Rasismia ja fasismia Tampereella: Perussuomalaisista erotetun Terhi Kiemungin ura 2015-2017

Terhi Kiemunki Rajat kiinni -mielenosoituksessa Tampereella 23.1.2016.

Perussuomalaisten puoluehallitus erotti perjantaina 24.2.2017 Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja Terhi Kiemungin perussuomalaisista. Kiemunki on Tampereen kaupungin varavaltuutettu, kansanedustaja Lea Mäkipään (ps.) avustaja ja Suomen Sisun Pirkanmaan piirin aktiivi. Hän aikoo edelleen lähteä vaaleihin sitoutumattomana perussuomalaisten listoilta. Mäkipää vaikuttaa antavan täyden tukensa eduskunta-avustajalleen, sillä rasistikohusta toiseen siirtyvä Kiemunki saa yhä jatkaa työsuhdettaan. Maanatai-iltana 27.2. Tampereen perussuomalaisten hallitus päätti yksimielisesti Kiemungin voivan jatkaa puheenjohtajana, vaikka puolueen sääntöjen mukaan Kiemungin ei pitäisi enää voida olla yhdistyksen jäsen eikä toimia puheenjohtajana. Jopa perussuomalaisten Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja Ari Pihti kuvailee Tampereen paikallisyhdistyksen tilannetta koomiseksi.

Kiemunki on tullut valtakunnallisesti tunnetuksi äärimmäisen rasistisista, jopa lapsiin kohdistuvista halventavista kommenteistaan. Tampereella asuvan Kiemungin “uraa” tarkastamalla saa laajan kuvan rasistisesta ja fasistisesta liikehdinnästä Tampereella viimeisen kahden vuoden aikana sekä sen vaikutuksesta myös joihinkin muihin kaupunkeihin.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoja saanut Kiemunki toimii perussuomalaisten ohella Suomen sisussa, joka on Suomen 2000-luvun pitkäikäisin fasistinen järjestö. Suomen sisu on tehnyt kulisseissa yhteistyötä natsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja uusfasistisen Sarastus-verkkolehden kanssa. Kiemunki sai vuonna 2011 sähköpostiinsa Anders Bering Breivikin manifestin ennen joukkomurhaa. Kiemunki lähetti Breivikin manifestin eteenpäin omien sanojensa mukaan, “koska se näytti käsittelevän islamia, välitin sen eteenpäin koko sähköpostilistalleni, sillä tunnen paljon ihmisiä, jotka tutkivat näitä asioita”. Kiemunki on ollut myös aktiivisesti mukana organisoimassa vuosina 2015-2016 järjestettyjä rasistisia Rajat kiinni -mielenosoituksia sekä bussikuljetuksia Tampereelta muiden kaupunkien rasistimielenosoituksiin.

Kiemungin aktivistiura 2015-2017

Rajat kiinni -mielenosoitusten alkaessa Tampereella syksyllä 2015 niille järjestettiin antirasistisia ja antifasistisia vastamielenosoituksia. Loppu köyhien vastakkainasettelulle -mielenosoituksen järjestäjät kirjoittivat tuolloin Kiemungista ja hänen yhteistyökumppaneistaan:

Tampereen rajat kiinni -tapahtuman järjestämisessä ovat aktiivisesti mukana mm. hallituksessa leikkauspolitiikkaa toteuttavien Perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen, perussuomalaisten Tampereen puheenjohtaja ja Suomen Sisun aktiivi Terhi Kiemunki sekä Aito avioliitto -kampanjan ja Suomen Sisun aktiivi Seikku Kaita. Yksi tapahtuman alkuperäisistä järjestäjistä, entinen Suomen Sisun aktiivi ja nykyinen islamvastaisen Finnish Defence Leaguen -aktiivi Marko Parkkola, jättäytyi pois järjestelystä, koska hänen sanojensa mukaan tapahtumaa järjestävät apartheidia ja rotuaatetta kannattavat henkilöt. Näitä rotuaattellisia järjestäjiä ovat esimerkiksi avoin natsi ja fasisti Klaus Elovaara sekä helsinkiläinen Susanna Kaukinen. Kaukinen julistaa avoimesti olevansa natsi ja toivovansa, että kaikki juutalaiset ja sionistit tapetaan. Huomautettakoon, että edellä mainitulle perussuomalaisten Terhi Kiemungille ei ole este järjestää mielenosoitusta näiden avointen natsien kanssa.

