Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä epäillään pommi-iskuista Ruotsissa

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) jäseniä epäillään pommi-iskujen sarjasta Ruotsissa. Pommeja on asetettu muun muassa pakolaiskeskusten ja vasemmistolaisten kirjakahviloiden edustoille. Yksi ihminen on loukkaantunut vakavasti pommin räjähdettyä hänen jalkoihinsa. Tällä hetkellä kolme natsia on vangittuna epäiltynä pommisarjasta. Kaikki vangitut ovat kuuluneet Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Länsi-Ruotsissa toimivaan paikallisryhmään ”Näste 2” (suom. pesä 2).

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo selvittää pommi-iskujen sarjaa, johon kuuluu ainakin kolme pommia viimeisten kuukausien aikana. Tiettävästi ensimmäinen pommi räjähti 11.11.2016 Göteborgissa vasemmistolaisen kirjakahvilan Syndikalistiska Forumin edessä. Pommi aiheutti lieviä vahinkoja kiinteistön ikkunoille ja vaaransi kadulla liikkuneiden ihmisten turvallisuuden. Pommi-iskua seuraavana päivänä PVL piti ison mielenosoituksen Tukholman vanhassakaupungissa, johon pommi-iskusta epäillyt osallistuivat. Tammikuun lopussa Säpo pidätti tästä iskusta epäiltynä Näste 2 -ryhmän johtajan Viktor Melinin (931110-8915), joka on aiemmin tuomittu mm. pahoinpitelystä, rattijuoppoudesta, huumausainerikoksesta ja törkeästä varkaudesta.

Viktor Melin

Seuraava pommi räjähti niin ikään Göteborgissa 5.1.2017. Pommi oli asetettu joko roskalavan tai roskien joukkoon Länsi-Frölundassa sijaitsevan pakolaiskeskukseen eteen. Pommi räjähti Ruotsin maahanmuuttovirastolle työskentelevän henkilön jaloissa ja hän loukkaantui vakavasti. Tekoa tutkittiin aluksi murhan yrityksenä, mutta vangitsemisoikeudenkäynnissä syyttäjä muutti rikosnimikkeeksi yleisen vaaran aiheuttamisen. Kolmas pommi löytyi 25.1.2017 Göteborgin lähistöllä sijaitsevan pakolaiskeskus Lilleby campingin alueelta asuntovaunun alta. Poliisin erikoisjoukot onnistuivat purkamaan pommin ennen kuin se ehti räjähtää.

Lisäksi Säpo tutkii Jönköpingissä 9.12.2016 tapahtunutta räjähdystä, joka saattaa liittyä samaan juttukokonaisuuteen. Isku tehtiin Jönköpingin Kulttuuritaloa vastaan, jossa sijaitsee muun muassa puoluepoliittisesti sitoutumaton sosialistinen kirjakahvila ”Bokcafét i Jönköping”. Poliisi ei ole vahvistanut minkälaisesta räjähteestä oli kyse tai epäilläänkö teosta samoja henkilöitä kuin Göteborgin alueen pommeista.

Helmikuun alussa Säpo vangitsi kaksi muuta natsia epäiltynä pommeista. Jimmy Jonasson (19660921-5576) on epäiltynä kaikista kolmesta Göteborgin alueen pommista ja Anton Tuhlin (19970123-2796) Lilleby campingin pommista, josta nyt epäillään myös aiemmin vangittua Viktor Melinia. Kaikki epäillyt ovat olleet aktiivisia Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Länsi-Ruotsissa toimivassa paikallisryhmässä ”Näste 2”. PVL on yrittänyt selitellä osallisuuttaan pommi-iskuihin muun muassa väittämällä, että Viktor Melin on eronnut järjestöstä ennen kuin hänet pidätettiin ja että Länsi-Frölundan pommi olisi ilmestynyt pakolaiskeskuksen sisältä roskien joukkoon. Tapausten esitutkintaa johtavan syyttäjä Mats Ljungqvistin mukaan natseja saatetaan syyttää terrorismista, jos esitutkinta osoittaa siihen syitä.

Alkuvuoden aikana myös muita Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä on tuomittu tai epäiltynä lukuisista rikoksista Ruotsissa. Teonkuvausten joukosta löytyy mm. väkivaltainen mellakka, aserikos, teräaserikos ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Lue myös: