Itsenäisyyspäivä muuttumassa äärioikeiston temmellyskentäksi – 612-soihtumarssi yhdistää järjestöjä

Itsenäisyyspäivänä lähes kaikki äärioikeistolaiset järjestöt ympäri maata kerääntyvät Helsinkiin levittämään vihasanomaansa. Tähän mennessä ainakin Pohjoismainen vastarintaliike (PVL), Fortress Europe -koalitio, Suomen Sisu, Soldiers of Odin, Suomalaisuuden liitto, Suomi ensin -ryhmä, Linnake Eurooppa -ryhmä ovat järjestämässä ohjelmaa tai agitoimassa seuraajiaan Itsenäisyyspäivän äärioikeistotapahtumiin. Kaikki järjestöt kehottavat kannattajiaan siirtymään omien tapahtumiensa päätyttyä fasistiselle 612-soihtumarssille. 612-soihtumarssi on vuoden 2014 itsenäisyyspäivänä  Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, Suomen sisun ja Sarastus-verkkolehden aloitteesta syntynyt pyrkimys hajanaisen ja keskenään riitelevän äärioikeistokentän yhdistämiseksi.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus Hakaniemen torilla klo 15:30.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Suomen osasto järjestää Itsenäisyyspäivänä historiansa ensimmäisen julkisen mielenosoituksen. Kutsun mukaan mielenosoitus on avoin “kaikille kansallismieliselle”. Ruotsissa PVL on järjestänyt tänä vuonna kaksi vastaavaa marssia, vappuna Borlängen kunnassa ja 12. marraskuuta Tukholmassa. Ruotsin esimerkkien ja viime itsenäisyyspäivien 612-marssien perusteella voidaan oletettaa, että marssille matkustaa järjestön jäseniä muista Pohjoismaista, jonkin verran eurooppalaisia uusnatseja, ja kourallinen paikallisia “kansallismielisiä” eli järjestöön muodollisesti kuulumattomia uusnatseja. PVL kehottaa jäseniään siirtymään oman marssin jälkeen fasistiselle 612-soihtumarssille.

pvl612
Kuvakaapaus Pohjoismaisen vastarintaliikkeen nettisivulta järjestön itsenäisyyspäivän mielenosoitusta käsittelevästä jutusta.

Kun PVL järjesti viimeksi Helsingissä katutoimintaa, he tappoivat ohi kulkeneen Jimi Karttusen, joka kyseenalaisti järjestön natsistisen politiikan. Viikko Jimin kuoleman jälkeen 15 000 ihmistä osoitti Helsingissä mieltä äärioikeistoa vastaan Peli poikki! -teemalla.

Itsenäisyyspäivän marssilla PVL kartoittaa ja venyttää natsistisen toiminnan rajoja yhteisessä kaupunkitilassa. Nyt on aika osoittaa, mitä pelin poikki viheltäminen käytännössä tarkoittaa! Jo yli 1 500 ihmistä on ilmoittanut osallistuvansa Varisverkoston, A-ryhmän ja Helsingin Vasemmistonuorten antifasistiseen Helsinki ilman natseja! -mielenosoitukseen vastustamaan Pohjoismaista vastarintaliikettä, 612-marssia ja muita äärioikeiston poliittisia pyrkimyksiä. Tampereelta mielenosoitukseen järjestetty bussikyyti on jo täynnä, mutta Jyväskylästä matkaaville on vielä paikkoja tarjolla Jyväskylän bussissa. Mielenosoitus kokoontuu Asema-aukiolla kello 14:30.