Kiemunki mainosti bussikuljetusta Tampereelta Tornion Rajat kiinni -mielenosoitukseen.

Varis nosti esiin syksyllä 2015, miten ristiriitaista Kiemungin on järjestää mielenosoituksia oman puolueensa hallitusta vastaan. Tuolloin yhä Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajana ja Pirkanmaan piirisihteerinä toiminut Kiemunki järjesti muun muassa bussikuljetuksen yhteen ensimmäisistä Rajat kiinni -mielenosoituksista Tornion rajalle. Syksyn kestäneet rasistimielenosoitukset kruunasi itsenäisyyspäivä, jolloin Helsingissä järjestettiin useita fasistisia mielenosoituksia. Kiemunki puhui tuolloin Itsenäinen Suomi 2015 -tapahtumassa. Tämän jälkeen hän omien sanojensa mukaan osallistui samana päivänä fasistisia toimijoita yhteen kokoavaan 612-soihtukulkueeseen.

Itsenäinen Suomi 2015 -tapahtuman puhujalista 6.12.2015. Kiemunki puhui tapahtumassa.

Huhtikuussa 2016 Kiemunki erotettiin luottamuspulan vuoksi perussuomalaisten Pirkanmaan piirin ensimmäisen varapuheenjohtajan tehtävistä. Toukokuussa paljastui, että Terhi Kiemungin poika Ville Kuusinen on “Tampereen Odin-pomo”. Kuusinen oli vuokrannut kerhotilan Soldiers of Odineille. Tiedot nousivat julkisuuteen, kun Tampereen Soldiers of Odinin kerhotila vandalisoitiin käyttökelvottomaksi. Kiemungilla on siis yhteydet myös kansallissosialistiksi tunnustautuvan Mika Rannan johtaman natsikerhon Tampereen ryhmään. Soldiers of Odinin jäseniä onkin nähty viihtyvän lukuisissa samoissa tapahtumissa kuuntelemassa Kiemungin puheita, kuten Alussa oli sana -mielenosoituksessa. Kuusinen toimii myös äitinsä kanssa yhdessä Suomen sisussa, jonka varapuheenjohtaja hän on tällä hetkellä. Suomen sisun Tampereen piiripäällikkö Seikku Kaita taas toimii Tampereen perussuomalaisssa ja kuuluu myös Kiemungin lähipiiriin.

Terhi Kiemunki ja Seikku Kaita (viimeinen oikealla) ovat tamperelaisia Suomen sisun ja perussuomalaisten aktiivijäseniä.
Terhi Kiemungin poika Ville Kuusinen on Pirkanmaan Suomen sisun varapäällikkö. Kuusinen Rajat kiinni -mielenosoituksessa Tampereella 24.10.2015, jossa hän piti puheen.

Vuoden 2015 syksyllä alkaneiden rasististen katuliikkeiden hiipuessa vuoden 2016 aikana Kiemunki ei ole kuitenkaan vähentänyt rasistien kokoontumisajoissa ramppaamista. Syksyllä 2016 Rajat kiinni -liike oli jo lopettanut toimintansa, mutta siitä erkaantunut tamperelaisen Marco de Witin johtama kiertävä sirkusryhmä Suomi ensin alkoi organisoida mielenosoituksia Helsingin Itäkeskuksessa.

Kiemunki liittyi kuitenkin De Witin ja Suomi Ensin -ryhmän kanssa kilpailevaan Fortress Europe -koalitioon, joka aikoi järjestää saman viikonlopun eri päivälle oman mielenosoituksensa Helsingin Itäkeskukseen. Mielenosoituksen taustalta löytyi pitkän linjan rasistiaktivisteja, kuten Rajat kiinni -liikkeen ydinhenkilöihin kuuluvat Pekka Kemppainen ja Susanna Kaukinen sekä Finnish Defence Leaguen Jukka Ketonen. Poliisi kuitenkin siirsi Fortress Europe mielenosoituksen Vuosaareen. Kiemunki järjesti Tampereelta bussin Fortress Europe -mielenosoitukseen. Myös kansallissosialistinen Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) mainosti kotisivullaan Fortress Europe -mielenosoitusta. Mielenosoituksen yhdeksi puhujaksi oli etukäteen ilmoitettu Fortress Europen sivulla PVL:n (Santeri) Juhani Keränen. Sekä Kaukinen että PVL kuitenkin raivostuivat kuultuaan yhden tapahtuman puhujista olevan maahanmuuttajataustainen henkilö ja vetäytyivät tapahtumajärjestelyistä. Sen sijaan PVL järjesti samaan aikaan Fortress Europen kanssa katutapahtuman Helsingin Rautatieaseman edustalla, jossa Jimi Karttusen pahoinpiteltiin kuolettavin seurauksin.

Terhi Kiemunki järjesti bussikuljetuksen myös Vuosaaren siirtolaisvastaiseen mielenosoitukseen 10.9.2016. Mielenosoitus piti aluksi järjestää Itäkeskuksessa, mutta tapahtuma siirrettiin poliisin määräyksestä Vuosaareen.

Viime vuoden lopulla Kiemunki jatkoi kansankiihottajan uraansa puhumalla useiden fasististen toimijoiden kanssa Tampereella sananvapaus teeman varjolla uhriutumisen suomenennätystä yrittäneessä Alussa on sana tapahtumassa 12.11.2016. Itsenäisyyspäivänä 2016 hän taas osallistui puhujana Fortress Europe -mielenosoitukseen.

Kiemunkikäärme luikerteli Alussa on sana tapahtumaan kysymään: onko todellakin niin, että vihan lietsontaa voi oikeuttaa vetoamalla sananvapauteen ihmisoikeutena?

Vuoden 2016 lopulla Kiemunki sai syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja Pirkanmaan perussuomalaisten piirihallitus erotti hänet varapuheenjohtajan tehtävästä luottamuspulan takia. Oikeudessa Kiemunkia oli kannustamassa James Hirvisaari ja Seppo Lehto, joista jälkimmäinen teki istunnon aikana natsitervehdyksiä. Kiemunki oli tehnyt itse itsestään tutkintapyynnön selvittääkseen onko hän rasisti, johon oikeus hänen harmikseen antoi myöntävän vastauksen. 1.12.2016 Kiemunki tuomittiin päiväsakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, mutta hän sai yhä jatkaa perussuomalaisten kansanedustaja Lea Mäkipään eduskunta-avustajana.

Vuosi 2017 alkoi Kiemungille ominaisella vauhdilla, kun hän kävi julkisuudessa sanasotaa valemedia MV-lehden johtaja Ilja Janitskinin kanssa. Kiemunki kielsi osallistuneensa MV-lehden suljetun ryhmän keskusteluihin, jonka jälkeen Janitskin syytti häntä valehtelusta. Helmikuun alussa Kiemunki myönsi itse kirjoittaneensa nimettömänä tekstin MV-lehteen, jossa muun muassa kiukutellaan Tamperelainen-lehdelle ja syytetään sen toimittajan olleen Tampereen Soldiers of Odinin kerhotilan tuhoamisen taustavoimissa kesällä 2016. Kiemunki tulee todennäköisesti jatkamaan ihmisvihamielistä toimintaansa Suomen sisun jäsenenä tai muissa ryhmissä riippumatta siitä, valitaanko häntä enää Tampereen kaupunginvaltuustoon kevään 2017 kunnallisvaaleissa.

Image-lehten blogistina toimiva Sakari Timonen on dokumentoinut ansiokkaasti Kiemungin ja laajemmin vuonna 2015 alkanutta rasistista, nationalistista ja fasistista katuliikehdintää. Tässä kirjoituksessa olemme nostaneet Kiemungin oman toiminnan lisäksi esiin hänen yhteyksiä muihin fasistisiin toimijoihin ja tapahtumia mitä hän on ollut organisoimassa. Yhdestä Suomen aktiivisimmista maahanmuuttovastaisuutta lietsoneesta Suomen sisun aktiivista saa tarkemman kuvan tutustumalla Timosen blogikirjoituksiin, joita löytyy hänen sivulta yhdentoista sivun verran Kiemunki-hakusanalla.

Katso myös:

“Naisrauhaa” vaativa Tampereen äärioikeiston aktiivi tuomittu naisen pahoinpitelystä

Tampereen Rajat Kiinni -kokoontumisessa bonareita, uskovaisia ja Seppo Lehto