The Antifascists -dokumentista julkaistiin teaser Kärrtorpin hyökkäyksen vuosipäivänä

karrtorp

Noin viikko sitten, 15.12.2016, tuli kolme vuotta täyteen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) hyökkäyksestä Kärrtorpissa. Vuosipäivänä julkaistiin mainosklippi militanttia antifasismia käsittelevästä dokumentista The Antifascists. Teaserissa Kärrtorpin rasisminvastaisen mielenosoituksen puolustamisen takia vangittu antifasisti Joel Almgren puhuu vankilasta käsin Kärrtorpin tapahtumista. Joelin 5,5 vuoden vankeusrangaistuksesta on vielä noin vuosi vankeutta jäljellä, jonka jälkeen hän pääsee ehdonalaiseen.

Kärrtorp 15.12.2016

Joukko Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) natseja hyökkäsi 15. joulukuuta 2013 koko perheen rasisminvastaiseen mielenosoitukseen Kärrtorpin kaupunginosassa Tukholmassa. Mielenosoitus oli järjestetty PVL:n alueella tekemien graffitien, pahoinpitelyiden ja tappeluharjoitusten takia. Paikalle oli kokoontunut sadoittain paikallisia, joiden joukossa lukuisia lapsiperheitä ja vanhuksia. Yhtäkkiä paikalle marssi kolmekymmentä naamioitunutta natsia, jotka hyökkäsivät mielenosoitukseen aseistautuneina kilvillä, pulloilla, kepeillä, savupommeilla, soihduilla ja veitsillä. Paikalliset joutuivat väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi omalla takapihallaan. Natsit heittelivät tavaraa ihmisten päälle, tekivät natsitervehdyksiä sekä huusivat kuorossa siegheilia ja Adolf Hitlerin nimeä.

Hyökkäystä suunnitteli ja johti PVL:n johtajiin kuuluva Emil Hagberg. Hagberg on nykyään PVL:n kansainvälinen puhemies ja paikallisosastojen koordinaattori sekä kuuluu järjestöä virallisesti johtavaan kuusihenkiseen “Pohjoismaiseen neuvostoon”. PVL:n Suomen osastoa neuvostossa edustavat orivesiläinen Antti Niemi ja helsinkiläinen Otto Rutanen. Hagberg on ruotsalainen natsijohtaja, joka hakattiin poliisiautossa itsenäisyyspäivänä Helsingissä.

Vaikka poliisilla oli tiedustelutietoa natsien hyökkäyssuunnitelmista, ainoastaan muutama partio oli paikalla “turvaamassa” mielenosoitusta. Paikalla olleet tajusivat nopeasti, ettei poliisi ollut tehtäviensä tasalla, ja alun kaoottinen ja erittäin vaarallinen tilanne saatiin hallintaan ainoastaan järjestäytyneiden antifasistien kokemuksella. Silminnäkijöiden mukaan näytti siltä, että poliisi pikemminkin suojasi hyökkääviä natseja kuin itseään puolustavia tukholmalaisia.

karrtorp-tukimiekkari-helsinki-22-12-2013
Antirasismi X -ryhmä järjesti Helsingissä solidaarisuusmielenosoitus ruotsalaisille antirasisteille ja antifasisteille viikko Kärrtorpin hyökkäyksen jälkeen 22.12.2013

Natsien hyökkäyksen alettua osa ihmisistä siirtyi turvaan, osa muodosti ketjuja ja valmistautui puolustautumaan, ja järjestäytyneet antifasistit hyökkäsivät voimalla natsien kimppuun. Vastahyökkäys tehtiin jotta lapsiperheet ja muut hyökkäyksen kohteeksi joutuneet pääsisivät turvaan, ja koska poliisi ei kyennyt hoitamaan työtänsä. Fyysisen yhteenoton jälkeen natsit pakotettiin pakenemaan metsään, kun koko Kärrtorp ajoi niitä takaa huutaen ”Inga nazister på våra gator” (suom. ”Ei natseja meidän kaduille”). Järjestäytyneiden antifasistien aloittamasta vastahyökkäyksestä oli kasvanut kaikkien kärrtorpilaisten itsepuolustusrintama.

The Antifascists – uusi dokumentti militantista antifasismista

the-antifascister-dokkari

Tuotantoyhtiö AEAEAE Produktion julkaisi Kärrtorpin vuosipäivänä teaserin uudesta, The Antifascists -nimisestä dokumentista. Lyhyen kuvauksen mukaan “Euroopan kaduilla käydään matalan intensiteetin sotaa fasismia vastaan. Dokumentti vie katsojan militanttien, antifasisteiksi kutsuttujen ryhmien naamioiden taakse.” Osittain Ruotsissa ja osittain Kreikassa kuvatussa dokumentissa sukelletaan vallankumoukselliseen liikkeeseen, joka pysyttelee visusti valtamedian ulkopuolella. Dokumentissa puhuvat muun muassa Euroopan häpeä: Rasistien voittokulku -kirjan kirjoittanut toimittaja Lisa Bjurwald sekä How did I Kiss Mussolini: The First Steps of Greek Fascism -kirjan kirjoittanut Thessalonikin yliopiston professori Spyros Marketos, mutta poikkeuksellisesti julkisuuteen avautuvat myös aktiiviset antifasistit Kreikan ja Ruotsin kaduilta. Dokumentti julkaistaan maaliskuussa 2017.

Vaikka kenellekään ei jäänyt epäselväksi että Kärrtorpissa oli kyse itsepuolustuksesta, yksi antifasisti vangittiin viikko tapahtuman jälkeen. Yllä olevassa promovideossa esiintyvä Joel Almgren aloitti nyt neljännen vuotensa vankilassa. Sama syyttäjä, joka oli tyytyväinen siihen, että rauhanomaiseen mielenosoitukseen hyökänneet natsit saivat vain muutaman kuukauden vankeusrangaistuksia, vaati Joelille 7 vuoden vankeutta (tuomio oli lopulta 5.5 vuotta). Joelin vankeustuomiosta on vielä vajaa vuosi jäljellä, jonka jälkeen hän siirtyy loppuajaksi ehdonalaiseen.

Joelille voi kirjoittaa tukipostia osoitteeseen:

Joel Almgren

KVA Tidaholm

Skogsholmvägen

522 85 Tidaholm

Lue lisää:

Natsit hyökkäsivät rasismin vastaiseen mielenosoitukseen Tukholmassa

#freejoel – Fasismin vastustaminen on aina itsepuolustusta!

#FreeJoel: kirje Joelilta

Kiitos kaikille Joelia kahden vuoden aikana tukeneille