Fortress Europen Kansallismielinen itsenäisyysjuhla Narinkkatorilla klo 15:30

Fortress Europe on maahanmuutto- ja muslimivastaisten ryhmien Euroopan laajuinen verkosto, joka perustettiin PEGIDA-liikkeen ympärille vuoden 2016 tammikuussa. Fortress Europe (saks. Festung Europa) termiä käytettiin toisen maailmansodan aikana molempien osapuolien toimesta kuvaamaan Natsi-Saksan miehittämiä alueita. Fortress Europen Suomen edustajiksi ovat julistautuneet muutamat sisulaiset sekä rasistisen Rajat kiinni -liikkeen jäännökset, eli lähinnä Pekka Kemppainen pääkaupunkiseudulla ja Terhi Kiemunki Tampereella. Suomen edustukselle ei kuitenkaan löydy vahvistusta mistään virallista koalitiota käsittelevistä lähteistä. Kun viimeksi Pekka Kemppaisen ja viiden pennin rotuteoreetikko Susanna Kaukisen Rajat kiinni! -liike yritti esiintyä Pegidan Suomen edustajina kansainvälisen Pegida-mobilisaation yhteydessä 6.2.2016, Pegida kielsi heitä käyttämästä nimeään ja esiintymästä liikkeen edustajina.

Kansallismieliseen juhlan pääpuhujaksi ilmoitettiin aluksi Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, mutta hän on ilmeisesti perunut esiintymisen “työesteen takia.” Tilaisuudessa luetaan kuitenkin hänen terveisensä. Rajat kiinni -liikkeen Pekka Kemppaisen lisäksi tapahtumassa puhuu joukko Suomen Sisun ja Perussuomalaisten edustajia, kuten Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin johtaja Terhi Kiemunki. Tynkkynen sai hiljattain syytteen ja Kiemunki tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tämänkin erityisesti Hommafoorumilla mainostetun tapahtuman kutsussa kehoitetaan osallistujai jatkamaan tapahtumasta fasistiselle 612-soihtumarssille.

Suomi ensin -ryhmän Linnake Suomi tapahtuma Kansalaistorilla klo 14:30

Suomi ensin on puolueeksi pyrkivä rasistinen ja maahanmuuttajavastainen ryhmä, joka koostuu noin 5-10 ympäri maata kiertävästä ydinaktiivista. Suomi ensin -ryhmän tarkoitus on luoda ja eskaloida konflikteja lähiöissä (kuten Helsingin Itäkeskuksessa) sekä vastaanottokeskusten ja niiden yhteistyötahojen ympärillä (kuten Forssassa ja Helsingin Tapanilassa). Pääsääntöisesti Suomi ensin -ryhmän mielenosoitukset ovat muutaman kymmenen hengen vihapuheen täyteisiä torikokouksia, mutta esimerkiksi Helsingin Itäkeskuksessa vihapuhe kiihtyi niqabiin pukeutuneen musliminaisen pahoinpitelyyn. Lisää Suomi ensin -ryhmästä tämän artikkelin lopussa.

Itsenäisyyspäivänä Suomi ensin -ryhmän ydinaktiivit Panu Huuhtanen, Marco de Wit ja Mario Argenta järjestävät Linnake Suomi tapahtuman Kansalaistorille. Lähinnä Suomi ensin -ryhmän aktiiveista koostuvan Linnake Suomi -“koalition” alla on ilmeisesti tarkoitus alkaa järjestää “vaihtoehtoista” Suomi 100 vuotta -kampanjaa, koska virallinen kampanja on Huuhtasen, de Witin ja Argentan mielestä nationalismissaan liian maltillinen. Myös Linnake Suomi tapahtuman järjestäjät kehottavat osallistujiaan jatkamaan tilaisuudesta 612-kulkueeseen.

Suomalaisuuden liiton perutun “suomenmielisen konsertin” järjestää Sarastus

Suomalaisuuden liitto on vuonna 1906 perustettu nationalistinen perinneyhdistys, joka ajautui 1990-luvun loppupuolella äärioikeiston haltuun, kun sen nuorisojärjestöksi perustettu Suomen Sisu otti emojärjestönsä otteeseensa. Jopa liiton entinen puheenjohtaja dosentti Martti Häikiö sanoi vuonna 2001, että järjestön johtoon ovat nousseet julkisuushakuiset ”höyrypäiset fundamentalistit”. Vuodesta 2009 eteenpäin Suomalaisuuden liittoa on johtanut perussuomalaisten Sampo Terho ja 22.11.2016 hänet valittiin jälleen jatkokaudelle.

suomalaisuuden-liitto
Kuvakaappaus Suomalaisuuden liiton Facebook-sivulta.

Itsenäisyyspäivänä Suomalaisuuden liitto yritti järjestää “suomenmielisen konsertin” Mannerheimintien William K -baarissa, mutta baari perui keikan sen esiintyjän Pyhä Kuoleman fasistitaustan ja äärioikeistokytkösten takia. Nimellä Pyhä Kuolema folkkia soittava Mikko Ilmari “Riimu” Pöyhönen soittaa myös natsiskinibändi Vapaudenristissä. Vain muutama kuukausi sitten Pöyhönen ja Vapaudenristi soittivat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Jesse Torniaisen tukikeikalla, kun Torniainen istui tutkintavankeudessa Jimi Karttusen taposta. Lisää Suomalaisuuden liitosta, peruuntuneesta keikasta ja artistin taustasta voit lukea artikkelista: HOK-Elanto perui itsenäisyyspäivän fasistikeikan Helsingissä – artistilla yhteyksiä äärioikeistoon

Suomalaisuuden liitto on poistanut Facebook-sivultaan kaikki peruttuun konserttiin viittaavat tiedot, mutta mainostaa edelleen 612-marssia.

Verkkolehti Sarastus – Pyhä Kuolema on saatava soittamaan!

tuukkakuru
612-soihtukulkueen nettisivulla julkaistu mainos “illan juhlapuhujasta”. Tuukka Kuru on Suomen sisun Lapin piirin päällikkö ja osallistunut aktiivisesti rasistisiin maahanmuuttoa vastustaviin mielenosoituksiin.

Kun Suomalaisuuden liitto ilmoitti William K -baarin ja HOK-Elannon peruneen natsikeikoilla tiuhaan soittavan Pyhä Kuolema -folkartistin keikan, fasistinen verkkolehti Sarastus ilmoitti järjestävänsä sen salaisessa paikassa. Sarastus on vuonna 2012 perustettu uusfasistinen verkkojulkaisu, jonka toimituskollektiivi on aktiivinen myös muissa äärioikeistolaisissa ryhmissä. Esimerkiksi päätoimittaja Timo Hännikäinen on Suomen Sisun jäsen, toimituskuntaan kuuluva Kai Murros vieraili Pohjoismaisen vastarintaliikkeen salaisessa toimintakeskuksesssa tapaamassa englantilaisen kansallissosialistisen ryhmän johtajaa ja lehteen aktiivisesti kuluneen vuoden aikana kirjoittanut Tuukka Kuru on Suomen Sisun Lapin piirin päällikkö. Veljeily Hännikäisen johtaman Sarastuksen kanssa on tuottanut tulosta ja Kuru on kutsuttu tänä vuonna juhlapuhujaksi 612-soihtukulkueeseen.

Verkkolehti Sarastus on myös yksi 612-marssin alulle panneista taustavoimista Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja Suomen Sisun lisäksi. Sarastuksen päätoimittaja Timo Hännikäinen on 612-marssin virallisen järjestäjän eli 612-yhdistyksen puheenjohtaja.

Suomen Sisu

Suomen Sisu on fasistijärjestö, joka perustettiin vuonna 1998 Suomalaisuuden liiton nuoriso-järjestöksi. Se kasvoi 1990-luvun natsistisesta skinheadliikkeestä esikuvinaan fasistinen Lapuan liike sekä Manner-Euroopassa 1970-luvulla muotoutunut “uusi oikeisto”, joka pyrki tekemään pesäeroa klassiseen fasismiin säilyttäen kuitenkin sen keskeiset poliittiset tavoitteet. 2000-luvulta lähtien Suomen Sisu on pyrkinyt vaikuttamaan parlamentaarisella kentällä Perussuomalaisten kautta. Monet sen jäsenet ovat kohonneet merkittäviin asemiin viimeistään Sipilän hallituksessa. Yksityiskohtaisemmin Suomen Sisun politiikkaa ja taustaa kuvataan esimerkiksi tässä artikkelissa.

susi
Suomen Sisun aktiiveja on ollut 612-marssin taustalla vuoden 2014 ensimmäisestä soihtukulkueesta lähtien. Järjestö kehottaa tänäkin vuonna ihmisiä osallistumaan 612-soihtukulkueeseen.

Suomen Sisun “perinteiseen” itsenäisyyspäivän vietoton kuuluu järjestön Uudenmaan piirin osallistumisella valtakunnalliseen lipunnostoon Helsingin Tähtitorninmäellä. Suomen Sisun aktiivisuus keskittynee kuitenkin eniten Fortress Europen tapahtumaan Narinkkatorilla ja 612-marssiin. Myös Pyhä Kuolema -keikka kiinnostanee sisulaisia, ovathan sitä järjestäneet Suomen Sisun lähipiiriin kuuluvat tahot Suomalaisuuden liitto ja verkkolehti Sarastus.

612-marssi Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle klo 18:30.

Fasistinen 612-soihtumarssi on vuonna 2014 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, Suomen Sisun ja verkkolehti Sarastuksen aloitteesta syntynyt aloite koko hajanaisen ja keskenään riitelevän äärioikeistokentän yhdistämiseksi.

612-soihtumarssia on mainostettu epäpoliittisena nationalistisena tapahtumana, johon kaikki “kansallismieliset” ovat tervetulleita. Kuten antifasistit osoittivat jo ensimmäisen marssin aikoihin, sen taustavoimat edustavat demokratiaan, työväenliikkeeseen, sukupuoli- ja seksuaalivähemistöihin sekä maahanmuuttajiin vihamielisestä suhtautuvaa äärioikeistoa. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston entinen johtaja, sittemmin natsismin hylännyt Esa Henrik Holappa vahvisti vuonna 2016 Ylelle antamassa haastattelussa sen, mikä oli selvää jo vuonna 2014:

“SVL oli aloitteellinen soihtukulkueen järjestämisessä ja ensimmäisessä kulkueessa SVL:n aktivistit toimivat järjestysmiehinä. SVL-aktivistit myös loivat ja ylläpitivät tapahtuman nettisivua. Lähes kaikki jäsenet ja tukijäsenet osallistuivat kulkueeseen, mutta matalalla profiililla. Pitkän tähtäimen suunnitelmana oli, että SVL:stä tulisi koko suomalaisen äärioikeiston näkymätön kattojärjestö.”

Lisäksi hän sanoo, “ettei liike halunnut karkottaa mahdollisia osallistujia sillä, että Suomen Vastarintaliike toimisi avoimesti järjestäjänä. Siksi virallinen versio oli, että soihtukulkue on epäpoliittinen tapahtuma.”

torniainen_mustonen_nordman-1024x682
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä turvaamassa ensimmäistä 612-marssia vuonna 2014. Kuvassa vasemmalla Jimi Karttusen tappanut Jesse Torniainen kädessään rystysvahvistetut viiltosuojahanskat. Kuva: Mikaelbrunila.fi

Mitään näkymätöntä kattojärjestöä Suomen vastarintaliikkeestä (nyk. Pohjoismainen vastarintaliike) ei tullut, mutta yllättävän sinisilmäisesti muut äärioikeistolaiset toimijat ovat näihin kontrollipyrkimyksiin lähteneet mukaan. Erityisen hämmentävää tämä on niin ikään oikeusvaltion periaatteisiin sitoutuneilta konservatiiveilta ja populisteilta kuten Perussuomalaisilta. 612-soihtukulkueen ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen yhteyksistä voi lukea esimerkiksi täältä, täältä ja täältä.

soo_itsari_1

soo_itsari_2
Jopa Soldiers of Odin -natsipartiojärjestön rippeet ovat saapumassa 612-marssille. Onkohan soihtumarssin järjestäjät edes tietoisia tästä itseoikeutetusta “turvakaartista”?

Antifasistinen mielenosoitus vastustaa äärioikeiston politiikkaa

Helsingissä järjestetään tänä vuonna laaja antifasistinen Helsinki ilman natseja – mielenosoitus, jonka koollekutsujina toimivat antifasistinen Varis-verkosto, Helsingin Vasemmistonuoret sekä A-ryhmä. Tämän lisäksi jo yli 20 järjestöä tukee tapahtumaa. Mielenosoitukseen järjestetään bussikuljetus Tampereelta ja Jyväskylässä (Tampereen bussi on jo varattu täyteen). Mielenosoituksen kutsussa tapahtumaa kuvaillaan näin:

Tämän vuoden itsenäisyyspäivänä 6.12. järjestetään ennätysmäärä äärioikeiston tapahtumia. 15:30 oman marssinsa aikoo järjestää Pohjoismainen Vastarintaliike PVL, jonka Suomen haara SVL pahoinpiteli syyskuussa Jimi Karttusen Helsingin Asema-aukiolla kuolettavin seurauksin. Sama järjestö on aikaisemmin syyllistynyt useisiin muihin pahoinpitelyihin, esimerkiksi kaasuiskuun Pride-marssille 2010.

Edes kolmea kuukautta ei ole kulunut Jimi Karttusen kuolemasta, ja natsit haluavat tulla Helsinkiin levittämään fasistista sanomaansa ja uhkailemaan kaupunkilaisia. PVL kannattaa pohjoismaisen natsivaltion luomista ja Suomen liittämistä Ruotsiin. Itsenäisyyspäivänä järjestö aikoo tuoda myös ruotsalaisia natseja Helsingin kaduille uhoamaan ja marssimaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun SVL marssii avoimesti omilla tunnuksillaan, kutsuen mukaan jäsenistönsä lisäksi myös yleisesti “kansallismielisiä” toimijoita marssimaan.

Oman marssinsa jälkeen PVL:n natsit liittyvät 612.fi -soihtukulkueeseen, jota järjestää sen oman määritelmän mukaan ”laaja rintama kansallismielisiä ihmisiä”, SVL:n lisäksi naisvihamielisistä kirjoituksistaan tunnettu kirjailija Timo Hännikäinen ja perussuomalaisten espoolainen kunnanvaltuutettu, Suomen Sisun entinen puheenjohtaja ja 90-luvun IKL-aktiivi Teemu Lahtinen. SVL:n entisen johtajan Esa Holapan mukaan soihtukulkue järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014 nimenomaan SVL:n aloitteesta, ja he ovat aikaisempina vuosina olleet mukana järjestämässä mm. tapahtuman järjestyksenvalvontaa.

Liity joukkoomme 6.12. osoittamaan, ettei PVL, eikä mikään muukaan äärioikeiston järjestö tai yhteistyöhanke ole tervetullut Helsinkiin. Kokoonnumme Asema-aukiolla klo 14:30, siirtyen sieltä alustavasti kohti Senaatintoria. Ei anneta tilaa rasismille ja fasismille.

Mielenosoituksen tarkoitus ei ole synnyttää konfliktia poliisin kanssa, vaan vastustaa natseja väkivallattomalla mielenilmauksella.

Helsinki ilman natseja – nyt ja aina!

hkiilmannatseja

Katso myös:

Helsinki ilman natseja 6.12.

HOK-Elanto perui itsenäisyyspäivän fasistikeikan Helsingissä – artistilla yhteyksiä äärioikeistoon

Antifasistit ja ay-liike vastustivat natsimarssia Ruotsissa

1 Trackback / Pingback

  1. Varisverkosto: Itsenäisyyspäivän uusi fasistinen perinne: 612-mielenosoitus 2014-2016 – Helsinki ilman natseja

Comments are closed.