sadattuhannet ihmiset ovat vastanneet rasistiseen väkivaltaan ja häirintään mm. estämällä lukuisia fasistien kokoontumisia, paljastamalla anonyymisti toimivia nettiuhkailijoita, vastustamalla pakkokarkotuksia ja järjestäytymällä poliisiväkivaltaa vastaan. Rasistisen poliisiväkivallan ja -murhien sekä fasismin nousun myötä yhä useammat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvat sekä poliittisesti aktiiviset ihmiset ovat alkaneet miettimään entistä tarkemmin henkilökohtaista ja kollektiivista itsepuolustustaan. Antikapitalistisen liikkeen ympärille onkin syntynyt viikoittain uusia antifasistisia, poliisin ja poliisiväkivallan vastaisia ja feministisiä ryhmiä eri puolilla Yhdysvaltoja. Nyt Chicagossa ollaan avaamassa kollektiivisen itsepuolustuksen tarpeeseen maksutonta antifasistista kunto- ja nyrkkeilysalia, jossa ”ihmiset voivat oppia välttämättömiä taitoja, joita he tarvitsevat ollakseen turvassa Trumpin Yhdysvalloissa”.

https://vimeo.com/212171139

Eräs Haymaker: Popular Fitness and Self-Defense-kuntosalin perustajista, Naila-niminen musliminainen ja opiskelija-aktivisti, sanoo huomanneensa, että viharikosten kasvun myötä hän on alituisesti vaarassa joutua hyökkäysten kohteeksi ulkonäkönsä vuoksi. Siksi hän haluaa olla mukana rakentamassa tilaa, jossa naiset ja rodullistetut ihmiset voivat opetella taistelemaan fasismin uhkaa vastaan. Toinen perustaja Meyer sanoo havainneensa järjestäytyneen itsepuolustuksen tarpeen kasvanutta antisemitismiä vastaan. Henkilökohtainen käännekohta hänelle oli natsien hyökkäys, jossa hän menetti useita hampaitaan.

Haymaker-kuntosali tarjoaa maksuttomia tiloja ja kursseja kaikille, joita fasismi ja valkoinen ylivalta uhkaavat. Toiseksi keskeiseksi vaaraksi mainitaan konservatiivisista ja patriarkaalisista asenteista kumpuava lähisuhdeväkivalta, jonka kohtaamiseen sali tarjoaa työkaluja. Projektin inspiraation lähteiksi salin perustajat listaavat muun muassa Hitlerin vallan aikana perustetun Jewish Berlin Boxing Clubin, Amerikan alkuperäiskansojen liikkeiden ”fyysisen kulttuurin keskukset”, juutalaisteinin Pacifio Di Consiglion perustaman antifasistisen nyrkkeilysalin Mussolinin Italiassa sekä lukuisat antifasistiset kunto- ja nyrkkeilysalit ympäri Eurooppaa nykypäivänä (katso esim: An overview of Italy’s anti-fascist gyms and boxing clubs). Salin toimintaa ohjaaviksi periaatteikseen he nimeävät autonomian, voiman ja solidaarisuuden:

”Uskomme autonomiaan, sillä tiedämme että meidän on opeteltava taistelemaan itse tukeutumatta instituutioihin, jotka tukahduttavat voimamme, tai kuntosalien machokulttuureihin, jotka heikentävät meitä. Uskomme voimaan, sillä tiedämme että meidän on oltava vahvempia kuin ne, jotka haluavat nähdä meidät kuolleina, ja pelottomia kyetäksemme luomaan liikkeen, joka ei kykene ainoastaan puolustamaan itseään vaan muuttamaan yhteiskuntaa. Uskomme solidaarisuuteen sekä näemme henkilökohtaisen kehityksen myös kollektiivisena kehityksenä ja hyökkäyksen yhtä vastaan hyökkäyksenä kaikkia vastaan. Opettelemme pitämään huolta toisistamme, jotta voimme olla yhdessä vaarallisia.”

Sadat antifasistit ottivat yhteen Trumpin kannattajien (yläkuvat) kanssa Berkeleyssä, Kaliforniassa, 15. huhtikuuta.

Kuntosalin perustajat näkevät projektin olevan yksi osa laajemman vallankumouksellisen voiman kasvattamista. The Anti-fascist Newsille antamassaan haastattelussa he sanovat, että ”antifasismin on oltava paljon enemmän kuin reaktiivisia hyökkäyksiä fasistien kokoontumisia vastaan”. Kuntosali voi toimia naapuruston ihmisten kohtaamispaikkana, jossa luodaan uusia yhdessä elämisen, kamppailun, ja keskinäisen avun muotoja, jotka luovat yhteisöllisiä tukiverkostoja ja hahmottelevat tavoittelemaamme vapaata yhteiskuntaa.

Haymaker: Popular Fitness and Self-Defense on käynnistänyt indiegogo-joukkorahoituskampanjan, jolla he pyrkivät keräämään 50 000 dollaria salin perustamiseen. Sali tullaan joka tapauksessa perustamaan, vaikka tavoitteeseen ei päästäisikään, mutta joukkorahoitus mahdollistaa laadukkaat ja maksuttomat (tai vapaaehtoiseen maksuun perustuvat) kurssit ja tilat ensimmäisen vuoden ajaksi. Jos haluat tukea pitkäjänteistä antifasistista järjestäytymistä ja yhteisöllistä antikapitalistista vastarintaa rahallisesti, voit osallistua esimerkiksi tämän salin joukkorahoitukseen.

Jos haluat järjestäytyä fasismia vastaan, voit ottaa yhteyttä Varis-verkostoon tai perustaa ystäviesi kanssa oman ryhmän – esimerkiksi kuntosalia pyörittävän kollektiivin!

Katso myös: