“Kansallissosialistinen vyöhyke” jäi natsien haaveeksi

1

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Suomen osasto ilmoitti reilu kolme viikkoa sitten pyrkivänsä marssimaan J. V. Snellmanin patsaalle yhdessä Ruotsista lähetettyjen kansallissosialistien kanssa. PVL perusteli päätöstään marssia patsaalle sillä, että Snellman oli “Suomen ensimmäinen kansallissosialisti” ja “yksi kansakunnan tärkeimmistä herättäjistä”. Yleensä PVL:n Suomen osasto löytää ihailemansa suomalaiset “merkkihenkilöt” lähempää, 1930-luvulta: järjestön verkkosivulla on julkaistu ihannoivia artikkeleja muun muassa elämäntyönsä suomalaisen fasistiliikkeen rakentamiselle omistaneista Paavo Susitaipaleesta ja Elias Simojoesta.

Siitä huolimatta, että PVL haluaa yhdistää Suomen osaksi Ruotsista johdettua kansallissosialistista valtiota ja raahaa ruotsalaisia natseja kaupunkimme kaduille, yrittää natsiliikkeen Suomen osasto valkopestä Suomen kulttuurihistoriaa ihmisvihamielisellä propagandalllaan. PVL uhosi, että J. V. Snellmanin patsas ja Suomen Pankin edusta tulee olemaan “kansallissosialistisesti vapautettu alue.”

snellman
Natsit haaveilevat “kansallissosialistisesta vyöhykkeestä”.
161alue
Snellmanin patsaan ympärystö seuraavana aamuna.

Kun laajapohjainen antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus ilmoitti aikovansa blokata natsimarssin kulun patsaalle, poliisi katsoi paremmaksi ohjata natsit Hakaniemen torilta suorinta tietä Kaisaniemen puiston perukoille. Kaisaniemen puiston taaimmaisessa nurkassa pidetyistä kansallissosialistisista palopuheista eivät joutuneet kärsimään muut kuin puistoon ahtautuneet 100-150 natsia. Edes vastamielenosoituksen korviin nämä puheet eivät kantautuneet, kun 3000 antifasistia täytti puiston “Ei natseja Helsinkiin!”-huudoilla.

Meille on vielä paljon työtä jäljellä, mutta tänään estimme joukkovoimalla kansallissosialisteja saavuttamasta yhtä heidän itse asettamistaan tavoitteista. Tämä on pieni voitto, josta on hyvä jatkaa ja vahvistaa ympäri vuoden jatkuvaa ruohonjuuritason antifasistista työtä.

Katso myös:

Puhe Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa

Helsinki ilman natseja -liveseurantaa

Itsenäisyyspäivä muuttumassa äärioikeiston temmellyskentäksi – 612-soihtumarssi yhdistää järjestöjä

HOK-Elanto perui itsenäisyyspäivän fasistikeikan Helsingissä – artistilla äärioikeistoyhteyksiä

Antifasistit ja ay-liike vastustivat natsimarssia Ruotsissa

1 Trackback / Pingback

  1. Itsenäisyyspäivän opetus: natsit pitää torjua itse, poliisi ei sitä tee – Toimittaja testaa

Comments are closed.