Kreikkalaisen natsipuolueen kansanedustaja esiintyy Turku Saatanalle V -hevifestareilla

Päivitys 12:46. GONG on ilmoittanut peruneensa rasistista ideologiaa edustavan Naer Mataronin ja Sielunvihollisen esiintymisen tiloissaan. Päivitys GONGin Facebook-sivulta:

Turku Saatanalle -tapahtumaan kiinnitettyjen rasistista ideologiaa edustavien artistien esiintymiset on peruttu. Pahoittelemme, että olemme alunperinkään sallineet kyseisten artistien kiinnitykset, jatkossa tarkistamme huolellisemmin artistien taustat myös niissä tapahtumissa, joissa Gongin tila on vuokrattu talon ulkopuolisille tapahtumajärjestäjille. Turku Saatanalle -tapahtumaa järjestää Metallihelvetti ry.

Turussa toimiva tapahtumajärjestäjä Metallihelvetti järjestää turkulaisella Gong-klubilla Turku Saatanalle V -tapahtuman 3.-4.2.2017. Tapahtumaan ovat tulossa esiintymään muiden muassa kreikkalainen natsiyhtye Naer Mataron sekä räikeän rasistinen suomalainen Sielunvihollinen. Naer Mataronin basisti ja nokkamies Georgios Germenis on kreikkalaisen Kultainen aamunkoitto -natsipuolueen kansanedustaja. Mainitut bändit soittavat myöhemmin tänä vuonna myös natsistisilla Hot Shower -festivaaleilla Italiassa. Myös suomalainen kansallissosialistista black metallia soittava Goatmoon on aikaisemmin vieraillut Hot Shower -festeillä.

gg2 gg1

Kultainen aamunkoitto on kreikkalainen avoimen natsistinen puolue, joka perustettiin 1980-luvun puolivälissä osana laajempaa Kreikan sotilasjuntan (1967-1974) palauttamista tavoittelevaa oikeistolaista liikettä. Puolueen lippu imitoi väreineen ja tunnuksineen natsi-Saksan symboliikkaa, ja se kutsuu edustamiaan arvoja termillä “Popular and Social Nationalism” sekä hehkuttaa lehtiensä artikkeleissa Adolf Hitleriä ja Heinrich Himmleriä. Historiassa Kultainen Aamunkoitto on tullut tunnetuksi muun muassa hyökkäyksistään albaaneja vastaan 1990-luvun alussa. Vuonna 1995 he lähettivät vapaaehtoisia taistelemaan puolisotilaallisen Greek Volunteer Guardin riveihin Bosnian sotaan. Greek Volunteer Guard oli paikalla Srebrenican joukkomurhan aikana, jossa 7 000 bosniakkia surmattiin.

Fasistiset liikkeet ovat saaneet aiempaa enemmän kannatusta Kreikan viime vuosien vakavien taloudellisten ongelmien myötä. Kultainen Aamunkoitto on syyttänyt lähes kaikista talouden ja yhteiskunnan ongelmista siirtolaisia ja kalastellut kannatusta muukalaisvastaisista ja sotilasdikatuurin perään haikailevista piireistä. Julkisuuttaan (ja kannatustaan) se on nostanut väkivaltaisilla hyökkäyksillä maahanmuuttajia ja poliittisia vastustajia vastaan, ja useita puolueen jäseniä onkin tuomittu siirtolaisten murhista ja pahoinpitelyistä.  Vuonna 2013 Kultaisen Aamunkoiton jäsen tappoi antifasisti ja räppäri Pavlos Fyssasin (tunnettu myös nimellä Killah P, 10.4.79-18.9.13.).

fyssas2

Murhasta on syytettynä viisi Kultaisen aamunkoiton jäsentä. Fyssas oli syntyperältään kreikkalainen, minkä vuoksi hänen kuolemaansa seurasi myös kreikkalaisten aiempaa laajempia mielenosoituksia natsipuoluetta ja sen väkivaltaa vastaan. Useampia siirtolaisia on kuitenkin jo kuollut rasistisen ja natsistisen väkivallan seurauksena ennen Fyssasin kuolemaa (sekä EU:n nykyisen siirtolaispolitiikan seurauksena).

Georgios Germenis vangittiin vuonna 2014 yhdessä toisen puolueen poliitikon kanssa Kreikan valtion määriteltyä Kultaisen aamunkoiton rikollisjärjestöksi ja “uusnatsien rikollisliigaksi”. Esitutkinnan mukaan Germenis on ollut avainroolissa uusien jäsenten rekrytoinnissa ja koulutuksessa sekä hyökkäysten organisoimisessa ja johtamisessa maahanmuuttajia vastaan.

https://www.youtube.com/watch?v=vcl4D7DWxPE

150 ihmisen hyökkäys kaduilla kaupustelevia maahanmuuttajapienyrittäjä vastaan vuonna 2012 nosti Kultaisen aamunkoiton julkisuutta ja oli yksi käännekohta sen kannatuksen nousulle. Hyökkäyksen yhteydessä Naer Mataronin basisti Georgios Germenis selittää (0:38 alkaen), miksi katukauppiaiden hakkaaminen ja kojujen tuhoaminen on natsien näkökulmasta kannatettavaa.

Turun Varis-ryhmä otti yhteyttä Gongiin tiedustellakseen, miten paikan omistajat suhtautuvat tietoihin, että heidän tiloissaan järjestettävässä tapahtumassa esiintyy yksi Kreikassa rikollisjärjestöksi luokitellun natsijärjestön avainhahmoista bändeineen, ja että tapahtumassa tullaan levittämään natsistista ideologiaa myös paikallisten myyntipöydillä. Gong jätti vastaamatta kyselyymme. Aikaisemmin nimellä Klubi toiminut Gong on iso keikkapaikka Turussa, ja Turku Saatanalle -festari järjestetään tiloissa nyt viidennen kerran.

Kuvakaappaus Gongin sivulta:

gong

Natsististen sisältöjen levittäminen ja natsien julkisten esiintymisten suvaitseminen metallitapahtumissa normalisoi uusnatsistista ideologiaa. Avoimesti natsistista ideologiaa kannattavien bändien esiintymiset toimivat myös rekrytointitilaisuuksina äärioikeistolle. Äärimetalliskenessä pyritään välillä vähättelemään äärioikeistolaisten sanoman haitallisuutta korostamalla musiikkipiirien “epäpoliittisuutta” ja vetoamalla sanan- ja ilmaisunvapauteen. Tällöin pyritään häivyttämään sitä tosiasiaa, että jotkut bändit tukevat tietoisesti äärioikeistolaista politiikkaa soittamalla tukikeikoilla, antamalla keikoillaan ja bändisivuillaan mainostilaa äärioikeiston tapahtumille, sallimalla natsien propagandan myymisen keikoillaan ja niin edelleen.

Erityisen huolestuttavaa Georgios Germeniksen esiintymisessä Turussa on, että Jimi Karttusen taposta vastuussa olevalla Pohjoismaisella vastarintaliikkeelä on yhteyksiä Germeniksen edustamaan natsipuolue Kultaiseen aamunkoittoon. Suomalaiset natsit ovat muun muassa vierailleet Kreikassa Kultaisen aamunkoiton mielenosoituksissa (katso kuva tämän tekstin kohdassa Aktivisti 5#). Gongissa järjestettävä keikka on paitsi areenana äärioikeistolaiselle aatteelle, myös tapaamispaikkana Germeniksen poliittisesta toiminnasta kiinnostuneille uusnatseille.

Kehotamme kaikkia toimimaan Naer Mataronin keikan perumiseksi.

Jos olet järjestänyt tai järjestät keikkoja Gongissa, anna palautetta ja kerro, että mielellään järjestät keikkoja tulevaisuudessakin paikassa, joka ottaa kantaa natseja vastaan ja tukee rasismin vastustamista. Jos olet soittanut bändisi kanssa Gongissa, tai bändilläsi on keikka tulossa, ilmoita Gongille, että tulet mielellään soittamaan tulevaisuudessakin ja kutsut lisää ihmisiä mukaan tukemaan Gongia, mikäli Gong päättää olla antamatta tilaa natseille.

Viime vuoden aikana näimme, miten Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natsit pahoinpitelivät ohikulkijan kuoliaaksi Helsingissä keskellä kirkasta päivää. Emme halua nähdä rasisteja, fasisteja ja natseja kaduilla, emmekä halua nähdä heitä Suomen hallituksessa tekemässä tuhoisia päätöksiään. Emme myöskään tarvitse uusnatseja Kultaisesta aamunkoitosta solmimaan uusia kontakteja Turussa.

Antakaa palautetta Gongille:

GONG 1 & 2
Humalistonkatu 8A
20100 Turku
Puh. +358-(0)44 288 8888
info@gong.fi
klubijohtaja@gong.fi

Ja metallihelvettiin: Jussi Helenius jussi@metallihelvetti.net, Mikko Mäkinen mikko@metallihelvetti.net

Mm. seuraavat tahot/artistit ovat esiintymässä tai esiintyneet lähiaikoina Gongissa, ja voisivat olla myös kiinnostuneita ottamaan kantaa – ota siis yhteyttä rohkeasti myös keikkajärjestäjiin ja esiintyjiin: Indie-Iltamat, Black Bear Sound, Alisa’s Picture, TKU TRAP, King Of The Turku 2016 – katuskeittikisan palkintogaala, Julma H, Kemmuru, Poets Of The Fall, Ronskibiitti, Daniel Lioneye, Atomirotta,Tono Slono, Silvana Imam, Robin, Vesala.